Uppror i Obbola mot stenbrottsetablering

De senaste dagarna har debatten blossat upp i Obbola kring det stenbrott som Leif Danielsson sökt tillstånd för.

Se karta för aktuella tomter där stenbrottet planeras. Klicka för större bild. Notera att Danielsson ej äger dessa fastigheter utan lagen funkar så att man kan söka tillstånd på annans mark.


Idag går tidsfristen ut för att skicka in åsikter om det hela. Klicka på bilden nedan för samrådsinformation.

De senaste tre dagarna har över 850 personer skrivit på en protestlista som kommer överlämnas när dagen är slut.

Antagligen kommer den då vara större då aktiva obbolabor noterat att protestlistan hitills mest bara spridits online. Med sådan uppslutning på tre dagar från en facebookgrupp så går det mycket väl att likna med det uppror som var i Holmsund förra året mot Trafikverkets hantering av obbolabron. Det handlar alltså om blixtsnabba namninsamlingar där hundratals personer gör små insatser för att inom loppet av timmar mobilisera sig i en fråga.

Upprörda obbolabor som hänvisar till buller, tung trafik, förstörd svampskog, otillräcklligt samråd och att det räcker med en tung industri på ön försöker nu mobilisera de sista krafterna till protestlistan. I argumenten efterfrågas också en art- och biotop inventering om det nu skulle finnas efterlysta arter i området.

Obbola beräknas ha ”drygt 2000 invånare” när man pratar om befolkning. Det skulle innebära att ungefär 45% av de boende idag protesterar mot stenbrottsetableringen.

Personligen kan jag tycka att tung industri ska etableras där det planeras för tung industri, och inte i obbolas allt mer tillbakatryckta skog. Men desto viktigare poäng är att jag inte kan sluta förvånas och beundra den demokratiska ryggradsådran i obbola och holmsund. Här protesterar folk när något känns fel och hundratals blir aktiva. Det förtjänar, all, respekt oavsett vilken sida man står i ”debatten”.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.