Smärtsamma åtstramningar just nu

Grekland genomgår just nu en stor strukturförändring och även om det är blodigt för det flesta så kan jag inte se något annan lösning. En ekonomi som är så föråldrad och övervärderad är svår att finna inom Europa. Fackens makt är på tok för stor och här ser man effekterna av det förvridna styrkeförhållandet. Ett exempel på absurda anställningsprivilegier läste jag om i svd. Det handlade om en extra betald halvtimme för varje anställd med dieselbil eftersom de skulle förglödas innan och efter arbetsdagen. Så var det på 70-80-tal men reglerna kvarstår än idag, de är praktiskt omöjliga att avskaffa. Endast ett exempel på en marknadsimperfektion i den grekiska soppan.

Här har vi en överstatlig fördel. Det är bra att Grekland "lämnat nycklarna till EU" som nu har en chans att ordna saker och ting utan att vara bakbunden av den fackliga nomenklaturan som vuxit sig för stor och för stark. Maktförhållanden måste vara jämna annars blir det fruktlöst.

Etiketter: , , , ,

18 kommentarer

 1. Job

  Jag kommer att sluta hämta ut medicin från Apoteket. Det får bli mitt sätt att protestera mot regeringens utsugning av oss sjuka. (Ett ingrepp för döden)
  Jag kan inte sponsra friska människors skattesänkningar. Ni kan bli sjuka och då får också ni känna på de sjukas utsatthet i dagens samhälle.

 2. Conny Forsström

  Din blogg, liksom alla andra högerrapporterande medier, tycks glömma eller förbise det faktum att problemen i Grekland till stor del uppstått för att man inte tagit in skatt. Man kan inte sänka skatter till typ 15 procent (i praktiken är det närmare 15 procent man tagit in) och samtidigt bygga ut den offentliga sektorn. Enkel matematik och enkelt förnuft.

 3. Conny Forsström

  Del III: sen skriver du att fackens makt är för stor. Vi kan gå tillbaka till Sverige och se på hur det ser ut idag. Jag vet konkreta exempel på ”välvilliga” arbetsgivare som betalar ut 20 kr/timme och i ett annat exempel 4500 kr/månad för heltidsarbete. I det läget vill du minska fackens makt? Du skojar väl? Tror du på allvar att arbetsgivarna reglerar sig själva och ger schyssta löner utan påtryckningsmedel?

 4. Conny Forsström

  Del IV: Som du ser i exemplen angående arbetsgivare så illustrerar dessa ett kallt och stenhårt faktum om kapitalismen, nämligen att den helt saknar mänsklighet och socialt ansvar. Den är ett verktyg som bara kan en sak, nämligen vinstackumulation och alltmer ökat uttag av jordens resurser. Däremot, som ett verktyg som styrs, så kan den skapa välfärd för fler än bara företagsägare och kapitalägare. Jag lägger betoningen på ordet styrs i föregående mening.

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-01 02:42)
  Det håller jag inte med om. Greklands problem liksom många andra överskuldsatta länders problem handlar om att de lever över sina begränsningar. De måste rätta munnen efter magen eller vice versa. detta kan ske på två sätt. antingen justera ner offentligautgifter eller öka skattesatsen.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-01 02:44)
  Amatörer som dig borde jag inte ens kommentera. Fackens makt är för stor i Grekland som jag dessutom visat med ett tydligt exempel. Det måste råda balans mellan arbetares och arbetsgivares intresseorganisationer då blir det bra, en övervikt åt endera hållet är osunt.

 7. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-01 12:28)
  Kapitalismen är kall, hård och skoningslös. Skogar skövlas och haven utfiskas. Vi är för många på jorden… buhu! Idealister käkas upp varje dag på realisternas bord.

 8. Conny Forsström

  Du skriver att idealister äts upp på realisternas bord. Vad innebär det? Ett förtäckt sätt att säga att de som kan tämja kapitalismen till sin fördel vinner över de som utnyttjas i systemet och att detta är i sin ordning?

 9. rationell

  Conny: Det är inte kapitalismen som saknar mänsklighet och socialt ansvar utan människor som saknar mänsklighet och socialt ansvar. Som alltid när det gäller socialister så tror dem att allt går att styra via staten och lagstiftning utan att inse att varje sedel är en röstlapp och att det går att organisera sig mot omoraliskt företagande (om du inte gillar sättet andra driver sina företag på – starta eget).

  Sedan måste man komma ihåg att det finns en kultur inom vissa bolagsstyrelser där man anser sig ha rätt till ersättning som före en utomstående verkar uppåt väggarna för mycket.

  Så länge konsumenterna engagerar sig i marknaden och lär sig hur den fungerar och hur man kan påverka fungerar den.

  – ”problemen i Grekland till stor del uppstått för att man inte tagit in skatt.”

  Ja, så kan det gå när genomkorrupta socialister får sitta vid makten. Eller? Kan du svara på varför man inte dragit ner på budgeten för den offentliga (ofantliga) sektorn när man uppenbarligen vetat om att skatteintäkterna varit för låga? Kan det ha att göra med vänterpopulism?

 10. John

  Politiskt blind är du och knappast lönt att diskutera politik med dig .Men fortsätt å skriv på din blogg , det är rolig läsning från en Okunnig på arbetsmarknaden , en Skolunge utan som helst Erfarenhet från Arbetslivet. Med andra ord är du En PÅLÄGGSKALV till Politiken . Fy Fa-n

 11. Conny Forsström

  rationell, och ni inom alliansen vill sänka skatterna…och ändå vill ni hävda att man kan ha en bra välfärd…se på Grekland..det går inte att sänka skatter och samtidigt ha en fungerande välfärd.

  Starta eget säger du…det brukar vara högerns svar..för staten får ju i ert tänkande aldrig blanda sig i. Har du nån aning om hur många människor som skulle fara illa om staten inte alls blandade sig i? Hur länge tror du folk skulle finna sig i att fara illa på en helt öppen marknad där kapitalisterna bestämmer dagordningen helt utan fack, stat eller några andra kontrollverktyg? T.o.m. marknadstänkandets grundare (glömt namnet) fick sig en tankeställare och insåg att någon form av kontroll måste finnas..

 12. Conny Forsström

  rationell, del II: Nu är vi i och för sig sakta men säkert på väg mot det drömsamhälle du vill ha med en helt oreglerad marknad..ju längre alliansen får sitta kvar..desto närmare kommer vi den avgrund som en ohämmad rå marknadskapitalism kommer att skapa.

 13. Jimmy Lindberg

  Svar till John (2011-08-02 19:09)
  En vild gissning: Skulle tippa att jag far till jobbet långt före dig och kommer hem när du ätit klart middagen. Men visst jag borde uppdatera min presentation =)

 14. Conny Forsström

  På tal om jobbskatteavdrag och skattesänkningar i största allmänhet; vilken kommentar har Lindberg om att cancer- och diabetessjuka från 2013 ska betala 30000 ur egen ficka för morfin- respektive insulinpump? Är det detta som är välfärdens kärna? Samtidigt som rika får subventionerad hemhjälp!

 15. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-04 12:24)
  Det här ligger förvisso utanför utanför vår diskussion men visst jag kan tycka att det är illa. Men jag kan tro att det beror på att det finns ett alternativ för de med typ 1 diabetes. Man kan ju ta sprutor med och det är billigare än med denna metoden således får man avgöra kostnadsnivå själv. Vilken artikel har du läst detta i?

 16. rationell

  Conny: När har jag påstått att jag vill förbjuda facken?

  Det är skillnad mellan att reglera marknaden och att fjättra samt kväva marknaden. Finns stater med betydligt lägre skatter än Sverige som har en välfärd som fungerar betydligt bättre med kortare köer inom vården. Det är därför en ohygglig skandal att vi trots världens näst högsta skatter ändå inte får det vi betalar för. Att då tro att det blir bättre bara för att vi strösslar mer pengar över en groteskt ineffektiv apparat är en slutsats som helt enkelt inte håller. Eftersom vården, skolan ock omsorgen inte är konkurrensutsatt kommer det som ett brev på posten att har mycket svårt att göra nedskärningar utan att tumma på servicen därför att det inte kommer naturligt för statliga institutioner med enorma byråkratiska strukturer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.