Demokratin är inte förhandlingsbar

Av , , Bli först att kommentera 5

Dagens ledare av Ola Nordebo i Västerbottens kuriren är bland de mer skrämmande jag läst av politiska texter de senaste åren. Inte för att den saknar poänger, flyt och och den sedvanliga resonerande tonen – för det står helt klart att ledarskribenten länge funderat över public service utbud.

Utan för att den så aningslöst bidrar till att översläta hoten mot public service i en tid där liberala krafter borde stå på barrikaden mot hoten mot demokratin.

Public service behöver inte ett smalare utbud utan ett bredare. Själen behöver både djup och bredd precis som kommunernas välfärdsuppdrag omfattar mer än omsorg och skolplatser. Människor behöver fritid och kultur i kommunerna, och public service behöver även ha nöjesprogram. Det behövs mindre OS-sändningar som kräver viasat-abbonemang och mer Andre Pops.

De krafter inom M och SD som nu vill avskaffa SVT och Sveriges radio bryr sig inte om kvalitet eller utbud. De använder de hävstånger som ges för att smala av public service och låta marknaden sköta mer. De vill strypa utbud som inte faller dem i smaken. Det är en livsfarlig utveckling.

Att vara liberal är att vara kluven sägs det. Aldrig har det uttrycket varit mer passande. Vad är det som gör att liberaler alltid har så lång startsträcka i försvar av demokratin när utmaningen kommer från höger?

Här har VK:s chefredaktör Jessica Wennberg insett hotet och med en text agerat föredömligt mot dessa mörkerkrafter.

Demokratin är inte förhandlingsbar. Vare sig det gäller brunskjortors attack på public service och oberoende media eller ifrågasättande av religionsfrihet.

Det är inte roligt längre. Det är allvar nu.

Vår demokrati är under attack.

På vilken sida av historien står du?

Bli först att kommentera

Avvecklingen av demokratin har börjat. Det börjar alltid med att strypa fri media.

Av , , 2 kommentarer 11

Nu börjar det. Attackerna på en fri och oberoende media har inletts.

15 Sverigedemokratiska distriktsordföranden föreslår i en motion att kanalen Svt 2 och P3 ska avvecklas. Chanserna att få med sig sitt parti är goda.

Inom Moderaterna har det största distriktet, Stockholmsdistriktet, krävt att hela SVT och Sveriges radio ska avskaffas. Jo, du läste rätt.

Det kanske låter ofarligt att landet runt ersätts av mer tv3.

Men det vi bevittnar är begynnande angrepp på en fri och oberoende media. Brunskjortor och nyliberala krafter driver på varsitt håll en agenda där syftet är att avlöva public service.

Det görs under ordval som att ”public service inte ska konkurrera med privata aktörer” eller att man tänker sig stoppa vad man anser sig vara ”vänstervridning”. Men innebörden är densamma. Klåfingriga politiker vill gå in och styra medieutbudet.

Ett av demokratins yttersta fundament, en fri och oberoende media, är på allvar under attack i Sverige idag. När oberoende media rustas ned till förmån för penningstyrd media så befinner vi oss på ett sluttande plan. Hur kan du då lita på vad som sägs?

Att förtroendevalda kan vara kritiska mot media och journalister är en del av det demokratiska samtalet. Att vilja lägga ned eller styra medieutbud är däremot något som hör hemma i diktaturer och fascistiska stater.

Nu är det upp till alla som värnar demokratin att stå emot de här attackerna. Signalen måste vara glasklar:

I Sverige råder demokrati. Ni rör inte public service.

batman

2 kommentarer

Från statligt håll intet nytt

Av , , 2 kommentarer 13

Jag ansvarar för en organisation med personal och chefer som veritabelt håller på att arbeta ihjäl sig för att tillgodose stöd och omsorg till samhällets mest utsatta. Detta under en mördande ekonomisk press.

Vi har koll på vår ekonomi då nämnden måste klara en budget i balans enligt styrreglerna som lagstiftningen stipulerar.

Men som läget är så är detta helt orealistiskt. De stora övervältringarna av kostnader från Migrationsverk, Arbetsförmedling och Försäkringskassan gör detta uppdrag omöjligt. Umeås socialtjänst tillsammans med merparten av socialtjänsterna i landets kommuner BLÖDER för att staten inte tar sitt ansvar.

Myndighet efter myndighet drar sig tillbaka och lämnar socialtjänsterna ensamma att utan medel hantera sina lagstadgade uppgifter.

Detta har för länge sedan passerat anständighetens gräns. Det är ovärdigt ett svenskt välfärdssamhälle.

Jag vet att en stor anledning är att statens resurser gått till allianspartiernas skattesänkningar sedan 2006. 140 miljarder på 8 år. Nya skattesänkningar på 20 miljarder i M och KD budgeten med stöd av SD.

Det är naturligtvis rena dumheter från dessa partier, när verkligheten ser ut som den gör. Där krävs en tillnyktring av allianspartierna, verkligheten käkar skattesänkningar till frukost.

Men sen det krävs också en hårdare koll på vad myndigheter håller på med. Ta detta med försäkringskassans besparingar på funktionsnedsatta.

Den personliga assistansen slår olika i landet. För Umeå kommun innebar den ifjol att försäkringskassan betalade 18 mkr mindre i vår kommun medan Umeå kommun fick ökade kostnader till motsvarande summa för LSS.

Det kan vi inte prognostisera för. Utan förväntas hantera inom ram.

Jag har en allvarlig fråga till minister Hallengren och samtliga riksdagsledamöter:

hur kan staten tillåta att en myndighet som Försäkringskassan får hålla på så här?

Som av ett trollslag så är det ingen längre som har behov över 20 timmar grundläggande behov. Utan på något sätt tycks behoven lägga sig just där de fortfarande faller under kommunal finansiering.

Jag skulle kunna ta myndighet efter myndighet. Vart finns exempelvis kostnadstäckningen när arbetsmiljöverket kräver arbetskläder på 12 miljoner.

Det krävs ett kommunuppror mot de här kostnadsövervältringarna som staten ägnar sig åt. Tyvärr är kommunernas egna lobbyorganisation SKL inte särskilt bra på uppror. Miljardbelopp förs över på kommunerna och SKL sätter sin förhoppning till utredningar än att slå näven i bordet.

Så ser det ut.

- Hur ska utsatta barn få hjälp?
- Ska personal behöva arbeta trippeldelad tur?

Det är frågor jag sitter med idag.

Men från statligt håll hörs ingenting.

Det är bara tyst.

2 kommentarer

Välfärdskris! Tacka M och KD för det

Av , , 5 kommentarer 17

Vi befinner oss just nu i början av en välfärdskris. Krisen är här och kommer att slå till med full styrka de kommande åren.

Situationen ute i landet är alarmerande. Var tredje landsting/region och var fjärde kommun gick med underskott under 2018. Skattehöjningar aviseras för att klara den mest basala servicen och lagstadgade uppgifterna till medborgarna.

Varför ser det då ut så här?

Det beror på två orsaker.

För det första växer grupperna av antalet barn och äldre mycket kraftigt. 40-talisternas stora kullar flyttar nu in på vård- och omsorgsboendena. Sveriges kommuner och landsting(SKL) räknar med att bara för att klara servicen på nuvarande nivå kommer det kräva 38 miljarder i ökade statsbidrag till kommuner och regioner de närmsta två åren.

För det andra har Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna låst statens ekonomiska stöd till kommunerna genom ett sjätte jobbskatteavdrag. I budgeten för 2019 röstade man genom ett nytt jobbskatteavdrag till en kostnad av 20 miljarder. Ett avdrag som gynnar de som tjänar bäst och som begränsar möjligheten för regeringen att parera välfärdskrisen.

Regeringen med (S) och (MP) dras å sin sida med Liberalerna och Centerpartiets ovilja att riva upp detta sjätte jobbskatteavdrag då det är gammal allianspolitik. Utan det enda man kunnat enas om i januariöverenskommelsen är att man varje år ska öka statsbidragen med 5 miljarder(totalt 20 mdr under mandatperioden) vilket inte räcker på långa vägar.

Saknas gör alltså 20 miljarder. De miljarder som gick till jobbskatteavdrag mm. Och ingen har något svar på hur detta ska lösas.

Regeringen genom socialdemokraterna försöker febrilt hitta alternativa skatteintäkter. Men man låses i riksdagen av att en majoritet av ledamöterna istället tycker sänkta skatter är bättre än ökade statsbidrag till kommunerna.

Räkna därför med att vi kommer se skattehöjningar runt om i kommunerna kombinerat med otroligt smärtsamma besparingar. Även Umeå påverkas stenhårt. Problemet är att omställningen måste gå så fort i kommunerna att man riskerar att slå sönder fungerande verksamhet.

När den statliga nivån fallerar så står kommunerna kvar oskyddade i välfärdskrisen. Tacka M, KD och stödpartiet SD för den presenten.

matematik

Den matematiska gåtan som moderater och kristdemokrater ständigt brottas med. Kan du lösa gåtan?

5 kommentarer

Skämmes Försäkringskassan

Av , , 2 kommentarer 6

Försäkringskassan fortsätter döda socialtjänsten i Umeå med sina kostnadsövervältringar inom personlig assistans.

Hur är det möjligt att denna slakt av arbetsvillkor och verksamhet få fortsätta ohindrat i smyg? SKL gör ingenting för att företräda kommunerna. Ska verkligen kommunerna betala en krona mer till denna organisation?

Vad är oddsen att besluten alltid tycks hamna under 20 timmar grundläggande behov/vecka? Nä just det.

Jag struntar fullständigt om det är en rödgrön eller borgerlig regering. Det här myglandet av kostnader till kommunerna är en skandal och Försäkringskassan är helt utom kontroll. Nu måste regeringen agera.

Nu får banne mig den politiska riksdagsnivån börja agera mot det här. Försäkringskassan måste få regleringsbrev att bedöma behov efter behov och inte med målet att hamna under 20 timmar.

Sen måste partierna bakom januari-överenskommelsen få fram lagförslaget om en huvudman. Det förslaget får inte bli liggande för att hela LSS-utredningen hamnade i byrålådan.

2 kommentarer

Dilemmat

Av , , Bli först att kommentera 4

Ulf Kristerssons dilemma.6DD5D1F5-5CB7-427F-ABEF-8E2B6058C9D2

Bli först att kommentera

Vi förstår hur ni har det med isbjörnarna!!!

Av , , Bli först att kommentera 7

Övriga partier kommenterar nu uppgiften att (s) är enda parti som har en norrlänning på valbar plats till EU:

isbjörn

Bli först att kommentera

Representation? Äsch lita på oss istället!

Av , , Bli först att kommentera 5

Nummer 4.Erik Bergkvist(S). Enda norrlänningen på valbar plats i valet till EU-parlamentet. Bland alla partier.

Erik Bergkvist

Bli först att kommentera

Tiggeriförbud

Av , , Bli först att kommentera 5

Tiggeriförbud: idén om att polisen(fjärsman) ska hålla koll på fattiga människor lite mer och bekämpa brott bakom tiggeriet lite mindre.

7CDB81E5-7191-4D99-B51F-BDC070BC8587

 

Bli först att kommentera

Vasaskolan ger bra med klirr…

Av , , 5 kommentarer 5

Hur många gästhamnar får man för en skola i centrala stan?

2FB788B7-BAC1-49FD-8161-66DBF64AD15D

5 kommentarer
Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se