En budget om vilka vi är

Av , , 6 kommentarer 11

Vilka är vi? Vilka vill vi vara?

Jag minns valrörelsen 2006. Socialdemokratin var skadeskjuten av Fredrik Reinfeldts alliansoffensiv. Att arbeta i valrörelsen var blytungt, bilden var att socialdemokratin var trött och att det behövdes förändring. I debatterna var det fyra sampratade borgerliga partiledare mot en ensam Göran Persson. Nålstick efter nålstick, hugg efter hugg. Vi fick kämpa varje dag mot en mediebild som utmålade alliansprojektet som lite ”smartare” och ”fräschare” än en trött och gammelmodig socialdemokrati som upplevt sina bästa dagar.

Ute i de socialdemokratiska föreningarna bet vi ändå i och arbetade oss igenom mediabilden. Om Socialdemokratin är någonting, så är den en myriad av gräsrötter som dag ut och dag in är ute och träffar folk och pratar om samhällsfrågor. Vi mötte rent kränkande slogans om ”det nya arbetarpartiet” med att tala ännu mera politik och dela ut ännu fler områdestidningar.

Vi visste alla vad som väntade om vi förlorade. Stefan Carlén och Daniel Suhonen hade i sin bok 8 år med Reinfeldt gått igenom med kuslig exakthet hur Fredrik Reinfeldts moderater tänkte gå tillväga. För att gradvis, och steg för steg, montera ned välfärdssamhället som det såg ut, sänka skatterna och göra Sverige till ett land av mer europeiskt snitt.

När det var fullbordat skulle så arbetsmarknadens regleringar släppas och minnet av socialdemokratin utplånas. Det var tanken.

Jag minns ett av Göran Perssons sista tal den valrörelsen. Persson sa ”Res på er och rulla tillbaka det moderata systemskiftet”. Det var en uppmaning till folket att samhället tillhör er och oavsett socialdemokratins alla fel och brister är inte lösningen mer av högerns klasspolitik. Det var ett starkt tal, men för sent.

Sen vet vi alla hur det gick. Socialdemokratin rasade till 35% och Reinfeldts allians tog över. Ett systemskifte i rekordfart tog plats i Rosenbad. Borgerliga riksdagsledamöter som applåderade försämringarna i sjukförsäkringen. Skattesänkningar som gynnade dem som hade det bäst. 140 miljarder skars bort i välfärden.

Men arbetslösheten sjönk inte.

Och revorna i välfärden blev väldigt synliga för alla.

Vikande skolresultat, ökad segregering och sjuksköterskor som sprang allt snabbare. Människor tappade tilltron till samhället och började leta sina egna lösningar. När skyddsnäten fallerade så rustade människorna för ojämlikheten. Sverigedemokraterna växte. Kvar fanns fortfarande de som hade det sämst, nu med ännu sämre stöd och skydd.

2014 hade 8 år gått. Regeringen Reinfeldt röstades bort. Och lämnade ett underskott efter sig på -60 miljarder kronor. Tömda tillgångar. Nedrustat försvar.

Det är konstigt att borgerliga regeringar alltid slutar sina regeringsinnehav med stora underskott. Men det har naturligtvis att göra med att man prioriterar sänkta skatter före att pengarna ska gå till välfärd. Det är ingen slump att skattetrycket sänktes kraftigt under Reinfeldts regering.

Men sådan politik leder inte till minskad arbetslöshet. Tvärtom var arbetslösheten högre än när man tillträdde, precis som andra gånger man tillträtt.

Konjunkturer kan man alltid skylla på. Men visst är det väl också märkligt att just borgerliga regeringar tycks ha sådan otur med konjunkturer jämfört med socialdemokratiska?

Så nu står vi här idag tre år efter 8 år med Reinfeldt tog slut. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har haft tre år på sig att visa på alternativ i politiken. Det har varit en knagglig resa med turerna kring decemberöverenskommelsen och hot om nyval. Men nu står vi här idag och den socialdemokratiska regeringen ger äntligen svar på frågorna:

Vilka är vi? Vilka vill vi vara?

Svaret som socialdemokraterna presenterar är att vi är ett folk som tror på att hjälpas åt. Vi ska vara ett land där vi tar hand om varandra. Där inga styvbarn eller gunstlingar pekas ut för att citera Per-Albin Hansson.

Det är reform efter reform på område efter område. Istället för -40 miljarder i underskott så är det 40 miljarder till reformer och en statskassa som går urstarkt.

Den budget som presenteras är ett kall till det svenska folkdjupet, om det Göran Persson talade om 2006. Det här handlar inte egentligen om socialdemokratin utan om vilka det svenska folket är. Rulla tillbaka högerns klasspolitik och återta det som var erat. En välfärd som tar hand om oss alla, en politik som ser till att folk har arbete, och där även den rike får bidra.

Det är det dagens budskap är. Vi kan, för att det är vilka vi är.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordförande Individ- och familjenämnden

6 kommentarer

(S) starkt framåt

Av , , Bli först att kommentera 7

Goda nyheter i natt. Det preliminära resultatet i kyrkovalet för Umeå pastorat visar att Socialdemokraterna går framåt. En ökning med 2,23% till 38,20%, och därmed med råge största parti. Valdeltagandet har gått upp nästan 6% vilket tyder på att folket har mobiliserat för att behålla en öppen folkkyrka.

Mandatmässigt ser det relativt oförändrat ut. På den konservativa flygeln så minskar kristdemokrater ett mandat medan Sverigedemokraterna ökar ett. Miljöpartister i svenska kyrkan tappar ett medan Socialdemokraterna ökar ett. I övrigt oförändrat. I Luleå stift ökar också (s) enligt preliminära siffror med ett mandat och går mot 44,48%. I kyrkomötet på riksplanet tar vi 3 nya mandat. Där rasar Borgerligt alternativ ihop och tappar en tredjedel av sina röster.

Tack till dig som röstade för den öppna folkkyrkan. Du gjorde det möjligt. Den konservativa högern och de sk ”partipolitiskt obundna” krafterna har stoppats i sina försök att förändra kyrkan.

Andreas Lundgren(s)

 

Expressens webbsida 2017-09-18

SD

 

 

 

Bli först att kommentera

Politik är politik – även i kyrkan

Av , , 2 kommentarer 6

Under gårdagen förtidsröstade jag i kyrkovalet. Det var bra med folk i vallokalen och en hel del socialdemokratiska valsedlar hade plockats. Nu hoppas vi på ett högt valdeltagande.

Det finns någon märklig inställning hos vissa i det här valet att politiska partier inte har att göra i svenska kyrkan. Som om politiska värderingar inte skulle spela en avgörande roll.

Det är en bisarr inställning.

Att enas runt Jesu lära och värnandet av skapelsen är inte tillräckligt. Det kommer en vardag som innehåller frågor om schysst personalpolitik, hur man vänder sig till samhället i övrigt och om kyrkans barn- och ungdomsaktiviteter ska vara avgiftsfria eller ej. Här behövs en socialdemokratisk politik i svenska kyrkan som ser till alla människors lika värde och bekämpar främlingsfientligheten.

Det är också så, precis som i samhället i övrigt, att det finns ett stort värde i att fler än enbart de mest aktiva församlingsmedlemmarna tar plats i kyrkomötet, kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige.

Rösta på Socialdemokraterna i dag. För en öppen folkkyrka och mot elitism och främlingsfientlighet.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

Insatser mot människohandel

Av , , Bli först att kommentera 4

Idag är det dags för Individ- och familjenämndens arbetsutskott. Vi kommer idag ta ställning till (s) förslag om att införa en s.k KAST-mottagning, dvs stöd till män som köper sex att bryta sitt beteende och minska efterfrågan. Detta finns redan i storstäderna och vi ska vara tidigt ute innan problemen växer sig allt större.

Parallellt med detta pågår vårt utredningsuppdrag som vi också initierat och en klok nämnd ställt sig bakom, om att hitta stödformer till personer som befinner sig i prostitution eller har sex mot ersättning. Utredningstiden där behöver lite extra tid och det är ok.

Nu rustar vi Umeå kommun för att göra vårt i att motverka framväxande människohandel och förenbkal vägarna till att få stöd. Socialtjänsten har sitt ansvar i detta och därtill kommer polisens ansvar. Om det tänker jag återkomma.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Bli först att kommentera

Dagens trakasserier

Av , , 1 kommentar 11

Dagens trakasserier. Min flickvän blir uppringd av en anonym man som förklarar att man har full koll på oss och citerar sedan från inlägg mellan mig, mina familjemedlemmar och anhöriga.

Sånt här förväntas man alltså stå ut med som förtroendevald i facklig organisation eller för att man är politiskt aktiv.

En sak säger jag bara. Ni kommer aldrig att vinna. Jag väljer att berätta om dessa trakasserier då folk förtjänar att få veta hur verkligheten ser ut och vad dessa idioter håller på med.

Och till alla andra där ute som tycker att politiker får vad de förtjänar för att de är så dåliga/korrupta/odemokratiska:

Tänk på att det kan finnas barn i allt detta som ingenting gjort och som inte ska behöva känna sig oroliga i sitt eget hem.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

1 kommentar

Civilsamhället är nyckeln

Av , , Bli först att kommentera 5

Framtidens socialtjänst måste i större grad än tidigare vända sig mot civilsamhället. Det är min fasta övertygelse efter snart tre år som ordförande i Individ- och familjenämnden. Socialtjänsten kan få ut mer av skattepengarna om vi blir bättre på att teckna fler överenskommelser och är mer aktiva i att spåra social problematik.

Och nej, jag talar inte om att välfärdens ansvar ska överskjutas från det offentliga. För det ska vi inte. Däremot komma åt mervärden vi inte kan skapa på egen hand som offentlig verksamhet.

Det här kan tyckas som ett paradoxalt uttalande samtidigt som vi haft den uppmärksammande hemtagningen av ungdomar från KFUM:s HVB-boende Fenix för någon månad sedan. Men här gäller det att skilja på dels hur upphandlingar är skrivna och sen det föreningsstöd vi ger till föreningar och organisationer och övergripande strategi.

Nämnden ger idag föreningsbidrag till funktionshinderrörelsen och till föreningar med ett socialt ansvar. Från nämnden har vi inte dragit ned på föreningsbidragen trots tuffa besparingar. De här är viktiga bidrag som bidrar till att föreningarna absorberar social problematik och lyfter in människor i ett sammanhang. Till det har vi dessutom ett antal strategiska överenskommelser med organisationer som Kvinnojouren och Öppen gemenskap.

Men vi har under mandatperioden också ingått överenskommelser med flera andra föreningar för att nå mervärden kommunen inte kan nå själv.

Exempelvis:

  • Vi har ingått ett samarbete med föräldraföreningen mot narkotika. Vi stöttar deras lägerverksamhet för anhöriga till unga i missbruk mot att de kopplar på självhjälpsgrupper för de anhöriga som håller över tid efter lägren. Med en sådan överenskommelse får kommunen ut mer än om vi hade anställt personal. Vi kommer också i kontakt med ett helt annat nätverk för att nå anhöriga och stötta över tid.
  • Vi har ingått en överenskommelse med RFSL om rekrytering av familjehem. Genom detta hoppas vi de kan rekrytera fler samkönade par att söka att bli familjehem. Samtidigt som de hjälper oss utbilda vår personal i HBTQ-kompetens. Tillsammans ger vi varandra möjligheter att bryta normen om familjehem som något för enbart heterosexuella par.

 

Det här är exempel på kloka och riktiga överenskommelser som borde bli många fler för att skapa ett starkare nät för den sociala tryggheten i Umeå. Det finns många fler exempel.

Nu är det naturligtvis inte så att vi inte gjort detta tidigare. Men vi kan utveckla det mycket mer. Det spännande är att varje sådan här överenskommelse öppnar en helt ny verktygslåda med möjligheter man inte alltid kan se i början. Det är otroligt fascinerande.

Jag är helt övertygad om att föreningarna inom funktionshinderssidan och den sociala sektorn mår bäst av att få generella bidrag och inte riktade. Föreningarna inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde har i sig självt ett egenvärde och ska inte känna sig jagade i onödan på att uppnå kommunala mål eller krav på aktiviteter. De behöver långvariga förutsättningar som ger en trygghet i att utveckla verksamheten och att den kan pendla över tid.

Men det räcker inte i sig.

Det vi kan göra inom Individ- och familjenämnden är att utöver den generella grundplåten, som inte bör minskas, avsätta en fast summa varje år till ”sociala projekt” mellan kommun och föreningsliv, eller mellan flera olika föreningar, för att möta framväxt av social problematik i Umeå. Detta ska kunna initieras på ett systematiserat sätt både från kommunens sida, där man eftersöker samverkan med föreningar, men även från föreningslivet själva.

Nu brukar alltid någon ropa efter Ideellt-offentligt partnerskap eller IOP(ni vet det där alla ropar efter men ingen kan förklara vaden den stora och bättre skillnaden är mot en vanlig överenskommelse). Men man behöver inte krångla till allt så förbaskat, det viktiga är att vii har en systematisk modell över tid för att nå ny social problematik.

Effekten av ett sådant upplägg skulle stärka Umeå kommun och är den riktning nämnden bör gå i.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

 

Bli först att kommentera

(S) är värnet mot elitkyrkan

Av , , 4 kommentarer 5

Den 17 september är det kyrkoval. Svenska kyrkans medlemmar går till valurnorna för att utse valda representanter lokalt, regionalt och centralt.

Det här är ett viktigt val då svenska kyrkan med miljontals medlemmar både förvaltar stora egendomar och påverkar vår vardag på en rad sätt. Inte minst det sociala ansvaret, en god personalpolitik och att kyrkan är en öppen samlingsplats är värden man kanske tar för givet. Men det avgörs helt av vilken politisk inriktning kyrkan väljer även i framtiden.

Nu vet vi att starka krafter inom kyrkan vill både avskaffa både partival och göra det till ett hägn för kyrkans aktiva. Det säger vi nej till.

Socialdemokratin är garanten mot denna elitkyrka. Vi är garanten för en öppen folkkyrka där vi inte tar ut avgifter för barn- och ungdomsverksamhet och stöttar utsatta människor. Och vi står upp mot främlingsfientliga försök att exkludera kyrkans ansvar för flyktingar. Den kyrka vi vill se är en stark och öppen kraft i civilsamhället.

Är du medlem i svenska kyrkan så ta ditt ansvar och rösta i kyrkovalet den 17 september.

Andreas Lundgren(s)
Ordförande, Individ- och familjenämnden

 

4 kommentarer

Svinaktigt av (v)

Av , , 3 kommentarer 20

Dagen till ära har Vänsterpartiet i Umeå gett sig på både mig och anställda på kommunikationsavdelningen och misstänkliggjort deras arbete. Man sprider ryken och halvsanningar för att misskreditera och gynna sina egna syften.

Att (v) gillar att sprida falska rykten om mig har pågått ett tag. Det har också tagit sig uttryck i att man passerat alla gränser. En ledande företrädare har hört av sig till min flickvän med helt oacceptabla meddelanden i falskt namn. Men det ska jag nog berätta mer om senare.

Idag har man jagat socialtjänstens nya kommunikatör och krävt ändringar i ett pressmeddelande som gått ut från Individ- och familjenämndens sammanträde igår. När den anställde inte gått med på att ändra pressmeddelanden på Vänsterpartiets beställning så går man ut på sin Facebook-sida och skriver följande:

Vänsterpartiet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det man gör här är att man tar sitt missnöje med kommunikationsavdelningen och går ut i sociala medier och vädrar detta. Kommunikationsavdelningens personal sprider ständigt desinformation får vi veta.

Det här skriver alltså företrädare för ett parti som sitter med i personalutskott och högsta politiska organen i kommunen. Man skiter fullständigt i kommunens arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar för personalen. I kommunfullmäktige har man dessutom kallat personalens arbete för propagandaavdelning. En sak är ju att man har en uppfattning, ja man får till och med tycka det ena och andra privat om hur det fungerar i kommunen. Men att gå ut på detta sätt och misstänkliggöra personalen är mycket illa.

När så kritiken kommer försöker man smita undan och ändra sitt uttalande och skylla på (s). Men skadan är redan gjord.

Sedan är det så att för det första så är det inte kommunikatörerna man ska jaga om vad som står i pressmeddelandena. Det är politiken man får ta det med och inte ligga på enskilda anställda om deras arbete.

För det andra är det så att lögnerna man sprider om mig är rent förtal. Pressmeddelandet godkändes för det första inte av mig utan av presidiet där Centerpartiet ingår. Är Centerpartiet också med i konspirationen?

För det tredje är pressmeddelandet upprättat helt enligt de regler som gäller. Vänsterpartiet vill att en separat punkt av deras yrkande ska redovisas men inte övriga 8-9 punkter man också yrkade på i samma ärende. Det blir naturligtvis orimligt i ett opolitiskt pressmeddelande som redogör för besluten som fattats ägna större delen åt att istället redogöra för Vänsterpartiets uppfattningar.

I andra kommuner redovisas inte oppositionens uppfattningar alls utan enbart de politiska besluten. Det är verkligen inte önskvärt men kanske den väg Umeå kommun måste börja gå för att undvika svinaktiga attacker på personalen.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

 

3 kommentarer

Hedersvåldet i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 8

Gårdagens debatt om hedersvåld på kommunfullmäktige lämnade mycket övrigt att önska. När väl frågorna kommer upp så handlar diskussionen om vi ska göra en kartläggning på skolorna om hedersvåld förekommer och i vilken grad det är integritetskränkande.

Det här är en diskussion som är svårbegriplig då kartläggning i sig inte är en lösning men naturligtvis bör gå att göra utan att enskilda eller folkgrupper registreras.

För socialtjänstens personal ter sig nog debatten om hedersproblematikens omfattning i Umeå som främmande. Faktum är ju att förekomsten av hedersvåld är en högst påtaglig verklighet redan idag för socialtjänstens öppenvård och barnavårdsutredare. Unga flickor kontrolleras och misshandlas i sina egna hem i hederns namn. Syskon blir medbrottslingar i denna extremkontroll. LVU-placeringarna blir ofta långa.

Umeå kommun har god kompetens men kan samtidigt göra mycket mer än man gör idag. Därför har Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden tagit initiativ till en kommunövergripande handlingsplan mot våld där hedersvåldet kommer ingå som en del. Handlingsplanen ska innehålla strategier och åtgärder för att motverka hedersvåldet och beröra hela kommunorganisationen.

Här blir också det viktigt att se över tendenser till framväxten av parallella samhällen som ytterligare ökar pressen på unga tjejer eller familjemedlemmar som försöker göra motstånd mot normer och hedersvärderingar som styr.

Diskussionen i kommunfullmäktigesalen om definitioner och kartläggningar må fortsätta, men socialtjänsten arbetar vidare med hedersfrågorna och tar initiativ.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Bli först att kommentera

Det svänger snabbt hos Ågren och Riedl

Av , , 1 kommentar 14

Ser att Västerbottensmoderaterna nu kräver Anna Kinberg Batras avgång.

Jaha ja.

Jag minns för två veckor sedan när Moderaterna stolt visade upp sin partiledare på Noliamässan och talade om Sveriges nästa statsminister. Två veckor senare vill man kicka henne. Det svänger snabbt minsann hos herrarna Ågren(m) och Riedl(m).

1 kommentar
RSS Nytt från vk.se