Afrikas eviga dilemma

"Svenskt bistånd sänks när Afrika svälter". Ja så låter det nu när en del av Sveriges bistånd allokeras om från att uteslutande vara majs, ris och försnillbara Euros till att även handla om avskrivning av skulder. Men de fyra socialdemokraterna som hävde ur sig detta resonerade förmodligen som gamla VPK-räven Gudrun som gärna tyckte att Sverige skulle ha en stor statsskuld. Jag måste citera en sosse som jag faktiskt gillade "Den som är i skuld är inte fri", det var det ingen mindre än Göran som sa… Men det är så sant, kortsiktighet kanske kan vara angeläget i en krisartad situation som det är just nu på afrikas horn men det ska inte klagas på Sverige när vi hjälper till, tycker allvarligt det är osmakligt. För att återgå till det inledande citatet om afrika som svälter, för att vara krass och måhända också cynisk: Så har det varit i hundratals år och oavsett hur mycket bistånden än ökar kommer det att vara människor som svälter. Det handlar om en överbefolkning i förhållande till jordens förutsättningar och det är ett globalt fenomen men naturligtvis drabbas de svagaste först och vi sist. Vad ska man då göra? Om man vågade tänka långsiktigt och betala av ländernas skulder så skulle de kunna få börja om på nytt utan att vara låsta till att betala räntor i evig tid, men å andra sidan kommer några tiotals miljoner barn, kvinnor och män att dö svältdöden. Det kallar jag ett dilemma och en rävsax som kanske EU inte har något emot att Afrika befinner sig i ur ett globalt handelsperspektiv. De är låsta, vi får billig mat och billiga resurser i utbyte mot lite bistånd nu och då.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Job

  Det är i alla fall konsekvent. Hittills har man tagit från arbetslösa och sjuka för att klara skattesänkningar. Nu fortsätter man på den inslagna vägen och tar från biståndet.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Job (2011-08-04 00:55)
  Fast det är ju det jag menar att man inte gör, utan man förändrar biståndets sammansättning. Jag skulle tycka att det vore intressant med kommentarer från berörda mottagarländer.

 3. John

  Du kan ju inte ha följt med i Nyhetsmedia att döma av dina kommentarer . Du behöver bli ordentligt påläst innan du kommenterar någon som t.e.x. Job.För han har ju rätt i de han skriver.

 4. rationell

  Job: Man har inte tagit från någon. Däremot har man tillåtit arbetande månniskor att behålla mer av sina egenhändigt intjänade tillgångar för egen disponering. Att sedan vissa medborgare FÅTT mindre, det kan jag möjligen hålla med om.

  Angående Afrikas situation känns det ganska hopplöst, iaf när det gäller utdelandet av bistånd. Man gör antagligen afrikanerna en björntjänst genom att utbetala bistånd och ge mat till personer som annars inte skulle klarat sig eftersom svälten alltid kommer tillbaka med än värre kraft. Rent krasst är svälten konstant, det enda som ökat är populationen och kostnaden för biståndsaktionerna.

  Det Afrika behöver, tror jag, är omfattande ekonomiska investeringar i jordbruk, bostäder och allmän företagsamhet. Dessa bör i idealfallet komma från privata investerare. Sjukvård kan man fortsätta bistå med (helst genom privata organisationer t.ex. Röda Korset etc.).

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till John (2011-08-06 19:11)
  Upplys mig gärna om de gånger som Job haft ”rätt” i det han skriver (jag uppskattar ändå hans kommentarer). ”Rätt” är subjektivt och ofta en tolkningsfråga. Men jag anser att när han exempelvis skriver att ”man tagit från arbetslösa och sjuka för att klara skattesänkningar” är en ren falsifikation genom språkbruk. Det handlar om prioriteringar som ämnar att förändra vårt lands konkurrenskraft till det bättre.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till rationell (2011-08-06 22:57)
  Håller med, tror precis som dig att det är dessa insatser som på lång sikt förändrar Afrikas förutsättningar. Men det verkar vara svårt att tänka långsiktigt när det råder svält.

 7. instämmer i påståendet

  Håller med dig Jimmy! Man måste skilja på vad som är verklighet och inte enbart gå på känslor

 8. rationell

  Jimmy: Precis, när folk lider så oerhört är det tyvärr svårt att tänka rationellt och långsiktigt. Särskilt när det handlar om politiker som vill behålla sina uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.