God fortsättning

Som jag skrivit tidigare så gick den fort över…., själva julhelgen alltså.

Lite för kallt har det varit och dessutom har det ju nästan blåst varenda dag. Termometern har aldrig varit så stabil på länge som just den här sista veckan. -14-15 grader. Mycket snö men lätt och fjunig.

Det har varit ett lugnt firande hos oss på Häggstrand. Lagomt mycket mat men dock det som är viktigt på julbordet. Vad som är viktigt beror ju på vilken tradition vi har men för mig är lutfisken det viktigaste.

När jag en gång i tiden arbetade på folktandvården hade jag en arbetskamrat som också tyckte om lutfisk. När det närmade sig jul så brukade hon och jag duka upp till jullunch som bestod av just lutfisk, sås, mandelpären, kryddpeppar och smält smör. Alla gillade nog inte lukten av lutfisk men vi hade en liten "MBL- förhandling" innan och det gick vägen.

Skinkan är mindre viktig och det är inte lätt att välja rätt skinka nu förtiden. Kokt eller okokt, avlång eller "avlängre" stor eller liten. Tala om att köpa grisen i säcken. Ja för det är ju det man gör. Väl inplastad och svår att undersöka. Den avlånga, färdigkokta, som jag själv köpte från något bolag som heter "Smörgåspålägget" eller kanske det var bara "pålägget" var då ingen rolig en. Massor med vatten i den samt det segaste fett jag sett i hela mitt liv.

Nej nu får man börja odla sin egen julgris om man vill ha god skinka, eller också för man försöka hitta någon lokal ’grisodlare’ som jag kan handla av. Vi måste hjälpas år att kräva mera lokalproducerat och i alla fall svensk mat.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.