Allmänpolitisk debatt i Åsele

Onsdagskväll den 10 september på Kulturhuset i Åsele var det allmänpolitisk debatt. Deltagare i panelen var alla partier som går till val i Åsele, utom Kd. Representanterna var, utan inbördes ordning, Stefan Åhlin för Folkpartiet, Jonas Ternestål för OPiNiON, Anders Westman för Åselepartiet, Sylvia Samuelsson för Centern, Thord Dahlberg för Vänsterpartiet och Peter Lindström för Socialdemokraterna. Kvällens moderator var Anne Pettersson från tidningen Folkbladet.

Carl-Johan Rådström filmade debatten och den finns att beskåda i sin helhet här. Jag har tyvärr hört att en del tycker att volymen är dålig. Dock är volymen helt okej på min dator. Men ni kan ju ha volymkontrollen i åtanke.

Debatten varade i två och en halv timme. Jag har inga planer på att i text återge hela, utan ämnar endast skriva ner några saker som jag fann särskilt intressanta och/eller anmärkningsvärda. Där texten är kursiverad citerar jag.

Ordet Närambulans användes flitigt av Peter Lindström när akutsjukvården diskuterades. (Jag har sett att han använt det ordet på sin blogg nu också.) Uppenbarligen har IVPA-bilen (IVPA = I Väntan På Ambulans) i Åsele, som i folkmun går under benämningen akutbil fast det ej är en sådan, som genom ett trollslag, förvandlats till en närambulans. Vad det nu är. Jag hade aldrig hört ordet förut, så när jag kom hem igår kväll var jag tvungen att kolla om det fanns, vilket det ej gjorde. Ikväll har Egon Persson lämnat en förklaring till vad ordet kom ifrån. Den löd, med Egons egna ord som jag kopierar in från Facebook, så här:

Måndagen den 8 september träffade Peter och jag Wolfgang Bay på Åsele Värdshus. Wolfgang talade om att han förlorade en miljon om året i omsättning på att landstinget drog in ambulansen i Åsele. Bussbolagen vågar inte ligga över i Åsele, när det är äldre människor som reser med bussarna. Resebyråerna frågar om det finns ambulans i Åsele och då blir det ett nej. Wolfgang sa då: ”tänk om lanstinget varit så smarta att man utrustat fordonet med blåljus och mellanvägg i bilen och kallat den närambulans. Ambulans vet alla människor i hela Europa vad det är och då skulle problemet vara ur värden för min verksamhet”.

Detta har Peter tagit, som att det är bara att börja kalla akutbilen för närambulans, så är saken ur värden. Då har vi en ambulans och inte en akutbil tror han.

På debatten igår sa i varje fall Lindström att denna bil har samma utrustning och samma kompetens som en vanlig ambulans. Vidare sa han att S har arbetat för att återfå en ambulans till Åsele kommun och att när det finns pengar, när landstinget säger det, då ska ambulansen tillbaka. Han pratade om att ambulansen har ett symbolvärde och jämförde med polisen i Åsele, som är närvarande fyra timmar i veckan. Att skylten (Polis) finns där och att man ser en polisbil ibland, ger en trygghet. Därför är detta ett viktigt symbolvärde och en ambulans skulle, om jag förstod honom rätt, ha liknande symbolvärde och därmed skapa mer trygghet.

Stefan Åhlin påpekade att det var en mycket stor del av kommunens befolkning som förra hösten hade röstat Ja, i omröstningen om likvärdig vård i hela länet. Lindström menade på att den omröstningen ej hade något med ambulans i Åsele att göra, utan endast var en folkomröstning rörande jämställd vård i hela länet. Åhlin svarade då att han trodde nog att de i Åsele som röstade Ja, gjorde det till största delen för att få igen en ambulans.

I slutänden var alla partier i alla fall överens om att det var en landstingsfråga. Men, Stefan Åhlin menade på att om oppositionen får majoritet efter valet, skulle han vara den förste som satte iväg till Umeå för att prata med Peter Olofsson – om han var kvar.

Det pratades om hur man skulle kunna vända trenden med befolkningsminskning. Anders Westman sa bland annat att Kommunen och kommunförvaltningen ska vara en servicefunktion för företagsamheten. Han poängterade att man måste se till helheten och att man må vara stötta de företag som finns. För en företagare, precis som för alla andra människor, är det viktigt att man trivs på det ställe där man ska leva och verka. Det är viktigt med föreningslivet, med skola, vård och omsorg och att den kommunala servicen fungerar.

Alla partier var för övrigt överens om att kommunen har ett levande föreningsliv som man ska ta vara på och vara rädd om.

När det var dags för åhörarna att ställa sina frågor, bad Kerstin Hamberg-Bergholm (en av ägarna till Frekab) om ordet och ställde frågan som vi försökt få svar på rätt länge nu, till Peter Lindström: Vad blev den totala besparingen för kommunen, av förändringen av Fredrika skola?

Ja, jisses…

Peter Lindström började med att påtala vad i skolans budget som sparats, 2.6 miljoner enligt honom, och pratade även om vilka faktorer som kan göra att företag flyttar från en kommun till en annan. (Han pratade rätt länge.) Frågan gällde dock hela kommunens budget, ej enbart skolans. I fråga om helheten menade Lindström att det var en retorisk fråga som bland annat berodde på vilka som hade sin försörjning utifrån skolan och hur man då i så fall har varit tvungen att flytta.

Där hojtade en människa i publiken åt honom att svara på frågan, varpå Lindström säger: Frågan är ställd så att den är väldigt svår att besvara. Då måste vi sätta oss ner (riktat till Kerstin) och så måste du ge mig exakt vad som är vad i den här statistiken.

Anders Westman replikerade att han hade inte de exakta siffrorna. Men han ansåg att det var på sin plats att ta fram dem. Han menade att: Så här behandlar man inte folk.. Det är ovärdigt.

Stefan Åhlin sa att han ej hade papperen med sig, men att oppositionen räknat på saken och effekten av den här förändringen medförde ett rejält underskott, i storleksordningen sex miljoner. Han avslutade med att säga: Peter Lindström visade ett gott exempel på det han är bra på. Nämligen att prata om något annat än det frågeställaren… Det sista ordet dränktes i applåder från åhörarna.

Näste frågeställare, P O Näslund, upprepade dels det Kerstin frågat efter och tog dels upp frågan att kommunen låtit ett riskkapitalbolag ta över en verksamhet som tidigare ett lokalt företag haft och menade att man kan styra upphandlingar så att det passar för mindre, lokala företag. Näslund konstaterade att om man tar ett beslut måste man göra en konsekvensbeskrivning.

Lindström sa bland annat följande angående att Frekab lämnat kommunen: Sen att det är en kommungräns som man har klivit över när man har flyttat, det ser jag inte som den största grejen, utan man är fortfarande verksam inom region Västerbotten.

Kerstin bad efter en stund moderatorn om att få replikera, varpå hon förtydligade för Lindström att flytten de gjorde berodde på beslutet om skolförändringen och inget annat.

När Anders Westman fick mikrofonen igen sa han följande:

Det här är ju rätt sorgligt. Alltså, man kan fatta dåliga beslut. Det händer ju ibland. Det gör jag också. Men jag står för dem. (Applåder) Våga stå för beslutet Peter! Alltså, det är hur lätt som helst att räkna ut att det här är en förlustaffär. Gå hem och räkna på kammaren Peter. Det här är ju bara ett spel för gallerier. Alltså, tro på företaget och tro på människan Kerstin, som sitter där och säger att vi flyttade på grund av det beslutet som togs. Det tror inte du på. Nej, du tror på något annat för du har hört nånting om att de skulle ha en bättre miljö i Bjurholm och skapa ett bättre företag. Då tror man ju inte på Fredrika heller. Då säger du så här; dom är ju ändå verksamma i region Västerbotten. Är det här en ledare vi ska ha i Åsele? (Delar av publiken ropar Nej) Tänk efter.

Här kommer Sylvia Samuelsson in och påpekar att det som styrker Kerstins utsago är det faktum att de medan de var verksamma i Fredrika sökte, och fick beviljat, stöd för att utveckla etableringen – i Fredrika. Detta stöd var av den arten att de kunde ta det med sig över kommungränsen. Men, när de sökte det var det för att utveckla verksamheten i Fredrika.

Anders Westman får ordet igen och säger:

Jag tycker att den här människosynen som Peter gör sig till tals för här, den är hemsk. Man måste tro på vad människor säger. Man måste lita på vad människor säger. Jag tror inte att Kerstin sitter här och är oärlig. Hon säger precis som det är och då kan Peter göra detsamma tycker jag.

Avslutningsvis uppmanade moderatorn Peter Lindström att lova att det skulle komma en sådan uträkning som efterfrågats (vilket han ej gjorde) och sedan avslutades debatten med att varje parti fick lämna ett vallöfte.

Vallöftena skriver jag ej här. För jag är av den åsikten att det är vad politikerna gör mellan valen som räknas.

Det där om vad som är vad i statistiken, är ganska lätt att räkna ut eftersom vi ej var ett oräkneligt antal som flyttade på grund utav att de beslöt att ta bort högstadiet från Fredrika. Vi var fem familjer som flyttade förra sommaren, sammanlagt 23 personer och en familj på fem personer har flyttat nyligen, efter att barnen pendlat ett år och gått nionde klass här i Bjurholm. Det är 28 personer. Om man enbart räknar uteblivet skatteutjämningsbidrag, som kommunen får för varje person oavsett ålder, så blir det en förlust på cirka 1 680 000 kronor, per år. Lågt räknat.

Då har jag ej räknat med övriga privatpersoner som har lämnat Fredrika i år på grund utav efterverkningarna av beslutet. Jag har heller ej räknat med förlusten av skatteintäkter som kommunen skulle ha fått från både privatpersoner och företag. Betänk att det är ej endast ett företag kommunen har förlorat på det där beslutet, utan fyra. Till det kommer kostnaden för interkommunala avgifter för eleverna som valde att gå sitt nionde år här i grannkommunen, samt minskad köpkraft i kommunens alla butiker.

För ungefär ett och ett halvt år sedan, bloggade jag i min privata blogg om dominoeffekten som skulle komma av att högstadiet försvann. (Vill ni läsa inlägget så finns det här.) Det är den ni börjar se effekten av nu.

Jag är glad att människor kom och lyssnade till debatten och jag hoppas att många kommer att se inspelningen av den.

Lycka till på söndag.

5 kommentarer

  1. Gunnel Linné

    Hej!
    Så roligt att ni utflyttare tog er tid att komma hit och ge extra stuns åt vår debatt. Det finns en hel del att lyfta fram, som nog inte fått den kraft som behövdes, om inte varit där.
    Tack för att ni kom och hälsningar från
    Gunnel

  2. Pontus

    ”På debatten igår sa i varje fall Lindström att denna bil har samma utrustning och samma kompetens som en vanlig ambulans. ”

    Det är faktiskt sant, tror du mig inte är du välkommen på ett besök så får du beskåda det med dina ögon.

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Om det är så, då är det utomordentligt korkat att den ska gå under benämningen IVPA.
      Om alla krav som enligt SOSFS 2009:10 gäller för en ambulans är uppfyllda – då är utrustning och kompetens densamma. Annars icke.
      Kraven för ambulanssjukvård respektive IVPA skiljer sig rätt kraftigt.
      Källa: http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-10

      Dock har jag inga tvivel om att ni gör ert bästa. Det är det såvitt jag vet aldrig någon som har ifrågasatt.

    • Urban Larsson Dorotea

      Hej Pontus! Jag blir bara nyfiken och måste bara få fråga dig. Är verkligen denna bil utrustad med t.ex en trappstol som används för att förflytta en patient som är vid medvetande i t.ex trappor? Blåljus, för att kunna påkalla fri väg? Mellanvägg, för personalens och patientens säkerhet? Specialbyggd (lägre tyngdpunkt bl.a) för att kunna framföras trafiksäkert i hastigheter högre än gällande hastighetsbegränsning? Speciella krav på däckstandard?
      Dessa saker jag räknat upp är faktiskt saker en riktig ambulans är utrustad med, så låt inte någon lura dig att tro att denna sk akutbil är av samma standard som en ambulans. Den kommer aldrig bli det heller för då hade den inte kallats akutbil. Då hade det varit en ambulans! Ambulans är redan uppfunnen och det är bara resursslöseri och dumheter att prova uppfinna den igen. Jag tror också att ni gör ert bästa.
      Men självklart ska Åsele ha en Ambulans!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.