Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Lindbergs tomma ord om landsbygd…

Tidigare i veckan skrev jag i VK att Umeå inte har någon vettig landsbygdsstrategi! Men kan det verkligen vara så illa, det byggs väl på vischan också?

Här nedan kommer jag att belysa vad vårt kommunalråd säger angående strategier för landsbygden. Jag gör också en snabb koll på kommunens hemsida för att försöka få en bild av hur det egentligen ligger till på strategifronten…

Hans Lindberg skriver ett blogginlägg angående landsbygden den 20/1-2016. I inlägget kan vi bl.a. läsa följande:

”Jag tror starkt på samspelet mellan stad och land. Västerbotten behöver starka städer som lever i symbios med landsbygden.”

”vi kan se att fler lockas av stadens utbud och möjligheter till såväl idrott, kultur och andra aktiviteter. Men städerna får inte växa på bekostnad av landsbygden.”

”tillgång till offentlig och kommersiell service liksom riskkapital och investeringar i kommunikationer och infrastruktur är viktiga delar i en kraftfull regional tillväxtpolitik”

Kommentar: Det här låter ju bra, men det vi ser i t.ex Sävarådalen just nu är något helt annat. Någon symbios med landsbygden är det definitivt inte tal om och tvärtemot vad Hans säger så är det väl fortfarande på landsbygdens bekostnad som städerna växer. Så här ser vi tydligt att det är milsvid skillnad mellan ord och handling. Vi märker inte heller mycket av att Hans tycker att det är viktigt med tillgång till offentlig service på landsbygden. Fast skolan kanske inte räknas…

Hans skriver även ett debattinlägg på samma tema den 6/5-2016. Det här är för övrigt när skolfrågan i Bullmark och Botsmark är som intensivast i media. I debattinlägget kan vi läsa följande:

”Vår Socialdemokratiska vision är att hela Umeå ska utvecklas och växa. Stad och land är varandras förutsättningar och komplement. Samarbete, samverkan och gemensamma mål är därför en förutsättning för hela Umeå.
En levande landsbygd, tillsammans med starka kommundelscentra och stadsnära byar stärker kommunen i sin helhet.”

Kommentar: Som ni ser så fortsätter flosklerna att flöda. Sedan kan man ju undra hur de stadsnära byarna skall kunna stärka kommunen när skolorna avvecklas.

”Bullmark får en helt nybyggd förskola och F-3 skola centralt i byn”

Kommentar: Hans tycker att det satsas rejält i Bullmark! Fast vänta nu det råkade visst försvinna ett mellanstadium i denna storsatsning…

”I vår ambition att bli 200 000 invånare år 2050 genomför vi nu en prioritering av bostadspolitik och näringslivsfrågor i Umeå. Denna prioritering är naturligtvis lika gällande för landsbygden i vår kommun. Byggnadsnämnden möjliggör nu i detaljplanen för att tretton nya hus byggs i Haddingen.”

Kommentar: Hela landsbygden korkar säkert upp skumpan! Yippie, 13 kåkar till Haddingen. Fantastiskt, landsbygden är räddad och vi blir 200 000 invånare i ett nafs… Nä du Hans! Det här imponerar inte. Jag vill också påminna om att föräldragrupperna i Bullmark och Bodbyn kom med en väldigt kritisk replik på dessa dumheter. Repliken hittar ni här: Hans Lindbergs ord ett hån mot landsbygden.

Om man gräver litegrand i Umeås landsbygdsfråga så blir det väldigt tydligt att det inte finns någon substans överhuvudtaget i det som kommer från den politiska ledningen. Det är alltså bara tomma ord!

Finns det några strategidokument att luta sig mot?

Även Umeå kommun måste ju ha någon form av ”strategi” för landsbygden. Här nedan ska vi se vad vi kan hitta under fliken landsbygdsutveckling på kommunens hemsida.

Det finns bl.a. lite statistikuppgifter som visar på att Umeås landsbygd mår alldeles förträffligt. Dessa uppgifter kan vi också känna igen i Hans Lindbergs olika inlägg. Sedan hittar vi ganska snabbt också en rapport om landsbygden som tagits fram av en student som har hälsat på i några av byarna under sommaren…

Rapporten hittar ni här: Vad händer på Umeå landsbygd under sommaren? – En kvantitativ och kvalitativ kartläggning av Botsmark, Bullmark, Norrmjöle, Sörmjöle och Tavelsjö

Kommentar: Värdet i denna rapport utifrån ett strategiperspektiv kanske är tveksamt. Men i den allra sista meningen konstaterar studenten att vi på landsbygden vill bli sedda och bekräftade och det är det väl ingen som protesterar mot.

Det finns också lite information för de lokala näringslivet samt hur man kan få stöd och bidrag. Men jag hittar egentligen ingenting som tyder på att det finns några vettiga strategier som berör den offentliga servicens roll gällande tillväxt på landsbygden! Men någonting måste det väl ändå finnas???

Tomten kanske ska rädda landsbygden!

Ja, det verkar som att vi lantisar ska få en riktigt fin julklapp i år! För Umeå kommun håller just nu på att ta fram en tematisk översiktsplan för landsbygden. Följande finns att läsa på kommunens hemsida om deras arbete med landsbygdsutveckling:

Just nu tas det fram en tematisk översiktsplan för landsbygden där bland annat Umeå kommuns nya mål och skrivningar om landsbygdsutveckling ska ingå. En samrådshandling planeras finnas färdig innan jul.

Läs mer om arbetet och hur du kan delta:

Tematisk översiktsplan för landsbygden

I samband med aktualisering och revidering av kommunens översiktsplan ska det bland annat tas fram en tematisk översiktsplan för landsbygden, där Umeå kommuns nya målsättningar och skrivningar för landsbygdsutveckling ska ingå. De skrivningar som finns nu är otidsenliga och det finns ett stort behov av uppdatering.

För att få in alla väsentliga synpunkter har det funnits både en extern och en intern process. Den externa processen har planerats och genomförts tillsammans med Bygderådet Umeå, så att de som lever och verkar på landsbygden blir involverade på bästa sätt och att alla viktiga synpunkter kommer med. 

Internt i kommunen diskuterar en bred arbetsgrupp vad kommunen vill med landsbygdsutveckling. Representanter från kultur, fritid, skola, näringsliv, turism, socialtjänsten, övergripande planering och strategisk utveckling finns med i den interna arbetsgruppen.

De nya målsättningarna för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun skrivs just nu in i den samrådshandling som beräknas vara färdig innan jul och då komma ut på samråd.”

Kommentar: Den breda arbetsgrupp som skall ägna sig åt övergripande planering och strategisk utveckling låter ju alldeles fantastisk. Fast det är väl högst sannolikt att det är likadant här som med så mycket annat – det är nog bara tomma ord…

Det som är lite intressant för Bullmarks del här är det faktum att Bygderådet verkar ha en central roll i den externa processen. Något som alla kanske inte vet är att när det gäller Bullmark med omland så är personerna som är engagerade i denna konstellation i stort sett en spegling av den lokala S-föreningen. Som många vid det här laget också vet så är inte S-föreningens syn på vad som är viktigt för landsbygdens utveckling ett dugg representativt för vad det stora flertalet här ute tycker. Skrämmande helt enkelt.

Avslutningsvis så jag är väl tvungen att erkänna att det trots allt finns någon form av ”pappersprodukt” som kommunen kallar för landsbygdsstrategi! Men det syns definitivt inte i den politik som förs eller i de beslut som fattas och i slutändan är det väl det som räknas…

Med tomma ord fortsätter kommunalrådet bygga sina luftslott! Den stora frågan är om han någonsin kommer att förstå hur förbannat kallt det blir i dem på vintern…

3 kommentarer

  1. Johan

    Bra och som alltid intressant läsning Robert!
    Lite orolig bara att ett sådant långt inlägg tog dina krafter så du inte kommer att leverera en dikt imorgon!:)
    Hoppas den kommer för jag ska läsa den på min egen inköpta surfplatta och fira helgen med en whisky betald av skattad inkomst:)

  2. Basic Rules

    Byxorna nere som vanligt på Hans Lindberg(S), väntar fortfarande på ”Alexanderhugget”, men det är som i sagan med Tödde och Mödde !
    A) Ett så persontypiskt sätt för honom att ”regera” är att invänta vad någon annan säger först, gärna Regeringen. Eller hänvisa till kollektivavtal och ev. lagar inom området, tänker på den där ”tjänstepersonen”. Ta en sup och svinga ditt ”alexandersvärd” nu Hans !

    A)= fotnot. Så resonerar även Stefan Löfvén(S), först fråga EU, där vi är medlemmar, om:
    1. Hur ska vi ”hat” med invandringen ? Ehh, är vi int medlemmar.. Risk finns ju att Merkel frågar Stefan om hur DU Ser på detta !
    2. North Stream 2,” måste fråga EU först om ryssarna ska få angöra vår brygga på Gotland”.
    Ja vad ska man säga, tönt är int i närheten !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.