Thomas Hartman

MEDIAKRÖNIKA. Vad är problemet om media blir ett politiskt verktyg?

Media har ett stort ansvar att inte göda politikerföraktet. Samtidigt måste redaktionen självfallet utan konsekvenstänkande rapportera vad man ser, upptäcker och får tips om. Det kallas konsekvensneutralitet.

Det är inte allt för ovanligt att det kommer in ett färdigpaketerat tips till redaktionens grävande journalister från någon politisk motståndare, någon motståndare från en kandidats eget parti som är med i någon intrig eller från någon tjänsteman som inte fått som vederbörande vill.

Tips är samtidigt en viktig del av vår yttrandefrihet och något vi ska vara rädda om. Således en grundbult i demokratin. Däremot kan den uppenbara risken bli att journalisten / redaktionen blir ett slags verktyg i en intern partikamp, en politisk strid om makt eller något liknande.

Det där brukar redaktionerna friskriva sig från genom att hävda att de gör egen research, tänker på vem tipset gynnar och alltid själva analyserar om det kan finnas en sådan dimension. De hävdar med emfas att de minsann aldrig skulle låta sig utnyttjas.

I realiteten vet alla att ett bra tips kan vara det som räcker för bra rubriker, annonsdrivande klick och en guldspade.

I den pågående diskussionen om GC stråk i Umeå menar tidningen att kommunstyrelsens ordförande skulle kunna vara jävig i beslutet om investeringsbudgeten.

Detta påstående sägs stödjas av en forskare.

Sannolikheten att det beskrivna skulle vara jäv är minimal. Så minimal att det tämligen riskfritt går att sätta pensionspengarna på att ärendet aldrig blir något mer än en artikel eller två.

Det vet tidningen också.

Men samtidigt finns det alltid i varje sådan här publicering någon person som står redo att säga att det finns en risk. Och när någon har sagt det är rubriken klar. Desto bättre för trovärdigheten om det är en forskare. Det gäller bara att ringa runt tills man hittar en sådan person. De personer som gör andra bedömningar än de som passar storyn skrivs aldrig in i artikeln.

I detta fallet vet vi att det finns en sakfråga som likt ett rött skynke för en tjur på en arena stör diverse vänsteraktivister i Umeå och det är det kommunala bostadsföretagets försäljning av vissa lägenheter.

Att då en gång och cykelväg passande blommar upp och kan användas som ett tillhygge kan ju självfallet vara en slump.

Men det är snarare inte allt för långsökt att tro att de personer som ogillar försäljningen av kommunens bostäder är samma personer som planterat denna fråga hos VK, precis nu.

Sen följs publiceringen upp av någon vänsterpartist som skriver på debattsidan i samma tidning om det ”skandalösa” i det inträffade för att beslutet inte passade hans världsbild. Vederbörande får göra detta utan varudeklaration av partibeteckning så att en oinitierad läsare kan tro att det är en vanlig medborgare som skriver.

Aktivister med samma politisk agenda ser därtill till att skriva en och annan anonym insändare i samma tidning och även trolla lite på nätet i kommentarsfälten.

På så sätt är risken uppenbar att redaktionen blir ett passivt verktyg för människor med ett politiskt syfte.

Vad är problemet egentligen?

Ja, priset med minskad tilltro till det politiska systemet och konsekvensen för kommunalrådet och hans familj behöver ju inte tidningen betala.

Thomas Hartman

14 kommentarer

  1. Micke

    Det är bra att politiska beslut diskuteras och synliggörs i god tid både bland tidningar, politiska partier och allmänheten före beslut tas.

    Det kallas för demokrati i mina ögon. En demokratisk process.

    Att hoppa över det steget för eget syfte späder på politikerföraktet och det var just det som hände med utförsäljningen av Bostadens lägenheter. Med alla till buds stående medel förminska den demokratiska processen.

    Det är allvarligt när ledande politiker tar det steget och det finns inget som späder på politikerföraktet mer.

    Att syna tips och skriva artiklar om dessa är journalisters arbete, ett viktigt arbete för att skydda demokratin i samhället.

    Du verkar tycka att detta inte är så viktigt och det säger väl det mesta om dig.

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Tvärtom. Då har du missförstått mig. Den sortens journalistisk granskning är en central del av vår demokrati och något vi ska vara utomordentligt rädda om och tacksamma för.

      /Thomas

  2. Karl-Gustav Sjöström

    En utomordentlig analys av ”gång- och cykelvägsdramat” och det inte minst därför att så exakt överensstämmer med mina egna funderingar. Dock saknar jag några ord om hur det kommer sig att Ågren så helhjärtat ställer upp till försvar av sin kommunalrådskollega. Är inte det något som bara förstärker VK:s antydda misstänkliggörande av kollegan (S)? Så många, rätt eller fel, menar ju att de båda kommunalrådens samarbete är så väl utvecklat.

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Tack Karl-Gustav. Kanske kan det vara så att han är insatt i ärendets hantering och vill att rätt ska vara rätt, och att det i så fall går före att söka en billig medial poäng i denna fråga.

      Vad gäller deras samarbete vet jag inte hur det utvecklats. Tidigare talades om Holmlunds och Ågrens samarbete. Om det fortsatt på liknande sätt med Lindberg och Ågren vet jag inte.

      Tack för att du tittade in. Det var roligt. Ha en riktigt fin kväll.

      /Thomas

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Det är allmänt känt vilken partifärg jag har. Jag har resonerat på samma sätt när det gällt politiska motståndare.

  3. Jonny Disenfeldt

    Kommunens snabbt påkomna skatteplanering tar 200 miljoner från den gemensamma svenska välfärden. ..

    Vad gäller media som politiskt verktyg så tillhör det vardagen där journalister driver olika politiska agendor och behandlar fakta och sanning mycket vårdslöst…

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Hej Jonny.

      Ja det tycks finnas en sådan dimension i detta som antagligen bidrar till att försäljningen är aktuell just nu.

      Vad gäller media och politiska agendor kan det inte alltid vara lätt att vara journalist.

      Ha det bra

      Thomas

  4. Villy Hansen

    Thomas Hartman, det är inte ”CG-stråket” som är kärnfrågan utan det är Hans Lindbergs affärer med den part som Umeå kommun har haft tvistiga förhandlingar med. Hade Lindberg avstått från just den fastigheten skulle denna frågan inte behöva bli en medial rapportering. Oavsett om Lindberg handlat juridiskt riktigt är handlandet ändå något som bedöms av ”folk i allmänhet”. Just detta faktum om vad läsare är intresserade av är ett av media ledstjärnor. Så kallat politik är inte reserverat för politiker och inte minerat område för media. Tvärt om. Bäste Hartman, sluta skuggboxa. Problemet är faktiskt Lidbergs handlande.

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Det är nog rätt lite ett kommunalråd skulle kunna göra om den inställningen skulle råda. Självfallet ska han kunna hyra och köpa ett boende i den kommun där han är verksam. Tvisten fick då någon annan sköta.

  5. Basic Rules

    Tar fasta på ingressen i din blogg.
    ”Journalister, särskilt nyhetsjournalister ska skildra verkligheten sådan den är, med alla sina positiva och negativa schatteringar. Det förutsätter förmåga att agera Konsekvensneutralt, inte aktivistiskt, vilket i praktiken innebär att man inte tar ställning för eller emot, inte skildrar skeenden utifrån en agenda som förhåller sig till vem som kan komma att gynnas eller missgynnas av en särskild vinkel”. 
    GP/ A Teodorescu.

    Då en konsekvent samvariation sker mellan kampanj-/agendajournalistik och rapporterade nyheter, som då i konsekvens härmed underbygger denna ”linje” är det minst sagt illa ställt.
    Om jag inte tar miste så är DN är den enda tidning som faktiskt erkänt att man ägnat sig åt just detta i sin rapportering.
    Media och även politiker har sig själva att skylla för den låga trovärdighet de har !

  6. Mattias Sehlstedt (V)

    Hej Thomas . Du skrev ” Sen följs publiceringen upp av någon vänsterpartist som skriver på debattsidan ” vilken insändare/ debattartikel är det du menar?

    • Thomas Hartman (inläggsförfattare)

      Hej Mattias

      Jag tänker på Örestig som skriver kulturdebatt.

      Ha det gott

      Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.