LOV eller LOU?

Av , , 4 kommentarer 11

Ser att Veronica Kerr(KD) går till attack mot Vänsterpartiets utspel ”nu blir det andra bullar i Umeå”.

Det stämmer att Socialdemokraterna lagt ett uppdrag i Individ- och familjenämnden om att LOV i hemtjänsten ska ersättas med lagen om offentlig upphandling(LOU). Det kommer att efterföljas av ett liknande uppdrag i Äldrenämnden.

Om det kan nog partierna säga mycket men att hävda att det skulle innebära stopp för valfrihet eller hemtjänstföretag i omsorgen är då verkligen att ta i. Det är ju helt avhänget hur kommunen väljer att upphandla och Socialdemokraterna anser att människors rätt att välja är fortsatt viktig.

Så valfrihet kommer att finnas kvar. Däremot är det riktigt att ett beslut om LOU innebär att företags fria etableringsrätt i omsorg begränsas till förmån för upphandling. Bakgrunden till varför vi föredrar upphandling före LOV är för att vi ser behov av att öka fokus på samarbete.

Dagens system innebär stora brister i samordningen och konkurrensen haltar då både de privata utförarna och kommunens egen verksamhet har så olikartade förutsättningar. Den utredning som förvaltningen tagit fram visar att samverkan är högst begränsad.

Nu ska vårt förslag diskuteras och det kommer att göras i Individ- och familjenämnden om två veckor samt äldrenämnden. Det kommer nog bli ordentliga diskussioner för att stöta och blöta olika perspektiv utifrån utredningen. Bifalls förslaget så ska det därefter till kommunfullmäktige för avgörande.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

4 kommentarer

Ny förvaltningsorganisation

Av , , Bli först att kommentera 4

Alldeles nyss beslutade Umeå kommunfullmäktige att ställa sig bakom förslaget till ny förvaltningsorganisation. Det kommer nu att bli oerhört centralt att politiken noga följer beslutet så att samordning mellan nämnderna fortsätter. Den stora utmaningen är att få resurserna att räcka till ökade behov.

En intressant aspekt med den nya organisationen är det fackliga inflytandet kommer flyttas fram. Med övergång på den politiska nivån till personalnämnd så får de fackliga organisationerna såväl yttranderätt och närvarorätt vid sammanträdena. I det gamla personalutskott har man inte haft den rätten, men i nämnderna gäller andra regler.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Bli först att kommentera

Otur på konsulatet

Av , , Bli först att kommentera 4

fight club

Ja det är inte lätt för Saudiarabien. Verkligen olycklig nyhetsrapportering om denna tragiska händelse med Jamal Khashoggis död, för alla inblandade.

Som det verkar har 15 stycken käcka saudiska medborgare, illvilligt i media kallade agenter och råskinn, en dag bestämt sig för att besöka farbror konsuln i konsulatet i Istanbul. Konsuln måste ju ha välkomnat glatt eftersom de står där allesammans inne på hans rum och samtalar i godan ro. Tala om transparens och hur fint man jobbar för att medborgare ska få chansen att samtala fritt och spontant med makthavare och olika myndighetspersoner.

Mitt i allt träder journalisten Jamal Khashoggi in i rummet. Han har bestämt mötestid med konsuln, flickvännen väntar i bilen. Men den stackars transparente konsuln, som verkar gilla att träffa sina landsmän så mycket, har helt enkelt inte förmått sig att visa ut dem innan mötet. Det är i det här läget som den aggressive Jamal bestämmer sig för att – Nä nu jäklar får det vara nog med folk här, det är dags att spöa er allihop! Och startar ett knytnävsslagsmål med 15 personer.

Knytnävsslagsmål blir det dock inte så länge, då det är svårt för vem som helst att slåss ensam mot 15 personer. Dumt tänkt Jamal. Någon eller några i sällskapet verkar mitt i tumultet nu slås av tanken: låt oss stoppa Jamal från att slåss med sina knytnävar genom att klippa av honom fingrarna!!! – Låter som en kanonidé! svarar övriga.

Som tur var verkar någon ha med sig klippningsverktyg. Så det hela går smidigt. Klipp, klipp. Det blir ju en del blod, men farbror konsuln verkar inte särskilt bekymrad över det. Ja i och för sig så frågar han ju om de kan gå ut, men det verkar inte besökarna vara så intresserade av. Kan man ju förstå, klippa av fingrar på gatan, vad ska folk tro!?

Nu verkar någon i sällskapet också fått den galna idén att hugga av Jamal huvudet. – Ja! ropar de andra i kör. Varför inte? Jamal kom ju ändå in här och bråkade, det är inte mer än rätt!

Konsulatet har nu förvandlas till en veritabel tankesmedja. Kreativa idéer fullkomligen flödar från deltagarna vad man ska göra med Jamal. Den enda idén som inte verkar ha kommit upp är att ringa polisen.

Som av en slump ger sig en rättsmedicinsk expert nu till känna. Han säger ”hey grabbar, förstår att ni alla är lite chockade, men vet ni jag råkar ju kunna allt om styckning…vad tror ni, ska vi skära lite?” och plockar fram såg och knivar. På den frågan verkar samtliga personer i rummet kollektivt ha tänkt att ”ja va fan det verkar ju roligare än att tala med farbror konsuln”. Sagt och gjort. Rättsmedicinaren instruerar noggrant hur styckningen ska gå till för de nu ytterst medtagna besökarna. – Det är viktigt att lyssna på musik medan man styckar, förklarar han.

En av deltagarna i slagsmålet får nu spontant för sig att klä av Khashoggi kläderna, ta på sig dom samt ett lösskägg och lämna konsulatet. Även här verkar det varit få protester från övriga. Oj vad lik Jamal du blev, säger någon uppmuntrande! – Ta kläderna du, ha så kul! hörs i rummet.

Samtidigt som allt detta sker inne på konsulatet har en av kronprinsens närmsta män suttit hemma i Saudiarabien och tittat på hela förloppet på Skype. Kan kanske ses som märkligt men glöm då inte att farbror konsuln är en man som verkligen tror på medborgardialog och öppenhet.

Inte heller denne person verkar ha reagerat över vad som visades på skype och ringt polisen. Än mindre berättat för den helt ovetande kronprinsen. Snarare har vederbörande blivit så till sig att han börjar instruera hur man ska gå tillväga med alla bestyr; – öj gubbar nu gäller lagspel, klipp där, såga rakt! Vilket fint medborgarengagemang!

Så, efter en stund har då kroppen styckats. Och nu börjar historierna gå lite isär. Löstes kroppen upp i syra eller grävde någon ned den? Ingen vet. Inte konsuln. Inte kronprinsens underställde eller någon av de övriga i rummet. Men det är ju inte så konstigt heller, alla vet ju att minnesförlust kan drabba vem som helst under stress.

- Jaha, det var det, säger rättsmedicinaren, kronprinsens närmsta man, konsuln och de 15 slagskämparna. Nu säger vi hej då, och går vidare i livet. Och kom ihåg, the first rule of fight club – you don’t speak about the fight club!

Glad i hågen går så det muntra sällskapet ut från konsulatet, en upplevelse rikare. Utom konsuln, som har en del städning att ta hand om. Och förstås han som råkade få på sig Jamal Khashoggis kläder. För så vitt jag vet, vandrar han fortfarande omkring på Istanbuls gator iklädd lösskägg.

Bli först att kommentera

P4 Västerbotten får det om bakfoten

Av , , Bli först att kommentera 7

Barnfattigdom

P4 Västerbotten belyser under fredagen ämnet barnfattigdom i länet. I programmet talar man med Benny Åkerlund från Junis och programledarna säger då till Benny:

”Det är ju inte så konstigt att du inte sett att barnfattigdomen har minskat generellt eftersom just i Umeå så ökar barnfattigdomen. Totalt andel barn i ekonomiskt utsatta hushåll i Umeå kommun är 4,9 mot Åseles -6,7. Det blir mycket siffror men det man kan säga generellt är att i Umeå växer barnfattigdomen men medans det kanske sjunker i andra delar av Sverige.”

Detta är ett felaktigt påstående. Den rapport som ligger till grund för programledarnas uttalande är Rädda barnens barnfattigdomsrapport 2018. Det vet man eftersom begreppet ”ekonomiskt utsatta hushåll” är rädda barnens definition som tar hänsyn till både låg inkomstnivå samt antal hushåll på försörjningsstöd.

Det är sant att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll enligt Rädda barnens rapport är 4,9% i Umeå, men det å sin sida är betydligt lägre än Åsele som ligger på 8,7%. Det man kan se från 2011 är mycket riktigt att Åseles barnfattigdom minskat med -6,7% men även Umeås barnfattigdom har minskat med -2,1%. Totalt i landet är Umeå på plats 45 och Åsele på plats 151 bland de kommuner som toppar listan med lägst barnfattigdom. I toppen? Rika stockholmskommuner där fattiga inte har råd att bo.

Således är det väldigt svårt att utifrån Rädda barnens rapport hävda att barnfattigdomen ökar i Umeå men minskar i Åsele.  P4 Västerbotten ger fel information till sina lyssnare vilket är beklagligt för dessa frågor handlar om barn i utsatta situationer och då måste frågorna hanteras korrekt. Vi vet att satsningar på en generell välfärd för alla minskar barnfattigdomen.

Sen är det en annan sak att det är eftersläpning på 2 år i Rädda barnens rapport och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi kommer se en ökning av barnfattigdomen i kommunerna. Vi ser på försörjningsstödet att antal barn i hushåll som uppbär försörjningsstöd har ökat något.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjennämnden

Bli först att kommentera

Laguppställningen klar. Vi gör oss redo för en ny mandatperiod i kommunpolitiken med ett nygammalt lag.

Av , , Bli först att kommentera 5

Under söndagen klubbade Umeå arbetarekommun sin laguppställning för den kommande mandatperioden. Det var ett representantskap som var rörande överens i det mesta och vi var snabbt klara med våra nomineringar.

På ordförandesidan är noterbart att Tomas Wennström, tar klivet från kulturnämnden till ordförande i personalnämnden och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är ett klokt val som kommer att ge bra understöd till nämnderna i personalfrågorna. Undertecknad och Moa Brydsten blir övriga ledamöter i personalnämnden från socialdemokraternas sida.

Tomas ersätts i sin tur i kulturnämnden av Helena Smith som blir ny ordförande. Helena är nog okänd för de flesta men har under den gångna mandatperioden varit politisk sekreterare i kommunen och jobbat med att stötta nämndsordförandena i sitt arbete.

I AB Bostaden blir Margareta Rönngren ny styrelseordförande efter Bernt Andersson som kliver av efter en lång tid i styrelsen.

Noterbart bland andra ordförandeuppdrag är att partiet fortsätter skola in en ny generation socialdemokrater. Emma Vigren får ett utökat ansvar genom att bli ordförande i Umeå energi och Charlotta Westerlund som till vardags arbetar i äldreomsorgen går in som ny ordförande i jämställdhetsutskottet. Mahmoud Chninou, ordförande för Ersbodas socialdemokrater tar steget upp till ordförande i Umeå parkering AB.

I övrigt är mycket sig likt. För egen del blir jag kvar som kandidat till ordförande för Individ- och familjenämnden och det känns väldigt bra.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Bli först att kommentera

Barnfattigdomen minskar

Av , , Bli först att kommentera 4

Enligt Rädda barnens barnfattigdomsrapport som släpptes igår befann sig 1178 barn år 2016 i Umeå i ekonomiskt utsatthet. Dvs där familjen har låg inkomstnivå eller uppehåller försörjningsstöd. Det är en minskning med 382 barn sedan 2011. Den stora orsaken här är naturligtvis att fler föräldrar till fattiga barn nu befinner sig i arbete.

Umeå kommun har som övergripande mål att halvera barnfattigdomen till 2020. När vi fastställde det uppdraget räknade vi från 2010 års nivå då var det 1808 barn. Vi har en bra bit kvar, men det går åt rätt håll enligt den här rapporten. Dock ska siffran tas med viss försiktighet då rapporten har en eftersläpning på två år. Vi vet exempelvis att försörjningsstödet i Umeå under 2017 hade 1150 barn i hushåll som fick stöd vilket är en ökning från 2014 och 2015.

Rädda barnens rapport är dock intressant för den mäter såväl familjer som uppehåller försörjningsstöd som termen låg inkomstnivå. Umeå kommun har beslutat att som definition på barnfattigdom använda just rädda barnens definition. Det här är något som jag drivit då politiken inte ska hamna i tjafs om hur man mäter utan försöka enas över blockgränsen och lägga kraften på att diskutera åtgärder.

I Umeå kommun har en social kommission tillsatts som just nu arbetar med att kartlägga bland annat barnfattigdom i de olika stads- och kommundelarna. Det arbetet kommer ge oss värdefull information om hur vi ska gå vidare.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Bli först att kommentera

Prostitutionen trycks tillbaka i Umeå. Vi visar att det går att bekämpa sexhandeln.

Av , , 2 kommentarer 9

Under förmiddagen idag höll Individ- och familjenämndens presidium en presskonferens med polisen och polisens regionkoordinator om kampen mot prostitution och människohandel. Vi har tillsammans med polisen lyckats pressa ned annonseringen av eskortsidor från hitresande.

Tillsammans har kommunen och polisen antagit ett medborgarlöfte om att sätta stopp för prostitution och människohandel. Polisen har avsatt personella resurser för att göra tillslag och bedriva ett uppsökande arbete. Socialtjänsten har byggt upp stöd både till den som är fast i sexhandeln och den förövare som köper sex.

Resultatet av tillslaget i december 2017 är att 24 män nu är dömda för köp av sexuell tjänst. Och arbetet fortsätter oförtrutet i nära samverkan.

Det är ingen naturlag att prostitution och människohandel måste bereda ut sig. Umeå visar att mellanstora städer kan få stopp på detta om brottet prioriteras. Och genom det lokala arbetet skapas också förutsättningar för polisen nationellt att komma åt nätverken bakom sexhandeln.

Politiskt kommer vi inte ge upp och är eniga om att arbeta långsiktigt. Umeå kommun ska vara fri från prostitution, människohandel och slaveri. Läs mer om medias rapportering från presskonferensen här, här och här.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

Föreningsrätten ska vara okränkbar

Av , , Bli först att kommentera 9

Västerbottensnytt berättade under gårdagen att en kommunal tjänstemän ska enligt uppgift ifrågasatt ett arbetsplatsombuds lämplighet från en facklig organisation i Umeå. Och att den fackliga organisationen bör byta ut vederbörande.

Jag tänker inte gå in i den enskildes tjänstemannautövande. Principiellt är dock frågan mycket viktig och det är inte är upp till kommunala representanter att kommentera fackliga organisationers förtroendevalda. I Sverige råder föreningsfrihet och de fackliga organisationernas rätt att organisera sig och utse företrädare ska inte arbetsgivaren ha synpunkter på överhuvudtaget. Det är medlemmarna i den fackliga organisationen som utser sina arbetsplatsombud.

Som ledamot i personalutskottet kommer jag att begära upp frågan för information på nästa utskott och utröna om det behövs förtydliganden i den kommunala organisationen och förekomst av liknande ärenden.

Socialdemokraterna driver att vi vill utöka den fackliga tiden för att få fler att engagera sig för sina arbetsvillkor. Då är det viktigt att föreningsrätten inte upplevs ifrågasatt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 texten uppdaterad

Bli först att kommentera

120 dagar!!!

Av , , Bli först att kommentera 8

Ni som följt med i bloggen vet att en av de mest prioriterade delarna under mitt ordförandeskap har varit att få ordning på personalsituationen inom Umeå kommuns sociala barn- och ungdomsvård. Arbetsmiljön har varit ansträngd och det har resulterat i dålig kontiniutet bland personalen.

Direkt i början av mandatperioden satt vi därför upp målet att alla utredningar ska hållas inom lagstadgade 120 dagar. Detta kan låta som ett trubbigt mått men i det ligger svåra frågor om lön, arbetsmiljö och få socialarbetarna att stanna i sina yrken.

Igår i samband med delårsrapporten fram till augusti så fick vi äntligen beskedet att vi nu håller utredningstiderna. Sedan delårsrapporten passerat där 11 utredningar gick längre än 120 dagar så är vi nu, i dagsläget, faktiskt i kapp. Utredningstiderna följes. Det är en enastående bedrift av nämnd, chefer, fackliga organisationer och framförallt en fantastisk personal i ett läge där den sociala barn- och ungdomsvården befunnit sig i kris i hela Sverige.

Tack allesammans för er insats. Vi har en lång väg kvar att gå men detta är ett styrkebesked.

Läs mer här i bloggen jag skrev 2015: http://blogg.vk.se/lundgren/2015/02/25/vi-parkerar-och-flytt-oss-int/

Andreas Lundgren
Ordf Individ- och familjenämnden

Bli först att kommentera

(L)ögnen och hur vi faller

Av , , Bli först att kommentera 11

Det vi bevittnade igår i Sveriges riksdag var ett sorgligt skådespel hur de kommande fyra åren kan se ut.

Socialdemokraterna bad allianspartierna om att komma överens om talman. Budskapet var att vi behöver inte välja en socialdemokrat, men ge inte makten till SD.

Det ignorerades.

De fyra allianspartierna frångick en ordning där talmannen utses från största parti eller åtminstone block när man lanserade Andreas Norlén(M). Man lät Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt parti med nazistiska rötter, i praktiken välja den talman som ska styra riksdagens arbete och regeringsbildningen.

Kedjereaktionen lät inte vänta på sig. De rödgröna frångick därför praxis i sin tur och sparkade ut Björn Söder(SD) från 2:e vice talmansposten. Allianspartierna röstade blankt.

149 röster för Lotta Johnsson Fornarve(V). 82 för Björn Söder(SD).

Ordningen faller så samman.

Sverigedemokraterna anklagar Moderaterna för feghet som inte stöttade Söder. Inom Moderaterna väljer ett 20-tal ledamöter att trotsa partilinjen till stöd för Söder.

Liberalerna är märkbart stressade över att man röstade blankt. Ett par timmar efter omröstningen publicerar man följande bild på sin facebooksida:

Liberalerna

En häpnadsväckande lögn då alla vet att Liberalerna inte röstade nej utan la ner sina röster. Detta försök till historieomskrivning bottnar naturligtvis i vetskapen att Liberalerna gjort sig beroende av Sverigedemokraterna. Det är ingen kul saga att berätta för sina barnbarn.

Historiskt var det Socialdemokrater och Liberaler som sida vid sida kämpade för den allmänna rösträtten i Sverige. Igår lät Liberalerna främlingsfientliga krafter avgöra hur riksdagen ska ledas. Det är en tragedi.

Ingen avundas Liberalernas position just nu. Men vi har alla ett ansvar att stå på rätt sida av historien.

När allting faller som för hundra år sedan vänder sig blickarna åter till liberaler för att försvara demokratin. Vart finns ni idag? Ingen hos oss kräver att ni ska samarbeta med (s) eller åstadkomma en socialdemokratisk regering. Men på era axlar vilar nu ett ansvar som sträcker sig långt utöver de kommande fyra åren. Låt inte främlingsfientligheten få styra över Sverige.

Bli först att kommentera
RSS Nytt från vk.se