God jul!

Av , , 2 kommentarer 13






Nu är den här, äntligen! Dagen som jag har längtat efter och känt viss oro för.
Oro för hur den skulle bli, om vi skulle kunna fira på det sätt vi tänkt eller om någon skulle känna av symtom så att vi skulle behöva ställa in.
Men alla känner sig friska! 🙂
Så vi ska åka till Skellefteå och spendera dagen hos min syster och hennes lilla familj.
Alexander kommer att ha det så himla roligt med sin kusin idag.


Vi har nyss avslutat vad som jah har tänkt ska bli en tradition – julaftonsmorgonfika och julstrumpaöppning.
Julstrumpan var en så speciell grej för mig, att få sätta mig med den på morgonen och öppna alla små paket som låg däri.
Jag hoppas att det ska komma att bli en lika speciell grej för Alexander.


Jag vill önska er en riktigt god jul!
Och jag skänker en extra tanke till dem som ofrivilligt sitter ensamma idag.



Smörkola utan tillsatt socker

Av , , Bli först att kommentera 4

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.





Hej!


Jag trodde att det var färdigbakat för denna jul, men tydligen inte.
Jag har varit så slapp med kosthållningen (läs: det har eskalerat totalt) nu i juletider och ätit så mycket socker och vitt mjöl vilket skapar ett enooormt sötsug hos mig, så ikväll var jag i vanlig ordning sugen på något gott.
Det kändes som att varför inte någonting utan socker nu efter den senaste veckans frossande i lussebullar och chokladpraliner?
Den här kolan gick hem hos min gottegris till sambo och jag är säker på att min son kommer gilla den också när han får smaka en bit imorgon. 😀


Ingredienser:


2 dl vispgrädde
75 g smör
1,5 dl fibersirap gold
2 dl sukrin gold
1 tsk vaniljpulver
En gnutta flingsalt


Gör så här:


*Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll sedan i resten av ingredienserna.
*Koka upp och låt smeten koka på medelvärme (den ska inte stormkoka och inte sjuda) i ca 15-30 minuter.
En termometer gör detta mycket enklare!
Man kan även göra kulprovet för att kolla om det är klart.
Då droppar man en klick smet i ett glas med kallt vatten.
Om kolan stelnar och det går att forma den till en liten kula med fingrarna så är den klar.
Mjuk kola: 124-125°C
Hårdare kola: 140-145°C

*Strö eventuellt lite flingsalt i smeten innan du häller upp den i en bakplåtsbeklädd form (ca 20×30 cm).
Låt stelna i kylen och ta sedan ut den och skär kolan i bitar.



Julmys i tristessen

Av , , 6 kommentarer 7






Halloj!


Jag satt just och tänkte på hur mycket mörkare och dystrare den här perioden hade känts om det inte varit för julen som kom och räddade upp lite.
Eller, julen är ju tekniskt sett inte här än, men för mig har det varit jul i snart en månad efter att jag började pynta och julbaka i slutet av november, haha.)
Även om så mycket mer hemmatid innebär tristess och påfrestning för oss alla här hemma, så bjuder den här tiden samtidigt på en hel del skratt och mys i vardagen.
Alexander är i en väldigt krävande ålder då det är enormt mycket trots, men ofta behöver han bara säga något roligt eller gulligt, eller att vi har en mysig fikastund tillsammans, så ”glömmer” man att man nyss hade en 30 minuter lång maktkamp om hurvida julgranskulorna ska hänga kvar i granen eller inte.
Det är lustigt hur det funkar det där.

Jag tror faktiskt inte att jag (som vuxen) någonsin har uppskattat julen så mycket som i år, för jag känner att den behövs så extra mycket i år.
Alexander är fortfarande för liten för att förstå vad jul är för något, men jag märker ändå att han uppskattar många av de saker som hör julen till.
Som julstjärnan i fönstret, julgranen och såklart den där dagliga lucköppningen i chokladkalendern.
(Som förvisso skulle bli en enda stor chokladfest om man inte passade honom.)
Det ska bli så roligt att uppleva och se julafton ur hans ögon.


Jag är klar med det jag hade tänkt göra innan jul, all julpyntning, julbaket samt de få julklappar som skulle fixas.
För några dagar sedan slängde jag ihop ett pepparkakshus, den gräsliga kreation ni kan se längre upp.
Jag tänker varje gång att ”det kan ju inte bli värre än förra gången”.
Men se på fan, det kan det ju!
Att jag gick Livsmedelslinjen med inriktning bageri på gymnasiet kan vara svårt att greppa vissa gånger… Haha.


Något det har blivit ovanligt mycket av i år är julfilmer, jag och sambon kollar på flera i veckan.
Jag längtar tills Alexander har tålamod till att sitta och se en hel film med oss, så mysigt.
Där är vi verkligen inte än, men däremot har han börjat visa visst intresse för otecknade barnfilmer, vilket mamman tycker är lite mer spännande än den där tiden med Babblarna på repeat. 😉
Vi såg en stund på ”Karlsson på taket” härom dagen, snacka om att man ser den filmen med andra ögon som vuxen.
Vilken otrevlig barn-gubbe Karlsson är!
Är han ett barn eller en vuxen?
Har han narcissistisk personlighetsstörning?
Sitter propellern fast i kläderna eller i ryggen?
Om den sitter i ryggen, föddes han med den eller satte någon fast den senare?
Så många frågor…

Nu ska jag svida om och släpa mig ut på vad som lär bli en utmanande promenad. Jag har varit så förslappad och tryckt i mig så onödigt mycket skräp den senaste tiden, så jag är glad över att jag lyckades tvinga fram lite karaktär. 😀



Träna hemma med ankelvikter

Av , , 2 kommentarer 7



Jag har enbart tränat hemma nu i något år, när mitt gymkort gick ut kände jag inte att det kändes värt att förnya det just då i och med att jag under lång tid hade varit på gymmet så sporadiskt.
Det passade oftast bäst att jag tog mig iväg på kvällstid när Alexander lagt sig, men ofta kändes det som värsta projektet då. Ork och motivation fanns sällan.
Att dra iväg till gymmet har absolut sina fördelar, men för mig, så som livet ser ut nu, är hemmaträning the way to go.


Jag använder framförallt skivstång med vikter av varierande tyngd, och kör mest basövningar.
Jag fattar om man tycker det känns som överkurs att köpa hem en skivstång och en massa vikter, det tar ju lite plats och kostar en slant.
Man kanske har ett gymkort, men undviker att gå dit nu på grund av corona, och då kan det ju kännas rätt onödigt att köpa hem dyra träningsredskap om man inte vet med sig att man har tänkt fortsätta träna hemma sedan.
Då tycker jag att ankelvikter är kanon!
Det är små tyngder som man fäster runt anklarna eller handlederna.
Smidigt och prisvärt.
Som namnet avslöjar så fäster man dem med runt anklarna med hjälp av karborreband, och de kommer att förhöja intensiteten i alla kroppsövningar.
De kan såklart även användas runt handlederna, jag brukar använda dem på det sättet när jag kör axelövningar som inte kräver speciellt mycket vikt – som axelflyes och sidolyft.
Hantlar i all är, jag har sådana också, men jag tycker det är så smidigt att ha på sig vikterna.
Ankelvikterna finns från 1 till 5 kg.


Här nedan har jag demonstrerat exempel på två av mina favoritövningar med ankelvikterna.
(Jag hade tänkt ha med fler men det var lite kaos här hemma så jag hann inte fota mer, haha.)
När det är dags för benträning (jag kör vanligtvis ben två gånger i veckan) så kör jag för tillfället alltid dessa som komplement till basövningarna med skivstången.


Benlyft bakåt

Stå på alla på fyra, räta på ryggen och spänn magen.
Sträck ut ena benet så mycket det går och lyft det uppåt, till höfthöjd.
Sänk benet och återgå till startposition.
Efter 10-15 långsamma repetitioner så borde det bränna rejält.




Sidliggande benlyft

Ligg på sidan med kroppen rak.
Lyft benet uppåt.
Kör tills det bränner i utsida lår och rumpa.




Man kan även ta på sig ett vanligt skärp som man fäster vikter på, för att få mer tyngd när man kör exempelvis knäböj eller utfall.
Jag tycker det blir lättare att koncentrera sig fullt ut på övningarna när man inte behöver fokusera på vikterna.




Ja, sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är ett effektivt komplement till kroppsträningen hemma, när man behöver mer motstånd än endast kroppsvikten.
Framförallt bra att ha när man gör isoleringsövningar för benen – vilket ju annars är svårt att göra när man bara har hantlar att tillgå.



Chokladfudge och kolafudge med mandel – utan tillsatt socker

Av , , Bli först att kommentera 4

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.





Båda de här två är så goda men ack så mastiga!
Det räcker ofta med några bitar för att jag ska känna mig nöjd.
Det är ju bra, då räcker de längre än knäcken och ischokladen. 😉


Chokladfudge


Ingredienser:


3 dl vispgrädde
1 dl sukrin gold
1 dl fibersirap gold
1/2 dl kakao
50 g smör
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt


Gör så här:

*Blanda grädde, sukrin gold och fibersirap och låt koka upp.
Rör om då och då.
*Sänk värmen och låt det fortsätta koka tills smeten är 120°C.
Smeten ska bubbla upp och bli lite tjockare i konsistensen samt få lite färg.
Enklast är att använda termometer.
*Ta kastrullen från plattan och rör ner smör, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör kraftigt tills smöret har smält.
*Häll smeten i en smord eller bakplåtsbeklädd form.
Ju mindre form, desto högre blir fudgen.
Så det beror ju på hur man vill ha dem.
*Förvara kallt så stelnar de fortare.
*När smeten har stelnat, ta fram formen och skär upp bitar.


Kolafudge med mandel:


Ingredienser:


3 dl vispgrädde
1 dl sukrin gold
1 dl fibersirap gold
50 g smör
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 dl hackad mandel


Gör så här:

*Blanda grädde, sukrin gold och fibersirap och låt koka upp.
Rör om då och då.
*Sänk värmen och låt det fortsätta koka tills smeten är 120°C.
Smeten ska bubbla upp och bli lite tjockare i konsistensen samt få lite färg.
Enklast är att använda termometer.
*Ta kastrullen från plattan och rör ner smör, vaniljsocker, salt och mandel.
Rör kraftigt tills smöret har smält.
*Häll smeten i en smord eller bakplåtsbeklädd form.
Ju mindre form, desto högre blir fudgen.
Så det beror ju på hur man vill ha dem.
*Förvara kallt så stelnar de fortare.
*När smeten har stelnat, ta fram formen och skär upp bitar.




Hoppas att ni får en fortsatt fin tredje advent OCH lucia!



Julklappstips till den som har allt

Av , , Bli först att kommentera 7






Trots att jag tycker coronasituationen är riktigt tuff och det känns jobbigt att den här julen inte blir som vanligt, så kan jag mellan tunga tankar också känna stor tacksamhet.
Jag har möjlighet ge Alexander en fin jul, med julklappar, och vi kommer att äta oss mer än mätta på julmat.
Fler än vad i alla fall jag trodde, i Sveriges, har inte den möjligheten.
På grund av corona och den ekonomiska katastrof många drabbats av i och med det, så är det ännu fler än vanligt som inte kan ge sina barn julklappar.

Giving People är en organisation som hjälper familjer som lever i ekonomisk utsatthet, något som såklart kan kännas extra betungande runt en tid som jul.
På Giving Peoples hemsida kan man bland annat ge bort en matkasse eller en julklapp till en behövande familj, och man får då ett gåvobevis som man kan ge i julklapp till den som hsr allt. Eller till vem som helst som skulle bli glad över att få göra skillnad. 🙂
Man kan även anmäla sig som givare, vilket innebär att man ger bort mat, kläder eller annat nödvändigt.
Man blir kontaktad när det dyker upp en familj i ens bostadsområde som behöver hjälp, och varorna överlämnas då personligen eller så kan man skicka med post, vilket så här i coronatider kan kännas som ett alternativ att föredra.

Jag önskar att alla barn fick ha lika magiska jular som jag hade när jag var barn, och jag blir så ledsen när jag tänker på att det finns barn som inte kommer att få en enda julklapp.

Något litet kan verkligen göra så mycket för någon annan familj!
Har man inte möjlighet att hjälpa ekonomiskt så kan fräscha, begagnade kläder och/eller leksaker vara guld värt.
Att hjälpa dessa familjer i jul kommer självklart inte att ta bort de ekonomiska problemen, men det kommer åtminstone att göra någon annans jul lite bättre.



Julen är här

Av , , 2 kommentarer 6

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.





Julpyntet är på plats i ovanligt god tid, för att vara jag.
Jag hade egentligen tänkt att som vanligt ta fram julträdet tidigast en vecka före julafton.
I år är ju dock inget vanligt år, och jag kände att jag behöver all positiv energi jag kan få just nu.
Så att ta fram allt julpynt innan 2:a advent kändes som the way to go.
Varför jag skriver julträdet och inte julgranen (om någon nu skulle undra) är för att det inte är en självklarhet för mig att ha just julgran, de år jag bemödat mig med att släpa hem ett träd så har det uteslutande varit tall.
Jultall – en tradition från min uppväxt.
(Tall är så mycket mer kompakt och ”fluffig” än gran, varför är den inte mer populär som julträd har jag alltid undrat? 😀 )
Denna gång blev det för första gången någonsin en gran, i plast för enkelhetens skull.


Jag har känt den senaste tiden att den här coronasituationen har börjat tära alltmer.
Denna mörka tid brukar normalt kunna innebära lite fler svackor i måendet för mig, och i och med den här isoleringen blir det extra jobbigt.
Jag mår inte speciellt bra och känner mig så trött och orkeslös.
Jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag längtar efter att få komma ut på den andra, ljusa, coronafria sidan.
Jag vet att jag har det bättre än många, som på ett eller annat sätt drabbats hårt av pandemin, så det känns jäkligt dumt att klaga.
Men ibland tar känslorna bara över, och är väldigt svåra att rå på.
Vi har alla vårt eget lidande, och det är många gånger svårt och onödigt att jämföra lidande.

Det är ok att bryta ihop en stund, och komma igen med lite nya krafter och förhoppningsvis ett nytt tankesätt.
För att sedan fortsätta hålla ut, och under tiden försöka göra det bästa av den tillvaro som är.
Att ha ett städat, julpyntat hem gör inget under, men det gör i alla fall så att jag mår lite, lite bättre av att spendera så ovanligt mycket tid hemma.


Hur påverkas du mentalt av den här situationen?

Och vad ser du mest fram emot att göra igen när det är möjligt?



Knäck och ischoklad utan tillsatt socker

Av , , Bli först att kommentera 6



Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.





Jag gjorde en laddning av varje för en knapp vecka sedan, och allt är redan slut! 😛
Både knäcken och ischokladen smakar precis ”som vanligt”, så jag vågar tro att dessa går hem hos alla som tycker om knäck och ischoklad. 🙂


Knäck


Ingredienser:


1 – 2 dl sukrin gold (jag tycker det blev tillräckligt med 1 dl, men det är ju en smaksak)
2 dl fibersirap gold
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel (valfritt)
En ytterst liten gnutta salt


Gör så här:


*Blanda sukrin gold, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Gärna en stor, då går det fortare.

*Låt koka upp på medelvärm och rör om då och då
Försök ha på så låg värme som möjligt, utan att det slutar koka

*Smeten ska koka ca 20-45 minuter, tiden beror dels på hur stor bottenyta man har på kastrullen (ju större bottenyta desto kortare koktid) sant hur man vill ha knäcken
Jag personligen gillar knäck som är rätt hård på ytan och gärna lite seg i mitten, medans min sambo vill att den ska vara mer som mjuk kola
Ju längre man kokar desto hårdare blir knäcken

*Grovhacka mandel om det önskas i knäcken

*För att kolla att knäcken är klar är det lättast att använda en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar
(Vid 122°C är knäcken rätt mjuk och ljusare i färgen och vid 130°C betydligt hårdare och mörkare)

*Om man inte har en termometer så kan man göra det klassiska kulprovet
Man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och kollar om man lätt kan forma smeten till en kula, i så fall är knäcken färdig

*När knäcken är klar, häll i den hackade mandel

*Fördela knäcken i knäckformar, man kan ta hjälp av exempelvis ett halvdecilitermått eller en tillbringare

*Knäcksmeten börjar snabbt stelna, om den blir för tjock och svår att fördela i formarna så kan man ställa kastrullen på spisen igen och värma på den på nytt

*Förvaras med fördel i en burk med bakplåtspapper mellan lagren för att undvika att knäcken kladdar ihop


Ischoklad


Ingredienser:


200 g kokosfett
250 g choklad utan tillsatt socker
Jag använde ljus choklad, men det är ju, som jag brukar säga, en smaksak
Små aluminiumfolieformar


Gör så här:


*Smält kokosfettet i en kastrull på medellåg värme
Bryt eller hacka chokladen grovt och lägg ner i kokosfettet och rör om tills chokladen har smält

*Använd ett halvlitermått eller en tillbringare till att portionera ut smeten i formarna

*Låt dem stelna kylskåp.
De kan med fördel förvaras i kylskåp sedan också, för att undvika att de blir för mjuka



Det ofiltrerade och operfekta som behövs

Av , , 4 kommentarer 10



Det har ibland slagit mig att jag är glad över att jag inte är tonåring idag.
Att växa upp i en tid när man ständigt matas med bilder på det till synes perfekta hade nog mest troligt varit förödande för min självkänsla.
Jag pratar såklart om sociala medier, och i synnerhet Instagram.
Flera studier har gjorts som visar att mycket användande av sociala medier försämrar många ungas, speciellt flickors, självkänsla.
Något som inte alls känns särskilt förvånande tycker jag.
Regelbundet skrollande bland felfri porslinshy, skulpturerade fitnesskroppar och fantastiska hem skulle nog tillslut kunna skapa en viss stress och press för många.
Jag har själv då och då känt att Instagram gett mig mer negativa än positiva känslor, och då är jag ändå vuxen – så jag kan ju bara föreställa mig hur det kan påverka en osäker tonåring.

Som vuxen tänker jag att det ofta kan vara lättare att hålla mer distans och vara mer kritisk till det man ser på sociala medier, än när man är väldigt ung.
Dock ska gudarna veta att det är långt ifrån lätt alla gånger som vuxen heller.
Nu är vi ju alla olika och vissa påverkas lättare än andra, men har man brottats med en negativ självbild under stora delar av sitt liv så är det lätt hänt att de instagramkonton man började följa för inspiration (om låt oss säga träning), istället tillslut börjar framkalla känslor av ångest och otillräcklighet.


Något som är lätt hänt när man spenderar mycket tid på Instagram, är att slås av det där ”alla andra är/har det bättre”-tänket.
Det man ska försöka påminna sig själv om är att varje ”perfekt” instagramflöde består av kontoägarens absolut bästa bilder.
Många gånger råkar bilden inte bara bli perfekt, utan man gör den perfekt.
(Som när man raffsar ner all skit från vardagsrumsbordet, lägger på en trevlig duk, tänder lite ljus och fram med tapas och klick!)


När det kommer till så kallade ’selfies’ och kroppsfoton, så kan man komma långt genom att dra nytta av ljus, rätt posering, samt använda fördelaktiga vinklar för att framhäva och dölja.
Att det dessutom finns en uppsjö av retucheringsredskap och filter att tillgå (nu snackar vi inte bara filter som ger lite slätare hud, utan tyngre grejer som förändrar både ansiktsdrag och kroppsform) gör det ju inte lättare att veta vad som är verkligt och inte.


Jag kan ju gå till mig själv, när jag tar mina egna ”outfitbilder” så är det ytterst sällan det är den första tagna bilden jag väljer att publicera.
Jag vet inte om det någonsin har hänt.
Vanligtvis är det nog oftast någonstans mellan 10-40 bilder som brukar krävas innan jag blir nöjd.
Ibland ännu mer än det också, det finns nånger jag tagit upp emot 100 bilder och ändå inte känt att jag fått fram ”den” bilden.
Just för att det är så mycket som ska till för att skapa den där ”perfekta” bilden.





Dessa bilder är tagna vid samma tillfälle.
På den första bilden drar jag in magen, så den ser ut så som jag önskar att den kunde se ut.
På den andra bilden är jag helt avslappnad och ser ut så som jag faktiskt ser ut.
Jag har, som jag skrivit om tidigare, endometrios.
Jag är i det stora hela väldigt lyckligt lottad då jag har sluppit ett flertal av de besvär som många med endometrios tvingas gå igenom, så som ohanterliga smärtor och svårigheter med att bli gravid.
Det största problem som endometrios hittills har inneburit för mig är att jag har en mage som är uppsvälld i princip konstant, oberoende av vad jag äter.
Jag har haft det så i så pass lång tid att jag inte riktigt minns när det började, men någon gång i 20-årsåldern tror jag.
Jag är som sagt såklart tacksam för att det här är mitt största besvär med denna sjukdom, inget snack om saken.
Jag skulle dock ljuga om jag sa att detta inte bekommer mig, för det gör det.
Jag går ständigt runt och suger in magen, jag har spräckt ett flertal plagg i midjan och jag avskyr att inte kunna äta minsta lilla utan att det ser ut som att jag är gravid i 5:e månaden.
Jag tyckte att det var så skönt när jag faktiskt var gravid och började få mage, för då behövde jag inte hålla in den längre. 😀


Jag känner mig inte helt bekväm med att lägga upp dessa bilder, MEN jag tycker att det känns som en viktig grej att göra, då kroppshetsen på många håll är extrem och ständigt närvarande endast någon knapptryckning bort.
Jag har under ett par år inspirerats av andra som visat upp oretucherade, ärliga bilder på sina kroppar, som fått mig – och säkerligen många andra – att känna oss lite, lite mindre obekväma med oss själva.
Jag tycker att det är fantastiskt bra iniativ, som skapar välkomna ringar på vattnet.
Om jag i min tur skulle kunna få en enda person att känna sig lite, lite bättre till mods i sin kropp, så vore det fantastiskt.


Jag ser inget fel i ett snyggt Instagramflöde, att lägga upp vältagna och fina foton som man är nöjd med – absolut inte!
Men vi är nog många som någon gång, trots att vi säkert på något plan är medvetna om det, skulle behöva en påminnelse om att det finns så mycket mer där bakom.
Att det ”perfekta” som vi ser, avundas och trånar efter är de absolut bästa 5, 10 procenten ur en persons liv.
Och att de övriga 90, 95 procenten…de har vi ingen inblick i.



Ugnspannkaka glutenfri

Av , , Bli först att kommentera 8






Nu har det varit mycket receptinlägg (jag ska skriva mer om annat framöver), men matlagning och bakning tar upp en stor del av min tid så här i karantäntider, så då blir det naturligt att mat och bak tar upp en stor del av bloggen just nu också. 🙂

Om jag visste hur lätt det är att göra en god glutenfri ugnspannkaka så hade jag gjort det för länge sedan!


Ingredienser:


3 ägg
3 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 – 1 tsk salt
1-2 tsk kanel förhöjer smaken
300 g bacon av något slag (valfritt), jag använde kalkonbacon


Tillbehör: Jag kör på en klick vispad grädde och sockerfri jordgubbssylt.
Jag rekommenderar denna samt
denna jordgubbssylt utan tillsatt socker.


Gör så här:


*Sätt ugnen på 225 grader
Blanda ihop alla ingredienser och vispa ordentligt, gärna med elvisp, till en slät smet
*Skär baconen i små bitar och strö ut det i en smord långpanna, ca 20 × 30 cm, och låt vara i ugnen i ungefär 5-10 minuter, rör om då och då
Alternativt stek baconen lätt i stekpanna
*Häll smeten över baconen och grädda pannkakan i mitten av ugnen i 25-35 minuter
*Täck ugnsformen med folie mot slutet om pannkakan börjar få för mycket färg




*Låt gärna pannkakan svalna av något och ”sätta sig” innan servering



Blogghubb