Några tankar kring ÖP-Obbola

Jag har blivit ombedd av min omgivning att delge några av de tankar jag har kring översiktsplanen. Före jag går vidare vill jag dock göra klart att de funderingar jag har är självklart komplicerade materia som måste ta hänsyn till en mängd olika förhållanden gällande ägande, hur marken är, intressenter och så vidare. Det sagt så är ju ett ”tyckande” just ett tyckande och impulsiva åsikter, betraktelser och känslor när man får ta del av ett planförslag. Jag vill inte på något sätt mana till rättshaverism eller affekter mot kommunens tjänstemän. De gör bara sitt jobb. De boende har dock rätt att ställa både smarta som dumma frågor, försöka förstå, omvärdera, komma med sina perspektiv och leka med idéerna öppet när man tar ställning till en översiktsplan. I de bästa av världar leder detta också till en mer genomtänkt plan. Jag har också full förståelse för att alla har olika perspektiv, intressen och känslor kring detta. Särskilt alla de som idag lever och bor på dessa ställen. Det här är en process som är smärtsam för många och rör stora investeringar det rör sig om när man måste hantera sådant som kan ske om 20-30 år. Det ska man respektera. För alla, även för mig, är det med bitter smak man tar sig an att tycka till.

Slutligen vill jag markera att detta är mina åsikter, De är nödvändigtvis inte t.e.x hembygdsföreningens åsikter trots att jag sitter i dess arbetsutskott för att inkomma med åsikter om detta förslag.

Generellt:
Jag tycker denna plan ger ”fel lutning” i obbola. Det bästa området för nya byggnationer ligger i norr (V2 samt V4). Ett mindre område för verksamhet behövs dock och det är klokt att det läggs utanför byn. V3 skulle kunna vara ett sånt område med t.ex. en mack. Vidare är det noterbart att så pass kraftig expansion söderut både förutsätter ett nytt rekreationsområde, utbyggd kollektivtrafik, en södergående sträckning av GC-vägar samt ny återvinningstation. För att inte tala om omledning av trafiken samt ökad biltrafik generellt på södra obbolavägen. Det vore klokt att sänka hastigheten genom byn kraftigt och samtidigt på något sätt dra en ”ringled” och bygga ihop ”Hela ön” (via t.ex. karlsviksvägen sedan norrut till e12?) för att leda om trafiken. De flesta som bor i södra obbola jobbar i Umeå. Södra Obbolavägen är inte dimensionerad för uppgiften med 3 000 till boende. Att någonstans på E12 dra en väg som går söderut ned till själafjärden vore klokt.

En annan reflektion man kan göra är att detta förslag går i motsatt riktning mot de som förespråkar att man bygger närmare Umeå längst obbolavägen där det blir kortare pendlingsavstånd och det redan finns VVS, Värme, kollektivtrafik osv.

En grundläggande åsikt för egen del är allmänheten får tillgång till grönområden och kusten. Det förutsätter att byggbolagen måste retirera från vissa områden som idag är utpekade för bostadsbyggande (särskilt B1 som idag är allmänt för medborgarna)

Område för område:

B1:
Östra B1 (segelbåtshamnen) bör ej bebyggas alls. Det behövs grönområden och allmänheten bör ha tillgång till hamnen och kusten. I synnerhet skulle man eventuellt kunna bygga ihop sandstranden/dynorna på K3 med ett nytt naturområde för rekreation. Det tåls att påpekas att i denna plan har norra och centrala delarna av Obbola ett rekreationsområde. Södra har det inte.

Västra B1 är i huvudsak misskött kommunal skog. Här lämpar sig det för bostäder men frågan är om det inte också skulle vara en bra plats för ev. återvinningstation mitt emot det förråd som ligger där idag eller dylikt. Viktigaste med västra B1 är att Hildursbacken redan idag är underdimensionerad för biltrafik. Det är en trång bygata som idag bär upp mer än vad den klarar av. Vidare går vinterskoterleden rakt igenom området som ytterligare gör det akut att leda om trafik från denna gata. En möjlig utveckling kanske skulle vara att det blir en bygata framöver om själafjärdsvägen och södra obbolavägen kan byggas ihop inom B2?

B2: B2 är den gamla ”travbanan” i skogen. Fin skog men ett bra ställe också för att bygga hus.

B3: Detta är det konstigaste området i hela planen. Hela området är idag redan upptaget av verksamheter (”minkfarmen” och hästängar) samt en detaljplan som varit ute på remiss bara för ett halvår sedan. Det finns i princip efter detta inget man kan bygga på inom B3. Markägare och verksamhetsägare är starkt kritiska. Boende är starkt kritiska då det upplevs som en kulturupplevelse av ”gamla obbola” och en genuin del av byn.

B4: Idag i huvudsak ängsmarken som är kvar där det inte idag är hästar. Jag personligen har inte så starka åsikter om området.

B5: Känsligt område. Naggar in på rekreationsområdet runt harpsjön och befintliga elljusspåret. En poäng med området vore kanske att det kommer behövas mer skola och äldreomsorg med så många nya boende och att detta område skulle ligga nära redan befintlig service. Detta förutsätter dock att trafiken på södra obbolavägen mattas av betydligt. Korsningen vid B5 är i särklass byns farligaste.

B6: Bra område för nya bostäder. Det finns gamla övergivna tomter inne skogen. Borde utökas och V2 tas bort helt.

BU1: Jag har inga starka åsikter om området som sådant. Det borde dock innefatta en ny ändhållplats för kollektivtrafiken med en pendelparkering då nuvarande ej är kapabel att hantera nuvarande trafik (”friparkering” sker i skogen, i diket osv)

BU2: Mycket engagerad skogsägare har området idag och sköter om det föredömligt genom att ge allmänheten parkering för att få tillgång till K3 m.m.

BU3: Förvirrande område. Jag har sett detaljplaner på BU3 men här pekas det ut som ”utredningsområde”. Bra område annars för bostäder.

K-1: Ingen kommentar. Känner till för lite om området. Upplevs idag bebyggt?

K-2: Spontan fundering: varför dras området inte mer västerut i enlighet med övriga områden? Är det bara det kustnära läget som avgör just detta område som intressant?

K-3: Södra delarna av K-3 borde vara rekreationsområde. Något borde göras åt sanddynerna och helst byggas ihop på något sätt med segelbåtshamnsområdet. Området upplevs idag redan vara bebyggd. Bra område för allmänheten att få tillgång till kust.

K-4: Gamla delarna av byn är helt bebyggt.

K-5: Väntberget är vad jag vet skyddat av lagen. Är idag redan bebyggt. Undermålig och gammal infrastruktur för fler byggnationer. Frågan är om inte vissa hur är K-märkta?

K-6: Inga starka åsikter. Det har varit en lång process i närområdet som nya bostäder som teroetiskt – borde – landat i en bättre plan numera.

N-1: Då förslaget innebär en minskning av området bör det kompenseras inåt ön och elljuspåret utvecklas i samma storlek som försvinner med förslaget.

N-2: Området har stort potential och bör utökas för att täcka in sandstranden och udden mot Nyviken. Här måste kommunen samarbeta med Länsstyrelsen och ta hänsyn till Natura 2000 bestämmelser. Här finns dock potential för allmänheten för bra rekration. Det som måste lösas dock är en bättre överfart till området. Enda säkra vägen in nu är ”nyviksvägen” med dess lilla parkeringsplats.

N-3: Det saknas fullständigt ett rekreationsområde för södra Obbola. Det borde utredas ett skyddat och organiserat rekreationsområde (kanske i närheten av fläse havsbad, eller ängersjön?) även för de södra delarna. Särskilt med sådan här planering för expansion söderut.

V-2: Bör helt upplåtas till bostäder.

V-3: Ett bra område för mindre service (framförallt t.ex. en mack och annan service som byn saknar sedan ett decennium)

V-4: Jag köper inte att sådant intresse för handel och affärsverksamhet finns i Obbola (Holmsund har redan en mängd olika mindre industri, det är nära till Umeå, särskilt alla dess handelsområden) som motiverar att V-4 planeras för verksamheter. Vidare så utvecklas på Holmsundssidan deras redan befintliga verksamhetsområden nära Umeå. Detta borde vara ett bostadsområde.

Slutkommentar:
Jag har full förståelse för att det är kring 1000 olika åsikter på byn runt denna ÖP. Det är också kul att se så många tycka till. Säkerligen har mina egna åsikter upprört en och annan också. Så är det. Vi får respektera varandra i alla fall. Alla har olika intressen, perspektiv och utgångspunkter i vad vi gillar med obbola och hur vi vill ha det. Jag hoppas dock att läsningen gett en och annan idé eller positiv känsla också. Mvh.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.