Skolbespisning ~1935 på Eklunds Konditori i Vindeln

Barnhemspojken minns fru Eklund och hennes alltid vänliga ord. Skol lunchen på Eklunds Konditori var ett glas mjölk och några rejäla smörgåsar till. I tre år åt han skolbespisning på Eklunds Konditori. Bageriet låg inne på gården. Pojkens skolgång var vid Folkskolan i Vindeln. Det blev en god promenad från Barnhemmet Skogsbo, som låg uppe på Brånet och ner till Folkskolan. På Skogsbo fanns föreståndarinnan Anna Lisa. Drygt 70 år senare, finns minnet väl bevarat, om de vänliga människor, som en liten gosse möter, när mor 1933 gått bort i TBC. Hans lillebror, är kvar på barnhemmet, när han själv är i skolan.

Jag blir nyfiken på fru Eklund och tittar i Henning Larssons Handel och Vandel. Ellen är född 1874 i Malå socken och kom tillfälligt på besök till Vindeln. Hennes bror är Thure Larsson, hon tillhör ett driftigt folk. Ellen stannar och 1905 öppnade hon Cafe. 30 år senare, sitter denne Skogsbo barnhems pojke med kamrater och blir serverade skollunch. Den nu 80-årige mannen ler och nämner Fru Eklund med stor respekt för hennes vänliga ord.

Efter skol lunchen på Eklunds Konditori så fortsätter skoldagen och därefter återstår endast promenaden upp till Skogsbo. Föreståndarinna Anna Lisa var en minnesvärt bra människa, pratade på ett vänligt och omtänksamt sätt. Skogsbo var vackert beläget med suverän utsikt. Han påminner om den goda maten på barnhemmet. Det var ofta fisk till middag och havregrynsgröt till frukost.

På 1980-talet var denne man på genomresa och knackade på dörren till Skogsbo. En anställd ansade rabatter och klippte blommor. Dörren öppnades av en dam som varit med och arbetat på barnhemmet. Ett kort besök i pojkarnas sovrum gav många minnen. Fastän barndomsåren ibland varit svåra så minns besökaren all vänlighet han mött.

Det är tacksamt att få vara bekant med människor av denna kaliber. Varje måndag eller tisdag pratar vid någon timme om svunna tider. Hans hjärtliga skratt sitter kvar i mina tankar. Det var hans farfars far som grävde så utomordentligt fina djupkällor. Stod man på botten i källan och att det tyst i omgivningen, då kunde man höra skördetröskorna i Australien.
Solsken på rekorderligt folk med vänlighet i tanken.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.