Vart går gränsen mellan ärlighet och falsarium?

De 10 budorden är grunden för vår juridiska ordning i samhället. På 1980-talet hade jag förmånen att bli erbjuden kurser inom Kriminalvården. Det var arbetsdriftens del i den intagnes tid på anstalt. Beteende i förhållande till konsekvens. Förhållandet mellan läs och skrivkunskaper och kriminellt beteende. Regelverket i Svensk lag innehåller ett ansenligt antal förordningar. Jag vill minnas att det var drygt 75 000 lagvarianter för att täcka de 10 budorden.

Vi har regler för att tillvarata naturens överlevnad. Allemansrätten i Sverige är unik. Tyvärr så respekteras den inte. De som tjänar pengar på allemansrätten, de tillför inget tillbaka. De skattar inte i kommunen så det räcker till Baja-Major. Bara någon ynka sanitetstekniker som erhåller några timmar som säsongsarbete, resten tar hyrbil och flyg härifrån.

Visst kan det vara synd om människor både här och där, men vi bör inte tänja på lagen i förhållande till godtyckligt dagsläge. Din egendom ska vara din, även om det är mörkt. Din lagfarna mark är din suveräna ägodel tills köpeskillingen är erlagd och marken lagfaren. Jag blir så upprörd då människor själ, t ex diesel, blir upptäckta och ändå inte ens skäms. Det har blivit sport att rycka på axlar. Få berättar för ordningsmakten vad de ser. Det finns till och med de som ifrågasätter Nattugglorna i Vindeln. Jag vill inte att samhället ska bli korrupt.

Det är några år sedan som f.d. Forslunds gård skulle säljas. Ägarinnans måg, avverkade på grannens mark, där mågen för stunden tyckte att det skulle bli bra med en väg. Samme måg beställde grus av lastbilsägaren i grannbyn. Åkaren ringer mig och undrar vart gruset ska lossas på tomten. Till saken hör att markägaren hade inte beställt grus och därför skulle det inget grus dit.

Nu kommer vi till detta med mitt och ditt, rätt eller fel. Åkaren lossade gruset där grannens måg tyckte att det skulle passa. Det var bara att polisanmäla. Hur kan folk avverka träd och grusa upp hur som helst på annans mark. Lagfaren mark utan servituts belastning måste tillhöra markägaren. Trist att det blir så här. Dessutom så får jag efter lång tid beskedet att brott ej kunde styrkas. Vad krävs egentligen, är det att tillhöra rätt jaktvårds krets eller liknande loge för att dimman ska tätna med resultatet att brott ej går att styrka. Helt klart är att vägen drogs åt ett annat håll sedan Lantmäteriet påvisat verkligheten, men ingen ursäkt eller ersättning medföljde.

Tänk så enkelt om det skulle löna sig att vara ärlig. Respektera skattesystemet och regelverket. Önskan vore 2 % i rabatt på skatten för varje lagbalk medborgaren inte överträtt. Den som sköter sig får fördel. Däremot tror jag inte på att det ska ses mellan fingrarna på vissa godtyckliga ingredienser i livet. Fejkade äktenskap och annan "lånad" egendomsbesittning är bedrägligt.

Solsken över Moder Svea och rättvisan, allt de som våra barn tvingas ärva efter oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.