mina tankar-mitt liv

Så var helgen förbi!

Känns som om veckorna rusar. Jag hinner inte med, vart tog januari och februari vägen? Snart är Mars förbi också…

Jag funderar mycket och jag funderar länge på olika saker. Just nu funderar jag på människans ilska. Man kan inte må bra av att gå runt och vara arg hela tiden.

Vissa människor har dock problem med att kontrollera sin ilska. De verkar bli arga mest hela tiden, även då inget speciellt uppstår som provocerar dem. Ibland är deras perceptioner riktiga, men många gånger förvrider de sina upplevelser kraftigt.

Nu skriver jag ner tankar, sen också vad som jag har läst i text.

Människor med inbyggd ilska har ofta också ett stort kontrollbehov. Det jag läst är att personer som har ett starkt kontrollbehov har ofta haft en jobbig uppväxt, på något sätt inte känts sig bekräftade.

Ibland tar sig ett extremt kontrollbehov ut sig i form av misshandel för att personen ska kunna kontrollera sin närmaste lättare, i andra fall kan det ta sig i uttryck som verbal "mobbing". Kränkande ord och behandling så den andre ska känna sig underlägsen. Samma sak att man vill kontrollera saker eller situationer. På detta vis vinner man något slags makt.

Härskar teknik kan det också kallas, rätt intressant faktiskt… Nu tillbaka till ilska. Att inte lära sig kontrollera sin ilska innebär mycket lidande både för den som är arg och för dess omgivning.

Mycket av vår ilska uppstår i relationer till andra människor, detta pga att vi så gärna vill bestämma över våra liv. Så en stor del av ilskan handlar om en naturlig ovilja att anpassa sig. I livet så måste vi anpassa oss till andra och leva i gemenskap, det är en förutsättning för att överleva.

Vi kan sällan kontrollera hur andra beter sig och det vi kan göra är att själv lära oss hantera vår egen ilska.

Vi hanterar vår ilska både medvetet och omedvetet och vi har tre huvudsaklga sätt att hantera den på.

Vi kan kväva den, lugna den eller leva ut den. Ilska i sig är inte farlig, men det vi måste göra är att lära oss behärska den så den inte blir överdriven för då kan den bli destruktiv och skadlig.

Oftast så är ilska mer verbal än fysisk, ofta när vi blir arga så riktar vi den till våra närstående.

Att försöka kontrollera det som inte går att kontrollera kommer leda till olycka och frustration, både då det gäller den som är arg och har kontrollbehovet och andra i dess närhet. Med detta beteende kommer inte helt ärliga svar från omgivningen för de vet vad reaktionen blir och kontrollbehovet kommer också urholka dina relationer inifrån. Den som har ett sånt här beteende blir ofta väldigt ensam med sina höga krav och kontrollbehov.

Försök istället njuta av livet här och nu, ta alla för vad de är inte vad de kan vara i dina ögon. Kan man inte det så kanske det är dags att söka hjälp!

En vardaglig reflektion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.