Revidera synen på jobbpolitiken

Alliansens reformagenda vid makten var ambitiös.
De ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska reformerna stack ut mest. Sänkta löneskatter i fem steg, billigare att anställa för företag, en mängd förbättringar i regelverken är bara fåtalet stora reformer. När andra länder såg sina ekonomiska förhållanden rasa i finanskrisen kunde alliansens hållbara stimulanser stärka svensk ekonomi. Det blev tydligt hur skadlig skattepolitik tidigare socialdemokratiska regeringar hade fört. Då var arbetslösheten osedvanligt hög och statens del av den ekonomiska kakan skadligt stor. Alliansen reformer var en skänk från ovan om vi blickar tillbaka på den ekonomiska härdsmälta världen fick utstå.

Riskerna för en ny härdsmälta går inte att bortse från. Världsekonomin står just nu och balanserar på en hand. Vad Löfvens regering vill med Sveriges ekonomi och arbetsmarknad är svårt att veta. Än så länge är tystnaden påtaglig. Finansministern tar alla tillfällen i akt och förklarar hur lite pengar det finns för reformer. ”Ladorna är tomma” och ”avdukat bord” har varit mantrat.

Bättre blir det inte om vi vänder blickarna mot arbetsmarknadsministern. Senast Ylva Johansson uttalade sig ångrade hon den stora valreformen; 90-dagarsgarantin. Och utöver den reformen är det rätt tomt i reformlådan. Utredningen om arbetsförmedlingen har dessutom lagts på is av samma minister. En av de myndigheter som verkligen behöver en genomlysning.

Samtidigt står svensk arbetsmarknad för stora omställningar. Svensk ekonomi likaså. Digitalisering och teknologisk utveckling gör att svensk arbetsmarknad behöver anpassas till nya spelregler och omvärldsfaktorer. Enkla jobb försvinner. Dels pga höga löner. Dels pga av automatisering. Det riskerar att leda till att en bredare grupp människor av industriarbetare trängs ut från arbetsmarknaden. Ett nytt utanförskap uppstår tillsammans med de invandrare som nu flyr till Sverige utan utbildning och språkliga kunskaper.

Den troligtvis viktigaste åtgärden stavas Facket. Höga ingångslöner, rigid arbetsrätt och insider-outsider problematik. Det sistnämnda handlar om att facken konsekvent värnar de som redan har jobb på bekostnad av de som försöker ta sig in. Första trappsteget in på arbetsmarknaden blir att högre upp.

Men här kommer det förstås inte finnas någon möjlighet till åtgärd. S och LO sitter som bekant och ror med samma åra i samma båt. Samtidigt riskerar utanförskapet för främst invandrare att fortsätta öka. En grupp som vore särskilt klädsamt att hjälpa in på arbetsmarknaden.

Även fast standardsvaret blir mer utbildning är det en utopi att alla människor vill och kan studera. Det är en realitet som måste hanteras genom en flexiblare arbetsmarknad. Här kan diskuteras huruvida den ”svenska modellen” fungerar längre. Är den byggd för dagens utmaningar? Jag tror vi behöver revidera vår grundsyn på hur svensk arbetsmarknad och svenskt skattesystem ska fungera. Inget löses med små åtgärder. Annars kommer andra länder springa förbi oss både ett och två varv.

 

 

 

 

 

7 kommentarer

 1. Anders

  Men vakna!
  Menar du på fullt allvar arbetslösheten sjönk under Aliansens tid vid makten?
  Blev även skolan bättre?
  Sist men inte minst är ni stolta över hur ni trampat på dom sjuka.
  /Anders

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Hej! är faktiskt riktigt pigg ikväll. Ja, det gjorde den. Och sett relativt andra länder sjönk den kraftigt. Du måste se siffran utifrån omvärlden Anders. Vi lever inte isolerat om du trodde det.

   • JOHN

    Tala om att leva i Fablernas Värld . En halv miljon arbetslösa och du röstar för arbetskraftsinvandring . Vad har du för ursäkt till dagens ungdom som inte får jobb ? Dessutom i den åldern du är och är redan Expert i ekonomi , ja du dumförklarar ju alla andra som har erfarenhet . Dags å lära sig stava till å förstå ” ÖDMJUKHET ” .

 2. Freja Cecilia

  Riktigt bra artikel, och tack för att det inte bara finns dåliga Ume-politiker! Tyvärr famlar regeringen i blindo, men förhoppningsvis har alla förstått om fyra år att Alliansen är det bästa och enda alternativet. Gällande praktiska yrken undrar jag hur det skulle finnas busschaufförer, snickare, målare, rörmokare mfl om alla var akademiker. Man måste förstå skillnaden på chansen att vidareutbilda sig och kravet att studera vidare, för precis som du nämnde blir det en indirekt konsekvens.

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Tack Freja! ja, det finns en politisk vilja som inte går ihop med verkligheten när det kommer till utbildningspolitiken. Och jag är rädd för att den, tillsammans med, en gammal arbetsmarknadspolitik gör att allt fler hamnar utanför.

 3. Kenneth Tinglöf

  hej Tomas
  Alliansen var framgångsrika i 8 år om man gör en omvärdanalys. Bland dom bästa i klassen
  Däremot så står Sverige inför stora strukturproblem
  Vi bygger inga stora fabriker som sväljer stora massor av människor, utan dom fabriker som finns är datastyrda med en liten välutbildad personal
  Sen har vi ”byggt” städer varje år på mellan 70-100000 människor med hårt tryck på sjukvård skolor bostäder
  Om vi tar bostadsbyggandet. Hyresrätter till dom som inte vill eller har råd att köpa sitt boende. Nyproduktion: en 2a kostar i hyra ca 7000kr i hyra, en 3a kostar 9000kr med tanke på att dom flesta som behöver ett eget boende inte har någon inkomst utan lever på bistånd för sitt uppehälle i förläggningar.
  Skolan: vi pratar om att det skall bli mindre klasser, samtidigt som vi fyller på med nya elever som behöver extra stöd i undervisningen med samma mängd av personal och inte kan språket eller läsa vårt alfabete, våra lärare är i dag hjältar som med dessa förutsättningar ändå bedriver en bra undervisning
  Sjukvård: även sjukvården har nått sitt tak när det gäller mängden vård, i förhållande till mängden Läkare och annan sjukvårdspersonal.
  Dels en åldrande befolkning, dels en patientgrupp av traumatiserade människor som inte kan språket, vår sjukvårdspersonal är hjältar i mina ögon
  Nu kan man kanske tolka detta att det är flyktingarnas fel. Nej säger jag vi skall ha en human flyktingpolitik och ta emot dom som söker sig hit. Men vi måste också titta på konsekvenserna av förd politik och lösa upp knutarna som finns i denna svåra sits som vi sitter i utan att det blir inhumant för människor. Detta är mina egna privata tankar om läget i Sverige
  Vem är då jag, Kenneth Tinglöf sitter i Nämden.Vård.Omsorg. Trosa kommun för Kristdemokraterna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.