Thomas Hartman

Anna dog under kampen mot försäkringskassan

EMPATILÖS REGERING.  Vi kan läsa hur högerpolitikerna vrider sig som maskar och försöker försvara sin politik både nationellt och lokalt. May Olsson i Uddevalla vet vad regeringens politik för sjukförsäkringsreglerna egentligen handlar om. De senaste midringarna ger hon inte mycket för: – En brandkårsutryckning för att få tyst på opinionen. Hennes dotter Anna dog för inte så länge sedan i cancer.

– Lagen borde rivas upp. Det var också vad Anna ville. Den skulle ha avvaktat och gjort en riktig konsekvensanalys, säger May till tidningen Bohuslänningen.

– Nu har man undantagit vissa diagnoser men det finns massor av andra svårt sjuka som också borde vara undantagna.

Anna och May Olsson blev allmänt kända i media i juli förra året.

Då hade 39-åriga Anna blivit svårt sjuk i bröstcancer. Hon hade också fått metastaser i lungorna. Något som spred sig vidare. Någon bot var inte möjlig.

Men Anna hade trots detta ett arbete. Hon jobbade 25 procent som socialsekreterare och hade arbetsuppgifter som tog hänsyn till hennes sjukdom.

Som en konsekvens av högerns nya sjukförsäkringsregler från och med den 1 juli 2008 fick hon trots ett brev från Försäkringskassan. Så fick hon veta att hon skulle komma att bli utförsäkrad vid nyåret 2009/2010.

Försäkringskassan gav också informationen att endast de sjuka som väntades dö inom en nära framtida skulle få fortsatt ersättning.

Det var början för Annas kamp mot Försäkringskassan och därmed också mot den politik den borgerliga regeringen står för. Eller som May säger till Bohuslänningen:

– Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson skyller ifrån sig och säger att Försäkringskassan har tolkat reglerna fel. Hon har varit väldigt ful och inte tagit sitt ansvar.

– En skrämmande människosyn. Problemet för svårt sjuka människor är inte arbetet utan sjukdomen.

Jag tror vi får anledning att återkomma till detta.

THOMAS HARTMAN

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.