Monica Wahlström, Vännäs

Hur ska Sverigedemokraterna hanteras?

Inte har vi det lätt. Vi befinner oss i ett Sverige där ett parti som de allra flesta av oss är djupt bekymrade över, och som ger oss stor oro, har gjort ett kanonval. Ett parti som faktiskt är riksdagens tredje största. Större än V och C tillsammans. Större än Fp och Mp tillsammans. Och större än Kd och tja, i alla konstellationer egentligen, så är SD större än två av övriga småpartier.

Hur ska vi göra? Vad ska vi tycka? Det känns som om hela åsiktssverige trevar sig fram. Å ena sidan – vi måste göra allt vi kan för att stoppa SD:s framfart. Även nazistpartiet röstades fram i allmänna val. Å andra sidan, kan vi ignorera de företrädare som valts fram av13 % av befolkningen?

I alla delar där det är nedtecknat i lagar och föreskrifter hur saker ska gå till, så kan vi inget annat göra än att låta demokratins spelregler ha sin gång. Släppa fram och ge vad som SD har rätt till. I många delar i det politiska livet finns däremot överenskommelser som inte är lagfästa. Där blir det knepigare.

En viktig utgångspunkt tror jag är att vara extremt öppen för alla former av diskriminering och rubbande av mänskliga rättigheter och grundläggande värderingar om solidaritet med alla, och särskilt med den svage. I det ögonblick något sådant uttalas, något sådant insinueras, eller gärningar där något av detta kan antas rubbas – så måste alla kringvarande politiskt aktiva vara väldigt mycket på sin vakt. Vi har en mycket stor uppgift i att ständigt skydda alla människors lika värde.

I övrigt erkänner jag mig väldigt vilsen själv. Å ena sidan. Å andra sidan. Men, jag tror också på vad Jonas Gardell skrivit om. Nu är de invalda – låt dem, eller KRÄV av SD att presentera politik i alla andra frågor än sådant som hör till invandring och asylpolitik. Är det från något jag verkligen tycker de ska isoleras, är det från dessa frågor. Och låt dem INTE komma undan med att bara dra fram ”minska-invandringen”-kortet. De måste kunna prestera annan politik. Samtidigt – om de blir duktiga på detta…? Hur blir det då? Var står vi då? Hur ser vår vardagspolitiska karta ut om 10 år?

Vem har svaren?

21 kommentarer

 1. Roland Larsson

  Att bli Sverigedemokrat – ett brev till mina barn

  Jag har nu fått brev från Länsstyrelsen att jag blir ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Jag har tagit ställning, helt emot etablissemanget och Sveriges politiska korrekta uppfattning (PK). Jag vill ge en liten förklaring till mitt ställningstagande:
  Jag har läst, studerat, försökt undersöka, besökt massor med utländska siter, jag förtvivlar, söker info, jobbar som besatt, och framför allt, sörjer en ärlig Svensk realpolitisk analys av svensk invandringspolitik och en öppen, realistisk och verkligt sann konsekvensbeskrivning som kan förklara för mina barn och barnbarn när Sverige gick förlorat. Jag fylls av vanmakt, ilska, jag gråter, jag läser igen, jag förtvivlar igen, ingen sans i sikte när jag hör Stefan Löfvens tillkännagivande kapitulation (inför MP) i invandringspolitiken. Den enda tröst jag kan finna är i SD och dess sympatisörer, dom representerar den enda motkraft som finns mot, som jag ser det, en enad kraft för Sveriges förintande som självständig, självgående och stolt nordisk nation. Svenskar äger inte längre sitt land är en kommentar som alltmer framförs. Jag själv kommer antagligen slippa uppleva samhällskollapsen som jag förstår blir den slutliga följden av den förda politiken. Sverige har inte ekonomiska muskler att agera socialbyrå för hela världens fattiga och förföljda. Svenska politiker har, eller åtminstone borde ha, enligt svensk regeringsform och praxis, ansvar för den svenska befolkningen i första hand. Därefter ska vi givetvis ta ansvar för flyktingar och behövande i den omfattning vi ekonomiskt klarar av. En ansvarstagande flyktingpolitik bygger på att ansvarsfullt ta emot och ge dessa människor en meningsfull framtid i Sverige. För detta krävs, en genomtänkt och, framförallt, genomförbar plan. Nuvarande politik verkar bygga på en form av sandlådepolitik där det viktigaste är att inte Sverigedemokraterna får något som helst inflytande. Som svensk medborgare och skattebetalare under många år undrar jag, vad håller ni på med, är ni vuxna, mogna människor i Riksdag och Regering. Kan ni verkligen ta ansvar för Sverige och svensk politik i en svår och omtumlande tid. Kom till sans Rikspolitiker. Det är inte värdigt ett land som Sverige att bete sig så ansvarslöst, särskilt på central politisk nivå. Att leka sandlåda, käbbla, göra allt för att ett stort parti inte får inflytande gör mig, och många andra rasande. Jag tycker inte det är demokrati. Jag undrar om man kan anmäla detta till EU på något sätt. Det är skamligt, ovärdigt och, egentligen, (om det inte var så allvarligt) fullständigt barnsligt att svenska politiker beter sig på detta sätt. Det liknar mer en bananrepublik i Sydamerika som jag besökte på 60-talet (diktatur). Ni har bestämt att det är fult, ont och falskt att vara svensk och värna svenska värden. Mina förfäder, som kämpat och byggt upp detta land, som böjt sina ryggar under snöiga furor, som arbetat i anletes svett, som fiskat, som jagat, som fött sina barn i enkla stugor vänder sig i sina gravar. Det är ett förfärligt, vidrigt och djupt förorättande svek mot landets verkliga byggare att på detta sätt förolämpa och förringa deras verk. Varför sviker ni dom, varför vänder ni dom ryggen, och förklarar att det är viktigare att bygga ett mångkulturellt/multietniskt samhälle som inga vanliga svenskar någonsin frågat efter. Mina barn och barnbarn kommer antagligen att få uppleva ett liv i kaos, med parallella ghettosamhällen styrda med sharialagar enligt Mohammeds stenhårda principer och budord. Jag har läst Koranen och måste medge att ett liv med dessa principer och regler egentligen kan vara ganska tilltalande. Det blir lätt att leva och dö, ganska brutalt, men okay om man bara tror tillräckligt. Ordet Islam betyder underkastelse och en muslim är en som underkastar sig. Livet blir nog ganska lätt med en sådan övertygelse. Man leds genom livet med regler för allt, hur man tvagar sig, hur man behandlar sin kvinna, hur man behandlar en otrogen, dvs. en avfälling, kristen eller ateist etc. Reglerna är kristallklara, detaljerade och instruktiva, ”just follow them, it’s all”. Jag vill inte ha ett sådant samhälle i Sverige, jag värderar det gamla samhälle som jag levt i och verkat i. Jag förstår inte hur ”gammelpartierna” fungerar längre, dom måste ha tappat fotfästet totalt. Det är kristallklart att vi ska hjälpa flyktingar, dvs. riktiga flyktingar som vi gjorde i en svunnen tid. Jag är helt förtvivlad över hur läget är, Sverige kommer att gå under – sanna mina ord. Jag har jobbat så många år med forskning och statistisk analys, utvärdering och konsekvensanalys.
  Det massiva utbytet av folk som nu sker inom landet med allt accelererande takt torde ge någon form av reaktion hos den inhemska befolkningen. Men kritik bemöts som vanligt – du har fel värdegrund!! Vad är egentligen värdegrunden för Sverige och de svenska medborgarnas rättighet till sitt eget land

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Tack för din långa kommentar. Jag ser och förstår att du verkligen funderat innan du tagit ställning. Jag kommer att ta upp din kommentar i ett eget blogginlägg.

 2. Sverigedemokrat

  Vi får helt enkelt se till att SD får egen majoritet nästa val, så slipper ni antidemokrater fundera på så svåra frågor och skaffa er riktiga jobb när proffsen tar över.

 3. Anders Giunti

  Argumentet att man inte kan ignorera vad 13 % har röstat på är ju en tankevurpa. 2006-2010 hade Alliansen egen majoritet. Då var det ju närmare 50 % som ignorerades eftersom Alliansen kunde driva igenom sin politik med egen majoritet och inte behövde fråga om lov hos något oppositionsparti först.

  Det är ju såhär det ser ut i vårt politiska system. Bara för att man är invald med ett visst antal % innebär det inte per automatik att man har något reellt inflytande.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Jag tror nog du inser om du läser mitt inlägg, vad jag menar. Det är ett annat slags parti, som står för åsikter som inget annat parti alls vill befatta sig med. Och som gör skillnad på människor. Och som därmed tycker att olika måttstock ska användas beroende av ursprung. Oppositionen ignoreras inte av en allians. Det bedrivs opinionspolitik. Det är annorlunda med hur SD har hanterats och hanteras.

 4. Kurt Edlund

  Sverigedemokraterna fick 13% i fria demokratiska val. Därför talas det nu från många håll om alla ska visa dom respekt och behandla dom värdigt utifrån att dom är Sveriges tredje största parti.
  Respekt är inget man kan kräva. Respekt gör man sig förtjänt av genom sina åsikter och gärningar.
  Uppenbarligen är det i alla fall 87% av väljarkåren som inte anser att Sverigedemokraternas åsikter och gärningar är värda respekt!
  Anonyma debattinlägg som tangerar gränsen till näthat är inte heller värda att respekteras.
  Demokrati är ingen garanti för vad vi i vår dagliga verklighet menar med rättvisa, etiskt och moraliskt försvarbart uppförande. Alls inte. Om en majoritet av 51% bestämmer sig för att lagstifta om att utrota de övriga 49 procenten så är det helt godtagbart i demokratisk ordning. Folket har talat! Men är det i någons sinne moraliskt försvarbart?
  Som bloggaren här antytt var det en ”stor statsman” på tretti-talet som lyckades med detta – att spela på människors rädsla och frustration, motståndares oförmåga att avslöja monstret. När makten sedan nåtts undanröjdes allt motstånd med både ”lagliga” (för lagarna stiftade de ju själva) och olagliga metoder.
  Mot bakgrund av det är det skrämmande att läsa den anonyma kommentaren här av ”Sverigedemokrat” – låter som ”vänta bara tills vi tagit över helt, då dj-lar”.
  När det fula trynet visar sig kan jag inte bara knyta näven i byxfickan och vänta till nästa val, därav detta inlägg.
  Tack för ordet.

 5. Mattias

  Hej Monica!

  Vad är det som är så hemskt med att vilja ha en invandringspolitik som övriga europa?

  En som faktiskt fungerar och där man kan ta hand om människor på ett värdigt sätt?

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Hur människovärdigt mottagandet är i ett antal europeiska länder kan vi nog diskutera!

 6. Bergis

  Läs Sverigedemokraternas valmanifest så får du reda på vilken politik vi vill föra förutom invandringsfrågan. Enklare kan det inte bli.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Det kommer bli intressant att se vilken konkret politik som förs. Särskilt på kommunal nivå, där mycket av det gedigna politiska arbetet sker. Som inte är så väldigt roligt alla gånger, och som kräver mycket tid för att sätta sig in i knepiga och svåra frågor, men som påverkar medborgarnas vardag.

 7. Joakim

  När sju av åtta riksdagspartier står bakom den förmodligen mest extrema invandringspolitiken någonsin till något industrialiserat land så får ni nog vänja er val efter val hur hur SD sympatisörerna ökar. Det är inte SD som är extrema det är sjuklövern med 68 journalisterna som påhejare som gör att resten av världen skakar på huvudet och undrar varför svenskarna önskar sin egen undergång i något irrationellt försök att vara de snällaste människorna i världen.

  • Kurt Edlund

   Av ditt inlägg att döma tar jag för givet att jag inte kan räkna med att du stannar och hjälper till om du råkar passera en trafikolycka. Empati tycks inte vara ett av dina starkaste drag. Det handlar inte om att vara ”snäll” när man ställer upp för en som råkat i olycka. Om jag ska hårddra det – om din bror eller syster hamnar på obestånd, kanske förföljd av en våldsperson, sparkar du ut henne/honom från farstun då och låser dörren och säger skyll dig själv? Eller är det skillnad på hudfärg, religion och härkomst?

   • Roland Larsson

    ”Vad de inte förstår är att vi ju faktiskt kan vara både empatiska och vilja väl samtidigt som förnuftet är inkopplat. Det är här hela den svenska invandringspolitiken har havererat och hamnar i en grusgrop av självgissel och aggressiva projektioner mot dem som inte tycker som våra folkuppfostrare kräver. Det är också därför den intellektuella nivån, öppenheten och toleransen i det offentliga samtalet är den mest inskränkta i västvärlden. (Utmärkt sammanfattning av Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi)

   • Joakim

    Läste du ens mitt inlägg?

    Dom som har det svårast är kvar i krisområdena och det är där vi ska hjälpa. Hur mycket resurser tror du att dom som söker asyl i Sverige har jämfört med dom som tvingas stanna kvar? Och varför tror du att dom söker asyl i ett land på andra sidan jordklotet med ett helt annat språk, kultur och religion? Är det vårat fantastiska klimat som lockar eller är det kanske världens mest blåögda invandringspolitik kombinerat med livslång försörjning för den asylsökande med släkt?

 8. Christian

  Hej!
  Om inte dom andra partierna vill samarbeta med SD kommer SD att växa mer till nästa val.

  Dom stora vinnarna kommer att bli SD med siffror runt 20-32%. Detta är grundat på hur många % dom växte mellan 2010-2014 +att en forskare tror att SD kan bli det största partiet nu redan 2018 och då kanske Åkesson får bilda regering.

  Tack för mig.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Jag hoppas du läst mitt senaste blogginlägg. Där framgår att det största problemet med SD är just att skillnad görs på grupper. Det är anledningen till att andra partier inte vill samarbeta med SD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.