Kostbloggen

Socker

Av , , Bli först att kommentera 1

Socker finns både gömt och synligt i många livsmedel. Om man räknar på samma mängd råvara kan det se ganska skrämmande ut ibland, men vad du alltid bör tänka på vid dessa olika jämförelser är vilken mängd råvara du äter och hur ofta.
1 liter läsk = 21 sockerbitar
1 liter fruktyoghurt = 23 sockerbitar
1 liter proviva = 17 sockerbitar
1 liter nyponsoppa = 22 sockerbitar
1 liter färskpressad apelsinjuice = 6 sockerbitar
1 l ketchup = 32 sockerbitar
1 l senap = 26 sockerbitar
1 l kaviar = 26 sockerbitar
1 halvliters flaska läsk ger dig därmed 10,5 bitar socker medan 1 tsk kaviar endast ger dig 0,3 bit. Minska eller ta därför bort de sockerkällor som du äter mycket av i dagsläget för att ge utrymme till mer mat med mer näring.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Prova något nytt till frukost!

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi går nu mot varmare tider och att starta dagen med gröt kan kännas mindre lockande för vissa. Och då havregrynsgröt inte är den enda vägen till evig lycka och rikedom vill jag nu tipsa om en annan väg; nämligen quinoapuffar! De är gluten- och sockerfria och håller dig mätt längre än vad corn flakes oftast gör. De går att finna i er vanliga matvarubutik, antingen i försluten påse bland hälsokosten eller bland plocka-själv-muslin.
 
Förslag till en välbalanserad frukost:
2-3 dl quinoapuffar
1 skivad banan
3 dl lättmjölk
2 msk sojamjöl alt 1 msk krossade linfrön
Kanel
Häll upp i en skål och servera!
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Vad är vad av fullkorn och fibrer?

Av , , Bli först att kommentera 2

Det ena produkten efter den andra börjar få tillägg i namnet såsom fullkornspasta, fiberhavregryn, keso fiber och fullkornspepparkakor, men vad är egentligen vad?
Fullkorn: är hela korn ifrån spannmål (såsom vete, råg, havre etc.)som kan ätas som de är, krossade eller malda till mjöl. Då alla delar ifrån kornet alltid finns med innehåller det mycket vitaminer och mineraler, men upptaget av detta och av kalorierna beror till viss del på hur finmalt det är; d.v.s hur lätt det är för tunntarmen att ta upp det.
Kostfibrer: är de kolhydrater som inte bryts ner under färden genom kroppen, utan kommer till tjocktarmen intakta och därför inte ger oss några kalorier. En del av fullkorn kan alltså vara kostfibrer.
Ha en fin helg!
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Liten nötmandelfrö-guide

Av , , Bli först att kommentera 2

Valnötter är de enda nötter som innehåller fettsyran omega-3, vilken är viktigt för hjärnan, synen, blodet och lederna. Det frö som också kan stoltsera med detta är linfröet, men kom ihåg att de måste vara krossade för att vi ska kunna ta upp det från tarmen.
Paranötter är framförallt rika på Selen (som annars mestadels finns i fet fisk och inälvsmat), men även på E-vitamin. Dessa jobbar tillsammans i kroppens immunsystem och bildar ett starkt försvar.  Dessutom innehåller paranötter en hel del magnesium vilket är viktigt för vårt hjärta och våra muskler.
Cashewnötter innehåller framförallt mycket magnesium och E-vitamin.
Hasselnötter och sötmandel innehåller stora mängder E-vitamin som är en antioxidant även på egna ben, men även jordnötter har en hel del av detta vitamin.
I pumpafrön finns samma höga mängd E-vitamin som i hasselnötter men de innehåller även mycket magnesium och en hel del järn och zink.
Sesamfrön med skal används ofta i vegetarisk kost då det innehåller mycket kalcium, zink och järn, vilket vegetarianer och veganer ibland kan få brist på. Fröet innehåller även mycket magnesium.
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Psylliumfrön

Av , , Bli först att kommentera 0

Har du provat psylliumfrön någon gång? I psylliumfrön finns vattenlösliga fibrer som bildar en sorts gelé om du lägger dem i vatten; samma gelé bildas i kroppen vid intag vilket gör att de kan ge både längre mättnad, jämnare blodsocker och en gladare och mer lättarbetad tarm. Förutom detta kan de ha en lätt blodfettssänkande effekt genom att fibrerna tar med sig en del av kolesterolet ut i toaletten. Glöm dock inte att dricka mycket vatten till då det behövs för att de inte ska reagera tvärtom med förstoppning som utgång istället.

Så kanske kan det tänkas bli en ny bekantskap du kommer vilja ha mer utav!

/Lina

Leg dietist, lic personlig tränare

lina.[email protected]

Fingerfärdig mat

Av , , 1 kommentar 2

Äta fint med bestick, servett i knä och utan armbågar på bordet? Prova ett litet annat tema för kvällens middag genom att slänga besticken och låta händer och öron vara på bordet istället! Matinspirationen får gå på högvarv för vuxenhjärnor och matlusten brukar vakna till liv för barnens smaklökar!
Några förslag för att starta tankeverksamheten:
– Grönsaksstavar att dippa i kesella 1% och valfri kryddblandning
– Brytbröd att doppa i egengjord färskost med soltorkade tomater, guacamole och hoummus.
– Matmuffins
– Kallrökt lax med färskost (ev med pepparrot) i rullar som sedan skivas i rulltårtebitar
– Räkor med skal (med skalningshjälp för de små)
– Vegetariska köttbullar/falafel eller köttbullar på viltfärs för en bättre fettsammansättning än de vanliga.
– Fruktbitar att doppa i kokos, kakao eller sesamfrön
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare

Foto: Stefan Strömvall

Polenta

Av , , 4 kommentarer 1

Polenta är små gryn som framställs ur majskornets kärna och då majs är glutenfritt är detta ett utmärkt livsmedel om du är glutenintolerant eller väljer bort vete av andra anledningar. Polentan äts bland annat till huvudmålen i Italien där polentakaka kan serveras tillsammans med en köttbit och rostade grönsaker. Men den kan även användas till morgongröten, där den liknar mannagrynsgröt i smak och konsistens. Tack vare sötman i majsen behövs oftast mindre eller inget extra tillsatt socker alls.
 
Polentagröt – 4 port
9 dl sojadryck med vaniljsmak
1,5 dl polenta
½ kryddmått kardemumma
En nypa salt
Koka upp sojadrycken och vispa ner polentan. Låt sjuda under omrörning i 5-6 minuter, späd med mer sojadryck om du vill ha en lösare gröt. Smaka av. Servera som den är eller med sojadryck/mjölk till.
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare

D-vitamin

Av , , 1 kommentar 0

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket D-vitamintillskott för alla barn upp till 2 års ålder, och i vissa fall för barn upp till 5 års ålder, för att säkerställa ett friskt skelett. Nya finska studier har dock gjort att Finland ändrat sina rekommendationer och vill nu att barn och ungdomar upp till 18 års ålder ska äta tillskott. Då man har sett att svenska 4-åringar har högre nivåer av D-vitamin i blodet än vad 8-åringarna har undersöker man nu samma studier som fått Finland att ändra sig.
Oavsett förändring i rekommendationen eller ej kan det vara klokt att tänka på att ge barnen, och dig själv, tillräckligt med D-vitamin ifrån kosten genom att äta fet fisk, margarin, ägg, kött och att dricka lätt- eller mellanmjölk, samt att vara ute i solljus så mycket som möjligt.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Antioxidantfylld bärsallad

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett överflöd av antioxidanter har på senare tid visats kunna ge direkt motsatt effekt av vad ett tillräckligt intag ger, så för att uppnå en lagom mängd är det som alltid bäst att inta dem via den vanliga kosten. Och vad skulle då passa bättre till fredagsmyset ikväll än att peppra ditt immunförsvar med en bär-, passionsfrukt- och granatäpplesallad med vaniljtopping? Nyttja sedan resterande del av helgen till att suga ur all D-vitamin som finns ur solen. 🙂
 
Bärsallad med vanilj- och kokostopping
2 pers
100g frysta hallon
100g frysta björnbär
1 passionsfrukt
1 granatäpple
2 dl vaniljyoghurt
3 msk kokosflingor
Tina de frysta bären i rumstemperatur och blanda sedan ihop med den urgröpta passionsfrukten och granatäpplet. Tänk på att det vita mellan kärnorna kan vara lite beskt så ta med så liten del som möjligt av detta. Lägg upp i 2 skålar, ringla vaniljyoghurt över och toppa med kokosflingorna.
Trevlig helg!
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 
Foto: Stefan Strömvall

Hjärtemat

Av , , Bli först att kommentera 1

Alla Hjärtans dag eller ej: ditt hjärta gör ett fantastiskt jobb för dig varenda dag så tänk på det lite extra idag. Använd gärna pepparkaksmått till att göra hjärtan av maten, använd dig av rödbetor och jordgubbar för att få fram den rätta färgen och ät tillsammans med någon du tycker om dagen till ära. Men för att din livspump ska må bra krävs ytterligare lite mer än så.
I den nyligen gjorda INTERHEART-studien medverkade deltagare från 52 olika länder över hela världen där undersöktes olika riskfaktorer för hjärtinfarkt och stroke. Ökad risk kunde ses hos dem som hade:
         ett lågt intag av frukt och grönt
         ett högt intag av stekt och friterad mat
         ett högt intag av salt snacks och saltning
         ett högt intag av ägg och kött
 
Så ät med både öga, smak och tanke ikväll och då kan kanske detta recept vara en hjälp på vägen:
Bakad potatis med lätt räkröra – 4 port

4 bakpotatisar (á 150g)                                             
4 msk lätt crème fraiche
4 msk lätt majonnäs
4 dl skalade räkor
1 burk stenbitsrom
0,5 dl hackad dill
Några stänk citron

Tillbehör:
1 påse färsk spenat
2 tomater
1 avokado
1 dl gröna ärter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
Borsta och skölj potatisarna. Torka dem. Stick några hål med en gaffel i potatisen. Ställ potatisarna på ett galler och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.
2. Skala räkorna och skär dem i mindre bitar.
Blanda ihop majonnäs med lätt crème fraiche och tillsätt stenbitsrom, räkor och finhackad dill. Smaka ev av med lite vitpeppar.
3. Skär ett kryss i varje färdigbakad potatis och tryck ihop den så att inkråmet kommer upp. Lägg räkröran i potatisen och garnera med lite dill och räka. Servera salladen till.

 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare