Normal…

…ordet som alla försöker intala mig att eftersträva i det mesta jag gör verkar sakna någon egentlig innebörd. För när jag letar så hittar jag ingen egentlig betydelse.

Normal verkar i många fall där jag sökt helt enkelt vara en synonym för Ordinär som i sin tur också har synonymerna vardaglig och vanlig.

Då kommer min nästa fundering hur är man när man är alla dessa ord? En sådan som arbetar mån – fre och super hela helgen för att kunna koppla av?

En sån som istället för att säga sin mening sätter igen buteljen och tillslut som en fryst glasflaska exploderar i mer än tusen bitar och ger alla i sin omgivning smak på sitt stickande yttre?

Är det ett genomsnitt av medborgaren som har hus, bil, ungar och medelinkomst och som förvisso röstar på etablerade partier men sällan går utanför ramarna?

Är normala människor tråkiga eller är det vi andra som är extrema bara för att vi inte gör normala saker?

Kan man tänka sig att man är normal om man relaterar till sig själv hela tiden och inte tittar runt på sin omgivning?

Människor verkar inte förstå vad normal betyder då en definition är svår att hitta för vad det är men ännu mer skrämmande är nog hur snabbt man kan lägga in värderingen onormalt om något inte passar eller skrämmer…

Begreppet normal är för mig något väldigt intressant att fundera kring då jag själv varken vill eller är normal enligt folkets onormal värderingar. Man kan låtsas i absurdum att det handlar om statistisk avvikelse när det egentligen handlar om värderingar djupt rotade som vi verkar ta med oss från generation till generation.

Ta bara det här med homosexualitet som anses "onormalt" i många inskränkta ögon och försvarar sig med att säga att det är ovanligt, låt säga att (den vanligaste förekommande siffran) 5% av befolkningen i Sverige är homosexuella ytterligare 5% är bisexuella. Samma person skulle aldrig fantisera om att lägga in sådana preferenser om annat i tillvaron som "onormala" om det skulle återfinnas hos enbart 5% av befolkningen.  Saab 9-3 har haft en marknadsandel av ca 5% på nyregistrering av sina bilar, men ingen (förutom jag) skulle säga att personen som köper en ny Saab är onormal….

Fortsätter mina vardagsfunderingar en annan förmiddag…men visst är det lite intressant så säg?

En kommentar

  1. Annika

    Alla kan ju fundera på olika saker. 🙂 Normalitetsbegreppet är ju en himla intressant fundering. Jag tycker att de flesta av oss har delar som är lite mer utanför ramarna än andra. Så en absolut normal(ordinär/vanlig) människa är då en balanserad onormal/normal människa. Känner man då sig själv är det svårt att döma ut andras ”onormala” delar 🙂
    Jag funderar mycket över begreppet ”att vara snäll”. Hur är man snäll? Sympatiska människor tycker jag ofta säger de de tror att folk vill höra. Är det snällt? Själv vill önskar jag helst sanning. Även om det gör ont. Fast det krävs ju mod. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.