Bo Brydsten, Sorsele

Renflyttning i Vindelgransele

Bo BrydstenVindelgransele 090420

Under en tidig måndagsmorgonresa för en vecka sedan från Umeå till Sorsele fick jag se en renbeföring från bron i Vindelgransele. Det är ett inte så vanligt men mäktigt skådespel. Ljudet av renarnas klövar dränks ibland av hundskall och skotermotorer. En blandning av dåtid och nutid. Flyttning med lastbil är visserligen rationell och tidsbesparande men väcker knappast några sinnen hos oss människor.

4 kommentarer

  1. Eberth

    Förra måndagen – kanske samma dag som du såg renbeföringen i Vindelgransele – såg jag en lastbil med släp på väg mot Ammarnäs fullproppad med renar. Att se ett lastbilsekipage dundra förbi på några sekunder är andefattigt, jämfört med det du fick uppleva.

    En renbeföring – utan skoter – med det naturliga ljudet från renarnas klövar och hundarnas skall är ett mäktigt skådespel som borde bevaras till kommande generationer.

    Eftersom renarnas vandring mot fjällen går i en maklig takt, så behövs ingen skoter. Man kan mycket lätt följa med på skidor. Då förvaltar man ett kulturarv och får samtidigt frisk luft och motion.

  2. Renflyttárn

    Ja..du Eberth..tänk om alla var lika pigga som du att bevara historien intakt ända in i framtiden. Men risken finns att de mesta avstannar. För övrigt så kanske du ska ”dränga” på skidor nästa år då beföringarna går västerut? Du kan väl lämna telefonnummer, så ringer vi dig. Sköt om dig i vårsolen.

  3. Isak

    När man flyttar kreatur, där
    dom går på sina egna ben
    kallas för Buföring. Jo, nog
    var det trevligare när lappen
    åkte före med ledarrenen och
    hundarna gjorde jobbet bak-
    till.

  4. Eberth

    Tack för din inbjudan. Härligt att än en gång få uppleva en renbeföring som går på skidor mot fjällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.