Mobilt telenät

Jag vill inte klaga på det som är gjort, men detta visar att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Vi har i dagarna fått veta att det fasta telenätet till Skog och Mark kommer att läggas ner. Ok. Det är bara att inse att så är det.

Men tänk om Telia (och det som en gång tillhörde staten) kunnat samarbeta lite med den andra delen av Sveriges styre, kommunerna, så hade inte en massa pengar till fast bredband behövt läggas ut och plöjas ner i marken. Detta var 2007.

Innan vi fick bredband till byarna, vilket vi naturligtvis är helt nöjda med, vädjade vi till Telia om ADSL uppkoppling. Det var otänkbart. Växeln var för gammal. Alltså ansökte vi hos kommunen och fick, med mycket eget arbete och kommunens pengar, bredband till byarna.

Vad jag menar är följande. Tänk om Telia och kommunen haft ett nära samarbete eller en dialog om detta. Telia har nog vetat länge att de ska lägga ner det fasta telenätet. Men har man monopol behöver man ju inte heller tänka praktiskt eller samhällsekonomiskt.  Tänk om Vattenfall  och  kommunen haft en dialog om detta? Varför jag drar in Vattenfall  i detta är att de grävde ner ”sin” ledning året före kommunen grävde ner bredbandet. 

På ena kanten ska det sparas och på den andra kanten är det tvärt om. Till syvende och sist ska ju pengarna tas från något håll.

Men… jag  vet inte hur man ska resonera eller förhålla sig till olika saker.

 Fast fundersam blir jag.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.