Vet vi inte eller orkar vi inte bry oss?

Jag är upprörd! Mycket!

Jag har i helgen fått lite insyn i hur det kan fungera när man är gammal och behöver sjukvård. Ja man blir akut sjuk.

Att det är trångt på sjukhusen, att avdelningar stängs, att operationer skjuts på framtiden det vet vi och det hör vi ständigt om. Men att bli gammal och bo på institution och bli akut sjuk det är det ju inte så många som har provat. Jo det är många som har provat och blir ut för det men de har inte, eller kan inte berätta.

Men så här är det. Om jag är gammal och bor i Vilhelmina och blir sjuk en lördag efter 17.00 så finns det ingen doktor som kan titta på mig. Inte den här helgen i alla fall. Han/hon fanns i Åsele. Och man skickar inte så gamla patienter vidare. Det är doktorn som bestämmer,men han har inte sett patienten. Men på söndag dag tid fanns det en. Hur är det att som anhörig stå bredvid och inte kunna göra något. Jag kan inte ta den sjuke på axeln och fly heller. Hur orkar personalen på golvet? De som tar hand och sköter om personen som är sjuk.  De som verkligen gör ett bra jobb! All heder åt dom!!

När är jag för gammal att få vård? Jag som är 56.

En annan person som jag känner ringde tidsbeställningen. Personen är några år över 80. När sköterskan ringde upp så gav hon ingen tid för besök, för "det görs inte så mycket när man är så gammal", sa hon, men en läkare skulle ringa personen om TVÅ VECKOR!!!

Är det så här det ska vara?

Är det politikerna som sätter reglerna. Landstingets eller kommunens politiker? Vem är bödel?

Hur långt får sparivern gå? Ska man som gammal inte i alla fall få veta vilket fel man har?

 

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Monica Ernstsson

    Man undrar var det är på väg. Att bli gammal och bo i västerbottens inland kan snart vara = håll dig frisk eller dö. Snart införs väl kommunala och landstingsägda ättestupor för dom över 65. Min mor(som gick bort för 1 år sedan) sa att man måste vara frisk för att vara sjuk, för det är så krånligt och tidskrävande för att få träffa en doktor.

  2. Hendrikje Hedlund

    Tragisk utveckling i detta land! Ni uppe i norr tycks förvisso ha det lite värre, men det är inte alls så mycket bättre här nere i Sörmland. Jag jobbade i vården i 10 år och sadlade om kort efter dessa idiotiska nerdragningar började. Även det är nu 10 år sedan och man kunde inte tro att det skulle bli ännu värre. Men där står vi idag och kommer själva också allt närmare ett vårdbehov…. riktigt skrämmande!
    Tur för din ”bekant” som har iaf sina nära och kära omkring sig som orkar bry sig. Att inte ens ha dessa är ju ännu ett modernt och ökande problem.
    Önskar er allt Gott i eländet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.