Fakta om Holmsund – och lite om en hund i en bil

Här om dagen satt det en kvarglömd hund i bil på himmelska fridens torg. Tydligen passerade en hel del folk utan att reagera. Till sist tog en av våra mer, bänksittande och baktalade, karaktärer saken i egna händer och helt enkelt öppnade bakluckan. Personal från konsum fixade fram en hundskål och vips fick hunden vatten och klarade sig. Min tjej såg det hela med egna ögon med tvillingvagnen och tackade personen i fråga.

Senare rapporterades det hela om på nätet, dock utan den mer positiva delen av storyn. Att folk faktiskt bryr sig. Att till och med de arbetslösa i bänkbåset agerar solidariskt när en hund kommer i knipa. Och det är väl ganska typiskt samtiden, att man sprider det hemska i saker och ting, men inte det positiva. Tydligen hade någon kring kyrkan också uttalat sig nedlåtande om våra torgveteraner för ett tag sedan, till allas glädje, reagerade i princip alla kyrkopolitiker på det hela och sa till på skarpen. Genom bullbussen, som finansieras av församlingens inkomster, har nämligen en hel del av de som jobbar med det kyrkliga lärt känna dessa karaktärer. Och jag delar väl i stort bilden också att våra ruffigare torgflanörer är i princip ofarliga. På höjden har de velat hälsa på min hund när den passerar.

Buset får vi nog kolla efter på andra ställen. Förslagsvis festande ungdomar som gått på sommarlov. Eller så kanske det är en av de faktiskt kriminella som gör något för den delen, men de tenderar ju att åka fast och verkar hållas korta. Vilket ett aktuellt gripande är ett exempel på. Däremot står jag fast vid, som många andra, att helt förlita sig på Umeåpolisen är en ganska dålig idé. Vi behöver så lokalt odlat polis som möjligt, som känner ungdomar (de som hamnar mest i trubbel) och som kan be Ola-Conny (fingerat namn) att röra sig hemåt efter sista 2,8an (noterbart är att jag aldrig sett någon dricka starksprit på torget, en vanlig grillning vid en villa verkar ju ha mer alkohol inblandat). Denna frågan jobbar vi i S såklart med stenhårt även om frågan ägs i slutändan på en nivå ovanför kommunen. Nya polisorganisationen kan man väl inte säga har imponerat jämfört med ”hur det var förr”.

Glädjande är också att nu verkar det rulla igång ordentligt med de lokala samarbeten som dykt upp mellan t.e.x. Hazeland och Lions för den kommande skärgårdsfesten. Tyvärr var det lite folk hörde jag på Hazelands bilträff och en aktiv i kulturklubben har beklagat sig till mig om att ingen i Umeå vill komma hit på grejer. Det är väl ingen nyhet precis. Avståndet mellan Holmsund och Umeå är 15 minuter. Avståndet mellan Umeå och Holmsund tenderar ligga någonstans mellan Mo i Rana och Vasa. Det sagt, hoppas jag dessa företag och föreningar går bra. Även om jag själv inte har tiden över att delta så är det kul att se mer och mer saker på affischtavlor.

Vidare kan noteras att Hyresgäsföreningen gjort en analys över, alla, Sveriges stadsdelar rörande integration och segregation. Föga förvånande är Holmsund väldigt jämlikt, även om vi i annan forskning kan peka på att inkomstklyftorna har ökat sedan 1992. Nedan följer kartan som helt enkelt är Ljusare = Mer mångfald.

holmsundmangfald
Som ni noterar så är det samma område som i SCBs inkomstundersökning 2015 som utvecklat en större skillnad i inkomster (åt det negativa hållet, alltså folk har blivit fattigare) som också har snäppet högre mångfald i ursprungsland än övriga områden. Det är ju också samma område där vi har ett antal privata hyresvärdar med mindre smickrande rykte i vissa specifika fall, samt det kommunala hyresbeståndet. Och på det stora hela varit ett arbetarklassområde i 100 år. En mer rättvisande bild får man således av inkomstundersökningar än undersökningar riktade på etnicitet.

På hela skalan är dock denna vita färg över snittet i enhetlig befolkning sett till ursprung. Slutsatsen är således att Obbola och Holmsund mer eller mindre saknar segregation men att det finns klasskillnader. Samma vita färg finner vi t.e.x. i Danderyd och Östermalm i Stockholm. Så pass ”mycket” problem har vi alltså med invandring. Ser vi till vår invandring så har 448 personer flyttat till Holmsund senaste året och de allra flesta har flyttat från dessa ställen:

1. Umeå

2. Andra adresser i Holmsund

3. Obbola

4. Röbäck

5. Skellefteå

(Källa: Hitta.se)

Således är vi en inflyttningsort, även om det kan vara svårt att hitta bostäder. Jag hoppas ni som flyttar hit förstår, som vi som bor här, storheten i vår ort och den yta vi alla får för att kunna leva friare, mer naturnära, liv. Att vi växer kommer allt mer vara avgörande för att vi ska kunna slåss om service och ett levande samhälle. Idag drömde jag t.e.x. om att kunna besikta bilen i Holmsund. Det vore väl något?

I jämförelse med inkomstkartan så är bilden radikalare.

17021657_10154960911129774_3795557033809701215_nDen här har ju tjatat om men den är värd att ta med eftersom en liknande karta presenterats ovan.

Noterbart i sammanhanget är att ändå har Umeå Kommun ett snitt på 11% som är beroende på bidrag, alltså under rikssnittet på 13% (Ekonomifakta, 2017). Således är de allra flesta, 9 av 10, i arbete i kommunen som helhet. Holmsund som utvecklats till en pendlingsort till Umeå från en mer egen industribaserad ort, har därför en hel del personer som inte tjänar så mycket på löneutrymmet. Arbetarklass helt enkelt. Vilket kartan ovan också visar tydligt med ytterst få höginkomstområden. Detta stärks av funktioner som t.e.x. hitta.se har, citat:

”Här är medelinkomsten 24 892 kr, vilket är 8% lägre än snittlönen i Sverige. Personerna i området har i snitt 1 279 724 kronor i lån.”

Vilket såklart stärker bilden om att största segregationen i samhället är mellan de som möjligen tjänar mycket, och de många som tjänar normalt eller under medellön.

Följaktligen så har S och V ett stort stöd i Holmsund också, sett till förra valet och historiskt. I Holmsund, i mitt valdistrikt, röstar man 140% mer på V och S än i övriga riket. Vi är alltså vänsterextremister, sett till övriga landet, vilket är en mycket främmande tanke för oss alla som anser oss som fullt normala och som anser att Holmsund saknar både svält, vakttorn, sibiriska fånläger, murar och Stasiverksamhet. Men här är ju jag part i målet som Socialdemokrat så här kanske man inte ska breda ut sig allt för mycket. Det finns dock en logisk förklaring bakom det hela, likväl som vi betalar mer skatt än rikssnittet också. Jag hoppas ju såklart att folk fortsätter rösta rött så vi kan fortsätta påverka makthavare i Umeå och politiken i stort att fortsätta utveckla Holmsund in i framtiden. Jag personligen hoppas inte på SD och M regering av den enkla anledningen att just befolkningen i Holmsund får ta smällarna av sådan förd stockholmspolitik.

Rörande brott ja. Senaste flödet från Holmsund meddelar framförallt fortkörningsböter, och nykterhetskontroller, utan anmärkning. Det är väl dock inte så medialt gångbart.

Det var dagens avrapportering från statistiken.

OCH HÖRNI, NU BÖRJAR DET BYGGAS LITE OCKSÅ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.