Anna Levander från Dolce spelar på lördag

Av , , Bli först att kommentera 9

På lördag hoppas jag du kommer till manifestationen för välfärden som anordnas av nätverket ”Välfärd i Umeå”. Vi som ingår i nätverket består av fackförbund, funktionsrätt Umeå samt privatpersoner.

Välfärd i Umeå är partipolitiskt och religiöst obundet och strävar att lyfta upp hur viktig välfärden är och att det är dags att prioritera den.

Det som känns riktigt kul i detta är all den positiva respons vi fått längs vägen. Och den budgivning som just nu sker i riksdagen där partier överbjuder varandra i satsningar på kommuner och regioner visar att vi ligger rätt i tiden.

Jag kan nu också berätta att Anna Levander från Dolce uppträder för oss på lördag. Känns jättekul att en lokal artist meddelat att hon stödjer manifestationen och vill göra en insats!

Välfärd i umeå

Bli först att kommentera

Svar till Mattias Larsson om välfärdens finansiering och initiativ från olika partier

Av , , 1 kommentar 8

Mattias Larsson(C) kommenterar på sin blogg de initiativ som Moderaterna och Vänsterpartiet tagit för att lösgöra mer pengar till välfärden. Larsson oroar sig för att istället för ordning så blir det tillfälliga inspel som styr budgetprocessen vilket gör det omöjligt att leda landet.

Det har Mattias Larsson helt rätt i. Så klart kan vi inte ha en ordning i Sveriges riksdag där man plockar ut enskilda delar i en budget och partier ägnar sig åt att övertriumfa varandra. Visst är det så.

Men om man tänker steget längre, vad var det som gjorde att det kunde bli så här?

Det finns nämligen en brist i Mattias Larssons resonemang som han inte kommenterar; och det har att göra med regeringssamarbetets oförmåga att säkerställa tillräckliga resurser till välfärden i budgeten för 2020. Istället för stora generella satsningar på välfärden fick vi se bland annat Centerpartiet driva igenom regionala skattesänkningar och diverse andra satsningar som då definitivt inte var mest brådskande, medan välfärden var det.

Jag har bloggat om utfallet i höstbudgeten många gånger och kritiserat såväl riksdag och regeringen för att man inte tog sig ur låsningarna och vidtog rätt åtgärder för landets bästa. Därför kan inte resonemanget som Larsson för, stanna vid Moderaterna och Vänsterpartiets agerande utan behöver falla tillbaka på samtliga. Och vikten av att lämna de hätska skyttegravarna i riksdagen och hjälpas åt istället.

Det är helt enkelt dags för såväl regeringssamarbetet som riksdagens opposition att börja ta sitt ansvar för situationen ute i regioner och kommuner. Här kan Larsson bidra genom att i sin roll som ledamot i partistyrelsen för Centerpartiet försöka skapa långsiktiga förutsättningar för landets kommuner och regioner.

Kan man exempelvis lägga fast en överenskommelse om försvarets finansiering så bör det vara fullt möjligt att nå en överenskommelse politiskt om att överbrygga den demografiska utmaningen och tillskjuta de 90 miljarder som behövs till 2026. Partierna behöver inte vara helt överens(det är ju trots allt politik hur mycket man vill satsa på välfärden), men man måste åtminstone komma överens om en grundplatta så att kommuner och regioner får arbetsro.

Det är ingen hemlighet att Centerpartiet bromsat satsningar på välfärden i budgeten när Socialdemokraterna försökt få loss mer än de tidigare 5 miljarder man drivit igenom. Samtidigt är det många kommuner i Västerbotten som är centerstyrda som nu signalerar om hjälp. Ska dom få hjälp eller ska resurserna läggas på annat?

Centerpartiet och Socialdemokraterna är landets två folkrörelsepartier. Dessa partier har många gånger historiskt fungerat som en tryggande mittaxel i svensk politik och lotsat landet genom svårigheter. Det är heller ingen slump att Centerpartiet och Socialdemokraterna var de som efter valet fick den otacksamma uppgiften att sy ihop ett regeringsunderlag.

Nu krävs att Centerpartiet och Socialdemokraterna också klarar att säkra välfärden framöver. Jag är övertygad att om man lämnar kartan en stund och använder sin klokskap så kommer man hitta bra lösningar både i närtid och inför vårbudgeten.

1 kommentar

Petter Bergner och VK behöver lämna skyttegraven i välfärdsfrågan

Av , , Bli först att kommentera 16

Ser att Petter Bergner försöker politisera välfärdens finansiering på VK:s ledarsida idag.

Det är trist att VK lämnat Nordebos mer resonerande oberoende liberala hållning till att ägna sig åt att agera coach åt allianspartier. I dagens VK blir detta extra tydligt hur fel detta kan bli, då välfärdens finansiering ska avhandlas.

Bergner efterlyser i korthet en allianspolitik som alternativ till att kräva mer resurser från staten. För han är rädd att socialdemokraternas förklaringsmodell annars vinner gehör.

Ja att det kommer krävas nya tankesätt och lösningar för att rå på välfärdens utmaningar står helt klart.

Men nu är det också som så att om en sten är blöt så är den blöt.

Om Bergner skulle tänka näsan längre än att se politiken som ett spel, och istället sätta sig in i välfärdsfrågan på allvar, så skulle han inse vilken ohygglig utmaning som ligger framför oss.

Det här löses inte av kommuner och regioner själva överhuvudtaget – om man nu inte vill se en nedmonterad offentlig skola och omsorg så klart, då kan man ju sitta i riksdagen som en del partier gör och blockera satsningar.

Utan det krävs resurser. Stora resurser. Såväl SKL som Finansdepartementet signalerar kraftiga behov och de löses inte med önsketänkande. Det handlar om kraftigt ökade medel som måste till, och redan 2020 kommer detta bli än mer uppenbart för alla.

Det verkar ibland vara med välfärdsfrågan som med klimatkrisen. Det pågår nån slags pseudodebatt om välfärdsutmaningen ens är på riktigt. Som något som kan väljas bort för en skattesänkning eller ett friår. Samtidigt som kommuner står med 10% besparingar innan vi ens gått in i den på allvar.

Min inställning i detta är att politiken på riksplanet måste hjälpas åt nu. Inte göra detta till en arena för politiskt spel vilket VK:s ledarsida förespråkar. Det gynnar ingen att politiken inte har samsyn om vad man står inför och vidtar rätt åtgärder.

Mitt privata engagemang i den här frågan kommer från min bakgrund i ett socialarbetarhem och vad jag ser som ordförande i en socialnämnd. Fler måste nu börja ta den här diskussionen om man inte vill se samhällskontraktet krackelera.

Skolbarn, utsatta och äldre ska helt enkelt inte behöva ta smällen för den politiska låsningen i sveriges riksdag. För det är ju det som sker när politiken inte kan samla sig och skapa långsiktiga förutsättningar.

Det här kommer att vara jobbigt för de politiska partierna. För allianspartierna som Bergner vill coacha kommer exempelvis skattesänkarpolitiken behöva omvärderas. Var det verkligen så smart att för ett år sänka skatterna med 20 miljarder i M och KD-budgeten när vi nu står mitt i denna välfärdsutmaning?

Den som följt mitt arbete vet att jag riktat kritik mot såväl mitt eget parti som andra partier för oförmåga att möta upp välfärdsutmaningen. Ju förr vi samlas och gör något gemensamt för att klara välfärdsutmaningen desto bättre. Och som jag skrev på gårdagens blogg – vilket styrkebesked för svensk demokrati det skulle vara!

Bli först att kommentera

Nu börjar det hända saker i välfärdsdebatten!

Av , , 1 kommentar 10

Jag har på den här bloggen nu under lång tid varnat för konsekvenserna av uteblivna satsningar på välfärden och den helt frånvarande debatten på riksplanet. Medan kommuner och regioner står inför enorma utmaningar så har det istället i riksdagen diskuterats regionala skattesänkningar, jobbskatteavdrag, friår, familjevecka, höghastighetståg med mera.

Och inget fel i det. Allt detta är säkert viktigt på sitt sätt. Problemet är bara att om inte välfärden finansieras så kommer ingenting annat att fungera. Om inte välfärden finansieras så slås hela samhällskontraktet sönder. Och då kommer inte många att orka bry sig om klimatkrisen, och polisen kommer definitivt inte klara att bekämpa kriminaliteten när fritidsgårdarna stänger och socialtjänsten blir fattigvård.

Tyvärr har välfärdens finansiering hamnat lite i skymundan vilket är helt obegripligt. Detta är utan tvekan den absolut viktigaste framtidsfrågan.

Men tro det eller ej, nu verkar det faktiskt äntligen som de börjar hända saker. Vänsterpartiet går idag ut på en presskonferens med att det behövs akut 10 miljarder extra 2020 till kommuner och regioner. Moderaterna vill också ha ett krisstöd och föreslår att en extrabudget måste antas med 3 miljarder extra.

Det är bra att dessa partier nu så kraftigt signalerar att något måste göras. Och även om jag kan tycka att Kristersson(m) kanske borde ha tänkt på det för ett år sedan när han drev igenom en sänkning av skatterna med 20 miljarder så är det bra att debatten börjar handla om välfärden.

Dock måste en passus samtidigt göras. Även om partier nu signalerar att man förstår situationen så måste det också till verkstad.

För utspel kommer inte att räcka i sig. Inte heller att något parti lyckas skjuta till en extra slant något enstaka år. Utan det som behövs är långsiktiga förutsättningar för välfärden som håller över tid om vi ska klara den demografiska utmaningen som står framför oss.

De politiska partierna måste helt enkelt hjälpas åt i detta svåra parlamentariska läge för att klara välfärdskontraktet. Utan prestige och taktikspel. Tänk vilket styrkebesked för svensk demokrati det skulle kunna innebära!

 

1 kommentar

Välfärd i Umeå samlar alla att stå upp för välfärden. Ett partipolitiskt obundet initiativ för att staten måste skjuta till resurser till regioner och kommuner.

Av , , 1 kommentar 4

Som nämndsordförande är man van att ta kritik. Men ibland blir den särskilt osaklig. Som i juni 2019 då en av lokaltidningarna skrev att jag mest letar systemfel i att staten inte skjuter till medel, istället för att hantera nämndens ekonomiska underskott.

Det där var naturligtvis ganska spetsigt skrivet och definitivt inte sant. Jag och nämnden har oavsett om det regnar eller är solsken som högsta prioritet att ha ordning på ekonomin. Det innebär också att nämnden behöver ta tuffa beslut oavsett om statliga systemfel kommer och går.

Nu visade det också sig att jag kunde göra både och. Förutom att vi hantera nämndens underskott(IFN klarade nollresultat 2019) så har jag fortsatt tala om den större politiska bilden, nämligen statliga systemfel och bristen på statliga medel till kommuner och regioner. Och naturligtvis det faktum att det är helt åt skogen att skolbarn, utsatta och äldre får ta smällen för de låsningar som finns i Sveriges riksdag – då en majoritet bland partierna hellre prioriterar att lägga pengarna på annat än välfärden.

Man kan på god grund peka finger i detta åt vissa partier som bromsar alla satsningar på kommuner och regioner, men frågan är betydligt viktigare än att kasta sig ned i nya sandlådor. Så därför låter jag bli att peka ut, för ansvaret för framtiden delas nämligen av alla partier då valresultatet gav ett så knepigt parlamentariskt läge.

Nåväl tillbaka till systemfelet. Jag sa i alla fall då i juni 2019 och jag har sagt hela tiden att Sveriges socialtjänster är utsatta för ett systemfel. Och att det är helt orimligt att kommuner och regioner ska hantera den absolut största framtidsfrågan de närmsta åren, välfärdens finansiering, på egen hand. Ja jag skriver medvetet den största samhällsutmaningen, för det är så enkelt att utan att välfärden är tryggad kommer inte polisen åt kriminaliteten och vem orkar lyfta klimatfrågan när man är orolig för sin egen sjukvård och skola.

Under hösten 2019 blev det så allt mer uppenbart för allt fler att nuvarande situation inte var hållbar. Socialtjänster runt om i Sverige började visa upp underskott på upp mot 100 miljoner och hela kommuner(inte minst i vårt eget län) stod och står inför gigantiska besparingar. Samtidigt som staten under 2019 klockade in ett plus på över 100 miljarder.

Mitt i allt detta fanns alla de fackliga organisationer, funktionshinderrörelsen och intressegrupper som också såg det här. Man har återupprepade gånger på varsitt håll försökt lyfta det här läget med olika mått av framgång. Helt klart är att den politiska debatten och den journalistiska bevakningen på nationell nivå fortfarande inte ger detta den uppmärksamhet som frågorna har. Även om det kommer snart att förändras när verkligheten knackar på.

Men nu till det intressanta. Nu börjar alla dessa krafter inom fackföreningsrörelsen, från akademiker till tjänstemän och arbetare, intresseorganisationer mfl börjar gå samman och rikta kraven till rätt nivå. Vi talar vi om något annat än enskilda demonstrationer mot välfärd, uppror och samlingar. Utan nu vi om en stark och bred opinionsbildande kraft som inte bygger på att exkludera någon utan alla är välkomna att delta då det är partipolitiskt obundet. Låt oss inte fastna i våra olikheter utan låt oss hjälpas åt att bygga välfärden stark.

I Umeå ser vi nu ett embryo till att ett sånt här samarbete formeras. Under namnet ”Välfärd i Umeå” samlas fackförbund och funktionshinderrörelsen till en riktad uppmaning till riksdag och regering att stötta upp kommunerna. Kraven riktas inte mot någon, inget syndabockstänk utan till hela det politiska systemet och Sveriges riksdag. Parollen är enkel: säkerställ välfärden för framtiden!

Välfärd i Umeå är inte intresserad av vem som gjort vad utan att skolbarnen får resurser att klara skolan och att äldreomsorgen har bra kvalitet. Sveriges riksdag och regering måste överbrygga sina ideologiska skillnader och se till att säkerställa resursfördelningen.

Det behövs 90 miljarder till 2026 enligt Finansdepartementet för att ens klara nuvarande nivå på välfärden. Att kommuner och regioner själva måste effektivisera och göra sin del är en självklarhet, men det är också helt givet att i praktiken hela det statliga reformutrymmet de närmsta åren kommer behövas oavkortat in i välfärden. Klarar riksdagen att prioritera detta de närmaste åren?

Välfärd i umeå

1 kommentar

VK avslöjar Moderaterna och borgerlighetens lögner. Umeås högre kostnadsläge beror på mer satsningar på barn och äldre, inte slöseri.

Av , , 5 kommentarer 17

Intressant att läsa dagens Västerbottens kuriren. Man gör en genomlysning av kommunens ekonomi och slutsatsen är egentligen inte särskilt uppseendeväckande. En kort summering:

Varför räcker inte pengarna?

Ja det är mycket enkelt. Fler äldre och yngre som behöver stöd samtidigt som gruppen i arbetsför ålder minskar som andel av befolkningen. Så ser det ut i hela landet.

Varför har Umeå högre kostnader för sin kommunala organisation?

Det beror på att Umeå kommun har haft högre ambitioner med sin välfärd. Umeå har:

  • Kraftigt byggt ut förskolan för minskade barngrupper
  • Fler utbildade förskolelärare och behöriga lärare än i andra kommuner
  • Fler som fått beslut om LSS och fler som har plats på vård. och omsorgsboende inom äldreomsorgen
  • Större utbud av praktiska program på gymnasiet och bättre elevhälsa
  • Gör mer satsningar på föreningsliv och kultur- och fritidsverksamhet

Men de borgerliga partierna säger ju att ”Umeå har mer välfärd men sämre resultat”?

Det här är ett retoriskt knep där man blandar äpplen och päron. Att Umeå har fler behöriga förskollärare är naturligtvis inte ett sämre resultat utan en vald satsning på våra barn. Vad det handlar om är att Anders ågren(m) med flera vill ha mindre välfärd och mer skattesänkningar.

Hur ska Umeå då göra för att möta kostnadsutvecklingen?

Staten tar inte sitt ansvar för välfärden idag. I riksdagen har Moderaterna och Kristdemokraterna med aktivt stöd av Sverigedemokraterna drivit igenom sänkta skatter före satsningar på välfärden. Dessa partier tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna prioriterar sänkta skatter på riksplanet framför satsningar på skolan och äldreomsorgen. För att förändra det behöver fler rösta på socialdemokraterna och färre på SD.

I det läge som kommunen är måste vi därför först och främst säkerställa att resurser finns till att klara den kommunala verksamheten. Därför tittar vi nu på andra kommuner och hur vi kan sänka våra nettokostnader. Alla nämnder jobbar nu med att komma ned i kostnadsläge.

5 kommentarer

LSS-kön minskar kraftigt

Av , , 1 kommentar 16

En följetong för Individ- och familjenämnden de senaste åren har varit att klara försörjningen av gruppbostäder 9:9 inom LSS. Umeå kommun har haft förseningar som berott på bland annat överklagningar av nya bostadsområden. Från politiskt håll initierade vi ett större arbete för att identifiera vad varje process kan göra för att snabba på arbetet.

Det har gett resultat.

Nu visar den senaste statistiken att vi med stormsteg har minskat kön. Den är mer än halverad och en planering finns för de som beviljats boende, där flertalet i kön nu ligger mellan 3-9 månader i kö. Även om det fortfarande är för länge så går det helt klart åt rätt håll.

Tekniska nämnden har spelat en nyckelroll här som fastighetsförvaltare. Man har gjort ett bra i arbete och är nu i färd med att bygga upp en större tomtreserv för LSS-boenden. Det kommer att korta byggandeprocessen av nya boenden med minst 1 år.

Det som blir viktigt är att politiken kan hålla kvar samarbetet mellan olika nämnder för att inte halka tillbaka in i väntetider och viten. Under veckan som var gjorde jag studiebesök på tre olika LSS-boenden. Inom socialpsykiatrin har man med hjälp av uttänkt planering skapat grund för flyttkedjor. Otroligt spännande och som ökar människors frihet.

1 kommentar

Det går att stoppa prostitution och människohandel

Av , , Bli först att kommentera 7

Vid gårdagens sammanträde med Umeås brotts- och drogförebyggande råd(UmeBrå) så hade jag och nämnden anmält upp en fråga om nuläget kring arbetet mot prostitution och människohandel.

Det visar sig att den positiva trenden håller i sig. Annonseringen av utländska annonsörer fortsätter vara på låg nivå. Umeå undviks i stor grad som destinationsort.

Samtidigt har lagföringen av sexköpare gått upp kraftigt sedan vi inledde denna gemensamma satsning. Umeåpolisen gör ett utmärkt arbete med detta.

Det arbete vi inledde för ett par år sedan där polis, socialtjänst, hotell och taxi arbetar tillsammans fungerar väl. Med ganska små resurser kan kommuner utanför storstäderna vända trenden och allvarligt störa människohandeln.

Varje kommun som väljer att arbeta aktivt mot prostitution och människohandel gör stor nytta. Polisens möjligheter att ringa in rörelsemönster och kartlägga den organiserade brottsligheten ökar när lokala aktörer aktiveras i detta. Därför bör alla kommuner ta efter det arbete vi gör i Umeå.

Jag skulle vilja säga att det finns saker som alla kommuner kan göra utifrån egna lärdomar:

1. Medborgarlöfte
Börja med att i de lokala medborgarlöftena skriva in att kommunen och polisen ska göra något åt detta och lovar medborgarna detta. Det är förutsättningen för att det ska avsättas resurser för tillslag och uppsökande verksamhet.

2. Etablera rutiner mellan socialtjänst och polis
Styrkan i arbetet är att det finns upparbetade rutiner som gör att båda parter arbetar uppsökande och är med vid tillslag.

3. Erbjud stöd till den som är fast i människohandeln och till den som köper sex
Socialtjänsten behöver se sexhandeln som en del i våldsarbetet och komplettera sitt arbete med enkla vägar in, även om antalet som söker hjälp för sexköp är relativt få så kan hjälpbehovet vara stort. Män som är fast i porr- och sexmissbruk riskerar att återkomma som sexköpare gång efter gång.

Något man kan fundera på är väl om inte detta samarbete även bör omfatta media. Inte på det sättet att myndigheter ska lägga sig i nyhetsrapporteringen men att media reflekterar över sina bildval har stor betydelse. Här har jag och Socialdemokraterna flertalet gånger påpekat i insändare och debattartiklar att illustrationen i lokalmedia av sexhandeln inte kan vara kvinnokroppar bredvid en obäddad säng.

I lagens mening är nämligen kvinnorna brottsoffer och ska artiklar bildsättas så ska det vara med fokus på brottsling och inte brottsoffer. Det kan låta som en mindre fråga men är av stor betydelse. Samhällets syn på detta som ett oskyldigt brott mellan två vuxna parter som man inte ska lägga sig i är en av de stora anledningarna att fler inte engagerat sig i detta. När det i själva verket många gånger handlar om människor som är fast i slaveri.

Bli först att kommentera

Höjda statsbidrag – eller omförhandling

Av , , Bli först att kommentera 11

Socialdemokraterna i Umeå ställde igår sig bakom min motion om inför 2021 måste till kraftigt ökade statsbidrag till kommunerna, annars ska partiet kräva en omförhandling av januariöverenskommelsen.

Januariöverenskommelsen har lyckats överbrygga en parlamentariskt svår situation, men kravet är inte orimligt. Man ska komma ihåg att de närmsta 6 åren behövs tillskott på 90 miljarder enbart för att BEHÅLLA nuvarande nivå på välfärden.

Det är upp till bevis för samtliga partier i riksdagen. Är ni inte beredd att hitta parlamentariska samarbeten och lösningar för att trygga välfärden så får ni redogöra för vad i socialtjänstlag och skollag som ska tas bort.

Bli först att kommentera

Förklara krig mot drogerna i Umeå. Unga människor ska inte behöva hamna i drogmissbruk.

Av , , 3 kommentarer 10

Unga personer ska inte behöva hamna i tungt missbruk. Tillgång till droger gör att unga snabbare kan accelerera sitt missbruk från cannabis upp till tyngre droger. Notan hamnar på samhället att ta hand om. Det är helt oacceptabelt.

Vi kan inte tillåta att den flod av droger som sköljer över landet drar in unga i drogmissbruk. Det måste stoppas och ungdomarna få alternativ och en framtid att se fram emot.

Narkotikans tillgång är också en av de viktigaste faktorerna i att socialt utsatta områden skapas. Öppen drogförsäljning och kriminella som försöker ta kontroll över lokalsamhället skapar grogrund för parallella samhällsstrukturer. Intäkterna från narkotikan finansierar denna samhällsstruktur och leder i sin tur till uppgörelser och våld.

Det är helt centralt att vi håller drogerna borta från unga människor och erbjuder alternativ. Kamp mot fattigdom, en meningsfull fritid och att alla elever klarar skolgången är receptet, men ingen är vaccinerad mot att hamna i detta droghelvete.

Just nu är projektet ”Umeå växer tryggt och säkert” på väg att utvärderas. Det är ett omfattande batteri av åtgärder som satts in för att stävja tecken till social oro i de nordöstra stadsdelarna. Vi har inget socialt utsatt område i Umeå och vi ska inte ha det i framtiden heller. Därför finns det all anledning att fundera över narkotikans roll i Umeå i stort och hur vi stoppar missbruket.

Vid Umeås brotts- och drogförebyggande rådets sammanträde nästa vecka träffas polis, region och kommunen för att diskutera dagsaktuella händelser. Jag kommer då att lyfta behovet av en offensiv mot narkotikan i Umeå.

Andreas Lundgren(S)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

Mer om detta skrev jag nyligen i socialdemokraternas områdestidning för Tomtebo och Innertavle:

7E2328C3-40CC-4F0A-ACC7-A9D08EB43FA7

3 kommentarer
Arkiv
RSS Nytt från vk.se