Hur lätt eller svårt kan det vara?

Jag har en bekant som åkte med tåg söderöver häromdagen. Som alla vet så går det ju inte att åka tåg från Vilhelmina när som helst på året utan man börjar ju sin tågresa med buss.

På bussen möter hon en liten familj bestående av mamma och två söner, inte så gamla barn ändå. De skall åka till Gävle för att söka asyl. Från Vilhelmina till Gävle för att söka asyl!! De ska åka tillbaka till Vilhelmina dagen efter.

De var lite osäkra på hur de skulle åka och vilket tåg de skulle ta från Östersund men min bekant hjälpte dem på vägen och på detta sätt kom hon ju i samspråk med den lilla familjen. Fick väl höra både det ena och andra.

Hur lätt, eller svårt, är det att söka asyl? Det är inte bara det att det är svårt att få asyl utan det är svårt att veta hur man hittar dit man ska också. Men hur resonerar vi? De får en biljett, alltså hjälp med det, men de vet inte vart de ska. De kommer fram på kvällen, vart tar de vägen då? Är det rätt sätt av oss att göra så? Med oss menar jag landet Sverige, som ändå tar emot dessa människor. En del bara ett tag och en del för alltid.

Jag vet inte hela historien men jag kan inte låta bli att tänka på det jag hörde.

Så upplever jag det när min bekant berättat vad hon fått se och höra.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Karolina Svensson

    Det är rent ut sagt bedrövligt. Bekanten var jag och jag är bestört över hur det till. Jag tänkte flera gånger på varför de inte har en följeslagare som visar dem hur de ska göra? Är migrationsverket verkligen så fattiga så att de inte kan hjälpa till? Om inte sonen på 10 år hade kunnat lite engelska och svenska så tror jag inte att de ens hade kommit fram. Redan i Vilhelmina frågade de om bussen till Östersund!? Ja de ska integreras i samhället men hur ska de lära sig om ingen visar? Tack och lov hade de bekanta som mötte upp dem i Gävle.Kan ni förstå paniken över att inte göra sig förstådd?

  2. Pumba

    Så går det till i norra norrland, där det inte finns resurser. Så ser det inte ut i söder, där får dom självklart hjälp av migrationsverket.

    Frågan man ska ställa sig är, ska små samhällen ta emot nyanlända invandrare om man inte har resurser till att hjälpa dom?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.