Den nationalistiska yran måste få ett slut

Senaste veckorna har vi sett ett antal utvecklingar som de flesta i västvärlden har befogenhet att oroa sig för.

Största delen av västra Europa ligger idag under s.k. ”lockdown”. Fungerande demokratier har genomfört djupgående lagförändringar som inte bara stänger ned ländernas ekonomiska och sociala liv det har också inrättats enorma kontrollapparater över medborgarnas rörelser och aktiviteter på sociala medier.

Samtidigt har Kina startat upp sin produktiva kapacitet igen och kommer oundvikligen bli ännu mer dominant i världsekonomin. Både Ryssland, Kuba och Kina har gett sig ut på en ”diktaturturné” i ett EU som har stängd sina gränser för att påverka situationen genom olika former av hjälppaket till Italien, Spanien och Serbien. Hjälp som är mer symbolisk än effektiv, men ändå mer än vad EU gör just nu. USA är med största sannolikhet nästa epicentrum för Covid 19-s framfart vilket skapar möjligheter för Kina att ta platsen som världens största stormakt.

Samtidigt ser vi hur Ungern häromdagen officiellt avskaffade demokratin. Alla val är avslutade, all exekutiv makt ligger nu till Viktor Orban som person. Kritik mot regeringen eller att sprida ”falska nyheter” är belagt med 5 års fängelse. Militärer på gatorna, som i många andra länder. I ett EU som inte fungerar så ställer möts de inte ens av kritik.

Bristen på internationell samverkan för att lösa medicinska behov och forskning har aldrig varit större.

Det värsta kan fortfarande vara på väg.

De flesta som drabbats av coronaviruset är än så länge befolkningar med god sjukvård, bra folkhälsa och som har goda möjligheter till rent vatten och boenden med möjligheter till social distansering. De under 50 år i Europa är antagligen världens starkaste grupp för att möta detta virus.

Nu sveper viruset in, tack vare turismen, in över världens alla slumområden i globala syd med trångboddhet, dålig allmän hälsa, dålig sjukvård och förfärlig folkhälsa tack vare svält och dåliga immunsystem. I ställen som Sydafrika finns bland annat exkrementer i allt från vatten till rena stormar. I regel så saknar världens fattigaste befolkning över hela Globala Syd allmän och kostnadsfri sjukvård.

Vi står inför en av världens värsta scenarion vi kan tänka oss, som bör få oss att minnas vad forskare tidigare sa om SARS, Zitka och Ebola.

Men detta är inte bara ett problem för de som kommer drabbas.

Detta är inget vi i Europa kan skatta oss lyckliga för att ”slippa” bakom våra nu nedstängda länder.

Med massinfektering i det globala syds fattigaste områden finns det en stor chans att Covid-19 muterar – all mänsklig misär är nämligen extremt gynnsamma förhållanden för ett virus – och blir ett betydligt dödligare virus som med förnyad kraft återvänder till oss i höst, likt Spanska Sjukan. Vi har sett detta också med bland annat SARS och andra RNA virus.

Världens fattigdom är ett enormt labratorium där Covid 19 kommer kunna frodas och utvecklas.

Än så länge är det ”bara” lungorna som angrips. Tack vare världens brist på internationell samverkan kan vi mycket väl stirra på ett betydligt mer kapabelt virus inom kort. Det finns redan rapporter om bland annat diarréer och luftburen smitta. Syner som får oss att frysa till av skräck.Inga lockdowns, gränser eller flaggviftande politiker i världen kommer kunna stoppa det.

Detta kan vara på väg. Om vi inte på allvar börjar förstå att vi ensamma är chanslösa i kampen mot coronaviruset. Det är nu, om någonsin, vi bör höja fanorna för den internationella solidariteten istället.

Det handlar inte om att vara en ”dogooder” eller ”politiskt korrekt”. Det handlar om att vi alla har ett egenintresse i att vi på internationell nivå kan slå tillbaka epidemin innan den blir ännu dödligare. För att vi ska lyckas med det måste internationella insatser samverkas, internationella målsättningar för välfärd tas fram och fattigdom och trångboddhet bekämpas aggressivt. Globala syd måste helt enkelt lyftas från sin fattigdom.

För så är det. Pandemier skapas för att vi har ett sjukt system där människor och djur bor nära varandra. Där utslagna bönder får trängas i slumområden. Där vacciner och medicin inte är en mänsklig rättighet. Svält, dåligt planerade städer, brist på rent vatten. Allt det här tillhör vårt politiska system. Det är också en garanti för fortsatta pandemier. Vill vi på riktigt vinna, så måste allt dessa parametrar bort från den mänskliga samvaron på planeten.

Läsvärt inom ämnet är bland annat Mike Davis författaren till boken ”The monster at our door” (i svensk översättning här) om fågelinfluensan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.