Det är dags att påbörja diskussionen om framtidens Ljumviken

Nu är semestern slut och många är tillbaka till arbetet, jag hoppas folk har haft en bra semester!

Under sommaren som varit så har arbetet börjat rulla om framtidens Holmsund och kommunen har också tagit de första viktiga besluten i fråga vilket b.l.a. uppmärksammat faktumet att Holmsund kommer bli Västerbottens tredje största samhälle med den tänkta expansionen.

Samtidigt så finns det en hel del som folk har reagerat på under sommaren. En del av detta har varit av sådan brådskande karaktär så jag redan nämnt detta. Andra saker är är värda att påbörja diskussionen om nu när medborgare och kommunala tjänstemän är tillbaka i vardagslunken.

Ljumviken är en av de saker vi bör ta upp. Redan före sommaren så uppfattades en påfallande ilska från medborgare om hur lekparken nu befunnit sig i förfall i flera år, samtidigt har det i området flyttat in något som på höften kan räknas till ungefär 60 barn. Barnfamiljer är också den populationsgrupp som kommer ha störst inflyttning till området framöver. Idagsläget saknar de helt enkelt en advekat lekplats för att täcka behoven.

Samtidigt så har Ljumviken sedan sina glansdagar varit alltjämt på reträtt. Bryggor är trasiga, vildbevuxet, försvunna klätterställningar. Vissa säger helt enkelt att det inte är välkomnande, inte kul, att åka dit. Nu ska några gungor ersättas men det kommer vara för åldrarna 0-4, inte för barn i alla åldrar. Samtidigt har vattnet varit otjänligt för bad ytterligare ett år, vilket framförallt beror på att det inte ägnas tillräckligt med resurser att helt enkelt rensa bort fågelskit och administrera badplatsen. Följden har alltså blivit att färre och färre besöker Ljumviken. Några tappra ideela krafter håller dock kiosken igång, vilket de ska få stor eloge för.

Bakom dessa mer tekniska diskussioner ligger självklart campingens och stugornas öde som ett öppet sår för de Holmsundare som minns och diskuterar det.För många är det fortfarande något som drog ned Socialdemokraternas ryktbarhet rejält här i Holmsund.

I det framtida Holmsund som nu byggs måste dock något ske med Ljumviken – det är oundvikligt att vi påbörjar denna diskussion– då en lokal camping/badplats skulle inte bara vara bra för ekonomin, det skulle också vara värdigt Västerbottens tredje största samhälle. Att Ljumviken får gro igen av tistlar och alger är helt enkelt oacceptabelt.  Vidare skulle det passa mycket bra in med en ny färja, där vi skulle få tillbaka finska turister, om vi kunde göra något av Ljumviken som inte bara kan vara till fröjd för oss som bor här, utan också vettigt ekonomiskt ur kommunal synvinkel. Det är helt enkelt mycket goda förutsättningar i grunden också för att göra Ljumviken populärt, snyggt, trevligt och välskött. Om vi i Holmsund bara kan skapa den poltiiska viljan för detta.

Som kuriosa kan man också nämna att andra offentliga miljöer står inför ett liknande förfall. Inte minst Umeleden som på sina ställen är, helt, övervuxen och idag bara syns med rostiga skyltar. På sina platser har privatpersoner helt enkelt byggt över den då den tagits som vildbevuxen skog. Jag har fått höra att detta ska vara styrt av EU pengar, vars tog dessa pengar vägen?

Samtidigt ställer fler och fler frågan: vem är det som är ansvarig egentligen?

Det är sådana samtal jag får. Mitt ärliga svar är att jag faktiskt inte vet. Någon klarhet i detta har inte kommit fram. Inom Tekniska Nämndens område skulle jag dock anta, och då i synnerhet Gator och Parker. Medborgare har dock vittnat om att tjänstemän kastar ”holmsundsuppdrag” mellan varandra för att slippa – ofta har ju frågorna mer eller mindre infekterats i 10 år eller mer. Kommunarbetare vittnar att de inte har tid för att de ska hålla efter elljusspåret, om det är en fråga om underbemanning så bör ju det vara enkelt att lösa med tanke på alla resurser som investeras i Umeå tänker man spontant.

Samtidigt är sanningen också så pass enkel att enda sättet att stärka Holmsunds inflytande i Umeå Kommun och få klarhet i dessa saker, rensa upp och göra Ljumviken och Umeleden brukbar igen är att få större politisk makt i Umeå Kommuns nämnder, och då i synnerhet Tekniska Nämnden och Byggnadsnämnden som kommer vara centrala aktörer i vårt samhälle kommande år.

Det är därför det blir intressant med Holmsunds Socialdemokraters uppstartsmöte inför hösten ikväll där vi inte bara kommer behandla t.e.x. församlingens göromål utan även just dessa frågor, likväl som trygghetsfrågorna, och diskutera hur vi ska åstadkomma den nivå av politisk inflytande och kommunal ordning Holmsund förtjänar. En annan framtida fråga som vi nu kommer möta i höst är vad vi ska göra av vattentornet. Om detta blir det ett öppet möte. Samtidigt har vi jobbar hårt för en starkare närdemokrati som vi kommer utvärdera effekterna av nu i September efter motionsskrivande och internt politiskt arbete.

Samtidigt vill jag ber er som kommunala medborgare att också höja er röst, fråga, diskutera och belys dessa former av problem. Det är bara att organisera och ligga på underifrån vi kan få till de lösningar vi behöver. Om ni anser oss i Holmsunds Socialdemokrater det bästa forumet är ni hjärtligt välkomna att organisera er med oss. Vi respekterar dock alla som kämpar för Holmsunds bästa. Vår förtroende för er, och ert förtroende för oss, är denna enkla devis. Holmsund ska tjäna på att Umeå växer.

Nu börjar Hösten 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.