Skolpolitikdagar i Övik!

 

Normal
0

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Har de senaste två dagarna varit i Övik med gymnasienämnden på utbildning och diskussion om kommunens skolverksamhet. Det har varit två bra dagar som gärna fått pågå ännu någon dag. Det finns väldigt mycket att lära sig och diskussionerna skulle få vara längre än vad som gavs tid till. 

En av de saker jag reflekterat mycket över, och som det blev en hel del diskussion kring, är hur ”stödfunktionerna” för eleverna ser ut. I stödfunktionerna menar jag allt från syokonsulenter till skolsköterskor och kuratorer. Vi vet att den psykiska hälsan inte är någon munter läsning och bör belysas ur många perspektiv. En av de viktiga saker skolan då kan göra är att ha god tillgång och bra organisation kring de funktioner som är till för eleven, på en professionell nivå, så som skolsköterskor, men också på en mellanmänsklig nivå, där jag menar att alla inom skolans väggar har ett ansvar att se till eleverna och gemenes hälsa. Alla måste finnas till och hjälpa eleverna på de sätt skolans personal kan. På så sätt skapar vi en god värdegrund där vi tar hand om varandra. Skolans personal ska vara förebilder som professionella, men också som vuxna individer. Det får aldrig glömmas bort.

En annan del är att söktrycket på de yrkesförberedande linjerna har minskat. Det är problematiskt utifrån en rad aspekter. Vi har en hög ungdomsarbetslöshet, industrin behöver kompetensen och industrin driver till stor del svensk ekonomi. Jag tror personligen att vi måste uppvärdera och exponera dessa kompetenser för ungdomarna. Förr kom kanske ungdomarna i kontakt med hantverksyrken på ner daglig basis, medan de nu i större utsträckning inte får se vilka dessa jobb är.  Roligt nog fick vi Yrkes-SM till Umeå som är en stor mässa för alla dessa hantverksjobb. Vi får hoppas det ger resultat. Dessa utbildningar behövs! Dessa utbildade ungdomar behövs verkligen! 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.