Utsuddat

 En hel del av Sveriges karta kan suddas ut. Nej inte på kartan men i ord och i en artikel.

Gielas var kallast i Västerbotten står det. Gielas ligger i Lappland och ingen annanstans. Västerbottens län kan jag godta att vi bor i men inte i Västerbotten.

Tänk när folk läser kallast i Västerbotten ja då tänker de ’ Stackars Umebor’ Men det är ju inte dem det gäller. Det är faktiskt en himla skillnad geografiskt mellan Västerbotten och Lappland. 

På TV säger de ofta att vädret blir si eller så i Västerbottensfjällen och så pekar de på Lapplandsfjällen. Finns för övrigt några fjäll i Västerbotten? Ja kanske Vindelfjällen? 

Nej, jag menar att om man inte skiljer mellan de olika begreppen Lappland, Västerbotten och Norrbotten ja då finns inte en hel stor del av Sverige.

Oviktigt för en del men för mig döviktigt. 
Jag petig? Nej patriot!

Etiketter: , ,

12 kommentarer

  1. Magnus

    Jag förstår inte varför man tvunget måste säga Landskapet istället för länet?
    Det är väl fulltkorrekt att säga Gielas i Västerbotten, eftersom det ligger just i Västerbottens län.
    Sen att det såklart är trevligare med Lappland är ju en annan sak 🙂

  2. Också Patriot

    Håller fullständigt med. Men vi ska väl vara glada att de inte säger/skriver Norrland om allting.

  3. sune lind

    Håller med dig Christine fullt ut! Men det är inte bara här det suddas. Någon km från Norråker längst uppe vid Tåsjön ligger min hemby Abborrholmberget. Halva byn ligger i Lappland och i övrigt tillhör bygden Ångermanland. Men numera pratas det mest om att hela området ligger i Jämtland. I Jämtlands län, javisst, numera! Men vi måste hjälpas åt att hålla kunskapen om landskapen vid liv!

  4. Sven.

    Lappland är bara kolloni till övrga sverige (som börjar i Uppsala), för övrigt är Lappaland till ytan nästan en tredjedel av sverige. Här ska skogen och älvarna skövlas och den utbildade ungdommen hamna i söder, och vad får vi tillbaka?

  5. Ivar

    Du skriver att Vindelfjällen kanske tillhör Västerbotten. Kanske att du också behöver ta fram kartboken och kolla. Det närmsta man kan komma nått fjäll i Västerbotten är väl Buberget i Vindeln. Jag såg på Norrbottensnytt för några dagar sedan och då sa meteorologen och pekade på fjällen ovanför Arjeplog, Södra lapplandsfjällen. Ungefär i mitten av Lappland.

  6. Christine Svensson

    Svar till Ivar (2012-01-11 08:35)
    Det blev lite omkastat har i min upphetsning över att ha fått kommentarer, men när ni läser så förstår ni nog vem jag svarat. Till Sven säger jag; Alldeles riktigt

  7. Åsa

    Jag håller helt med, Lappland har nästan blivit ett skällsord medan Västerbotten i reduktionismens tecken används för ett område som lika gärna kunde innefattat även Norrbotten om vi ser till historien. Det värsta är att museet inte heller lägger ut korrekt text (alltså infogar län efter V-botten) utan kallar sig Västerbottens museum (även om chefen ibland understryker att det är Västerbottens läns museum). I så fall borde de skicka hem en stor del av sitt Lapplands-material. Vad ska det i kustlandet och göra även om Lappländernas/markernas befolkning alltid varit rörliga individer? Vi borde då ha ett Lapplands museum. Och kanske en Lapplands-kuriren?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.