Ett bisfenol-fritt Vännäs?

Svenska Dagbladet har rapporterat om turerna kring bisfenol A, en kemikalie som ursprungligen togs fram av läkemedelsindustrin som ett konstgjort kvinnligt könshormon men som blev en av världens vanligaste plastkemikalier och som nu finns överallt i vår omgivning.

Omkring 200 studier har rapporterat hormonstörande effekter av bisfenol (inlärningssvårigheter, störd fortplantning, prostatacancer, diabetes m.m.) och i många fall vid doser långt under vad EU hävdar är säkert. Andra mätningar har visat att kemikalien finns i blod och urin hos mer än 90% av alla amerikaner, ung som gammal.

För två år sedan bestämde sig Kanada för att stoppa bisfenol i nappflaskor och andra matbehållare som används av barn under tre år. Nyligen bestämde sig Danmark, som första EU-land, och senare även Frankrike för ett förbud.

I Sverige är bisfenol fortfarande tillåten men Kemikalieinspektionen anser att det nu är dags att sätta ner foten även i här och begränsa användningen. Miljöminister Andreas Carlgren (C) gick igår ut med besked om att han vill förbjuda bisfenol A i nappflaskor.Livsmedelsverket gör en annan bedömning, enligt dem utgör den lilla mängd som små barn kan få i sig via nappflaskan inte någon risk för barnets hälsa. Danska livsmedelsverket har dock en annan uppfattning, nämligen att det finns en stor osäkerhet kring effekterna vid låga doser och att man därför ska vara försiktig. Exempelvis har forskare på Karolinska institutet påvisat hormonstörande effekter vid mycket låga doser.

Bisfenol finns i allt från bilens instrumentbräda till glasögonlinser, tandfyllningar och genomskinlig hårdplast. Trots att mindre än 5%används i olika typer av matbehållare är det framför allt genom maten som vi får i oss bisfenol.

Alla produkter av polykarbonatplast innehåller bisfenol. Den som vill undvika bisfenol kan välja nappflaskor, muggar och tallrikar i material som glas, stål och porslin. Man bör även undvika uppvärmning av mat eller annat ätbart i polykarbonatplastbehållare, och inte använda repiga plastflaskor/-muggar/-tallrikar eftersom större mängder bisfenol kan avges från dessa.

Jag skulle önska att Vännäs kommun kunde vara en föregångare i detta och helt gå ifrån användning av bisfenolinnehållande produkter i all livsmedelshantering inom kommunens verksamheter.

Varför vänta på ett förbud när vi egentligen har den information vi behöver för att fatta ett klokt beslut för framtiden?

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Det var ju bra att jag vande min son att äta rumstemperarad bröstmjölksersättning och inte har värmt många av hans vällingflaskor 🙂

    Om det är enkelt att veta i vilken typ av plast ämnet finns bör det väl inte vara så svårt att gå före. Är det hårdplast, som i vällingflaskor? eller även i alla plastburkar överhuvudtaget?

  2. Stina Jansson

    Svar till Monica Wahlström (2010-05-11 22:13)
    Ja, det är mycket man börjar fundera över när det gäller förvaring och uppvärmning i plastbehållare. Att inte ställa in matlådan i mikron exv, utan först lägga upp maten på en tallrik.
    Som riktmärke kan man försöka undvika genomskinlig hårdplast i samband med matförvaring/uppvärmning. Inom andra användningsområden löper vi inte lika stor risk för att exponeras. All polykarbonatplast innehåller bisfenol så just den typen av plast borde helt kunna fasas ut inom livsmedelshanteringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.