Monica Wahlström, Vännäs

Ett brev till SD:aren Roland

Hej Roland! I en kommentar till mitt förra inlägg skriver du om din oro. Du säger att Sverige har gått förlorat. Men du förklarar alls inte hur. Hur?

Vi har en stabil och stark ekonomi. Vi har trygghetssystem som värnar om en grundnivå även för den som inte klarar av att arbeta på grund av olika skäl. Arbetslösheten är inte hög jämfört med vår omvärld.

Du talar om att Sverige håller på att förintas som självständig nation. Jag förstår inte hur du menar? Du säger att vi är mindre självgående – och jag är fast övertygad om att vi lever i en global värld, där tiden då vi kunnat leva isolerat är över. Sverige hade en unik situation under 60-70-talen. Det fanns praktiskt taget ingen konkurrens alls från Japan eller övriga asiatiska marknader. Vi hade oproportionerligt många multinationella företag i vårt land, och en sanslöst stor industriproduktion. Detta gav ett enormt inflöde av pengar, och framför allt väldigt, väldigt många arbetstillfällen. Våra system byggdes upp under denna tid. Under denna tid var det dessutom på ett helt annat sätt än idag möjligt att styra från politiskt håll. Vi levde jämfört med idag i en ”bubbla”. Läs gärna mitt inlägg om hur LITE möjligheter det finns för politiken att styra arbetsmarknaden idag – den styrs av krafter i vår omvärld.

Så Roland, det är nog sant att vi inte är självgående. Vi skulle nog ganska snart, om vi isolerade oss på samma sätt om vid den tid när dina (och mina) förfäder kämpade i sitt anletes svett – gå om intet och då skulle förmodligen verkligen Sverige rasa samman!

Du tror att dina barn och barnbarn ska leva i kaos, med parallella ghettosamhällen. HÄR tror jag att du i viss mån har rätt. Vi behöver se över våra segregerade områden. Vi behöver se till att dessa områden rustas upp, och vi måste ta oss an bostadsproblemen. Där har vi misslyckats. Den regering jag har gillat, Alliansen, har inte lyckats så långt, även om ansträngningar påbörjats. Vi har mycket att göra för att verkligen se till att de nyanlända som kommer hit får goda möjligheter till bostäder samt att jobbar för en verklig och god integrering.

Du säger att Sverige inte har muskler att agera socialbyrå för hela världens fattiga och förföljda. Förstår du, att när du som förefaller vara inläst, påläst och begåvad, säger en sådan sak så hamnar du lätt i ett fack. Det är så ofantligt naivt av dig, Roland! Visst vet väl du att nästan alla som är flyktingar är det i sitt eget hemland eller i ett grannland? Det vet du väl? Denna typ av retorik återkommer alldeles för ofta Roland, och det gör det svårt att ta dig och dina partikamrater seröst.

Men sedan kommer det som jag mest av allt står oförstående inför i din kommentar. Du skriver att vårt samhälle kan komma att styras med sharialagar. Hur kan du tro detta?

Detta, Roland, smärtar mig oerhört. Jag undrar verkligen vad du baserar dig på? Det är i denna del som alla mina varningsklockor börjar ringa. Det är när SD:are som du sprider denna farhåga – som vi som inte begriper hur ni är så många som ni är, verkligen blir bekymrade. Det är i denna del vi kan dra paralleller till mellankrigstiden. Trots att vi i Sverige inte har en ekonomisk kris. Trots att vårt samhälle fungerar, och det finns trygghetssystem – så väljer du att peka ut en grupp. I Tyskland valdes judar. Du väljer muslimer. Det är inte en ras, och därför förnekar ni i SD att ni är rasister. Men, det är exakt samma mekanism. En grupp som går att samla under ett paraply – muslimer – väljs ut som det stora hotet. På inga grunder alls, och eftersom det är en grupp som är relativt enkel att identifiera, så klumpar du ihop dem, och sedan tillskriver du denna grupp åsikter – som du lägger för dem. Det kan vara så att du tagit del av enskilda personer – som har koppling till terrorgrupper – och deras åsikter. Sådana enskilda finns alltid, och kommer alltid att finnas. Men dessa är isolerade element som inte kan påverka ett helt land, och inte heller den grupp som du har definierat!

Hur inläst är du på de rörelser som finns inom den rika och varierade muslimska minoriteten i Sverige? Har du intresserat dig för deras olika kamp mot terrorism? Hur mycket känner du till om olika muslimska sammansättningar i Sverige? Vad säger dina vänner med rötter i muslimsk tradition? Hur många av de du känner som kommer från en muslimsk tradition har du diskuterat dessa frågor med?

Visst handlar detta om värdegrund. Jag kan inte stå bakom att vilja sortera ut en grupp och människor i den just för att de tillhör den gruppen. När då du uttrycker att gruppen muslimer skulle vilja ta över Sverige, och därför ska de inte få vara här så får vi ett mycket stort problem. Hela retoriken du använder, att tillskriva en grupp en åsikt och en agenda, utan någon som helst grund för det, och en oerhört blandad grupp dessutom – är det du uttrycker vad vi andra kallar rasism, Roland. Att den grupp du utsett som ”sverigefördärvare”  och som du vill sortera ut från sverige inte är av samma ras – är bara en semantisk fråga. Talet om ras ur denna aspekt lämnades efter Nazi-tyskland.

Sverige har under en lång serie år präglats av den grundvärdering jag förespråkar – att inte göra en sådan uppdelning av människor som du förespråkar. Vi har grundvärderingar som lyfter alla människors lika värde. Det är det verkligt svenska som är värt att stå upp för.

 

12 kommentarer

 1. Erik

  Vänsterregimen i Sverige anno oktober år 2014 nämner inget om individen i sitt installationstal i Sveriges Riksdag. Utan man vurmar för systemet/politiken. För varje sann liberal måste individen komma i främsta rummet. Alla frågor som liberala politiker diskuterar måste alltid utgå från individen. Vänstern är en kravmaskin där individen bara har rättigheter. Man försöker inte ”uppfostra” individen till egenansvar som i slutändan blir självgående medborgare. Två exempel från liberala politiker kan jag nämna; Maud Olofsson tal om ”ivriga bävrar” och Anne Wibbles vision om att alla borde ha en årslön på banken. Jag tycker också att CUFs utspel om slopad skolplikt, månggifte och slopad arvsrätt är förslag som leder till mer egenansvar.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Ja, helt personligt tycker jag att flera av de förslag som kom till C och sedan ratades var intressanta! Men, nu har ju C blivit liberala alldeles nyss…

   Det riktigt fina i den liberalism jag står för, är att framhäva vare ensklid persons möjligheter och ansvar, men också att staten tar ett grundläggande ansvar. Det är fråga om mänskliga rättigheter och humanism!

 2. Gandalfdenvite

  Har du läst Koranen och Haditherna innan du försvarar denna omänskliga religion och mer än kompletta högerextrema politiska ideologi? Precis som Sd inte säger sig vara rasister så säger djupt troende muslimer att deras religion minsann inte är omänsklig! Du kan aldrig lita på vad troende/övertygade själva påstår, utan du måste gå till källan, i Islams fall texterna i Koranen och Haditherna! Islam är långt värre än Nazismen!
  Piskrapp för att straffa äktenskapsbrytare rekommenderas i Koranen, vilket är ett problem eftersom Profeten själv som gammal gubbe ingick ett arrangerat´tvångsäktenskap med en sexårig flicka och att äktenskapet ”fullbordades” då hon var bara 9 år gammal! Barnäktenskap är alltså inte bara ett kulturellt problem, utan rekommenderat när Guds egen Profet ju på gamla dar ingick ett barnäktenskap! Tjuvar ska bestraffas med handavhuggning enligt Koranen! Kvinnor är mindre värda bland annat när det gäller arv, och det är mannen som bestämmer! Slöjan är ett våldtäktsskydd avsett att skydda männen från att frestas att våldta kvinnan, enligt texterna i Koranen!
  Enligt flera Hadithtexter så har Profeten mycket tydligt sagt att det är oundvikligt att muslimerna måste döda alla judar innan sista timmen kan komma!
  Jag kan fortsätta mycket länge att räkna upp hemskheter som rekommenderas i Koranen…, och framväxten av högerextremismen i Europa beror främst på Islams hemskheter vilket skrämmer Europeerna!
  Man måste kunna kritisera Sd samtidigt som man kritiserar Islam trots att även Sd populistiskt utnyttjar rädslan för Islam för att locka väljare! ”Islamofobi” är ett uttryck som Imamer hittat på för att slippa försöka försvara texterna i Koranen! Grunden i Islam är att förr eller senare erövra hela världen!
  Sverige bör ta emot så många nya skattebetalare/invandrare som möjligt, men vi får inte förneka att de flesta som flyr hit idag gör det på grund av Islams hemskheter! IS och Talibanerna har fullt stöd i Koranen vars texter de bokstavstroget följer, vilket även du själv kan bekräfta ifall du tar dig tid att med egna ögon läsa Koranen istället för att blint lita på vad djupt troende, och därmed blinda, muslimer påstår!
  Det går definitivt inte att jämföra muslimer med judar, särskilt som judar är extremt hatade inom Islam där särlagstiftning begränsar judarnas rättigheter i muslimska samhällen!

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Nu är det så, att jag personligen har läst bibeln väldigt noga. Jag har ett förflutet som frireligiös, och har ägnat många timmar åt bibelläsning, samt väldigt, väldigt mycket tid åt bibelstudier. Stor del av denna tid ägnades åt att försöka ”(bort)”förklara väldigt mycket ur bibeln.

   På samma sätt som kristna i sverige har omvärderat stora, och väldigt långa stycken ur bibeln, så tolkas även koranen utifrån kontext. Jag jämför endast judar med muslimer utifrån att i nazityskland valdes judar ut som syndabock, måltavla och som orsak till allsköns ont. Ganska exakt identiskt med hur SD har valt ut muslimer.

 3. Bergis

  Du Monica skriver om att på 60-70 talen hade vi inte konkurrens av Japan eller Asien om du vill. Det stämmer mycket bra. Sverige som var neutral under andra världskriget var helt intakt i motsats till ett sönderbombat Europa. Europa behövde byggas upp och Sverige stod redig med sin industri. Efterkrigstidens uppsving blev en guldgruva för Sverige. På 60-talet som kallades för rekordåren stod Sverige på topp i alla kategorier. 0 procents arbetslöshet gjorde att vi behövde importera arbetskraft från Finland, Balkan, Grekland, Turkiet mfl. Men redan kring 1975 var rekordåren över och konkurrensen började märkas från andra länder. Ett uppsving kom efter 1982 tack vare en ansvarsfull Socialdemokratisk regering. I slutet av 80-talet hade vi nästan full sysselsättning igen. En rekordstor flyktingström andra halvåret 1989 bankade på dörren till Sverige. Men eftersom vi fortfarande hade en ansvarsfull socialdemokratisk regering så antogs ett ”luciabeslut” som stängde gränserna för de flesta flyktingar. I september upphävde Bildt-regeringen luciabeslutet och flyktingströmmarna kunde återigen strömma in i landet. Sverige blev sig aldrig likt igen efter detta. 1989 hade vi nästan full sysselsättning. År 2014 har vi en arbetslöshet på nästan 8 procent. men vi har öppnat gränserna för nästan fri invandring och asylrätt trots att vi inte har bostäder eller arbete åt dem som kommer. man behöver bara lågstadiematte för att inse att detta inte håller ekonomiskt. Vi kommer att behöva göra kraftiga skattehöjningar för att klara välfärden åt oss själva med nuvarande flyktingströmmarna och bygga bostäder åt dem. Men jobben har flyttat till Asien för länge sedan. De få städjobb eller taxijobb som en invandrare med språkproblem kan ta räcker inte. Dom hamnar i utanförskapsområden och får gå på socialbidrag. Men det påverkar inte politiker med hög lön som kan fortsätta klappa sig om bröstet, sätta en gloria på sig själva. Det drabbar alltid någon annan. ”Någon annan betalar”. Tant Agda 80-år som inte har råd att hämta ut sin medicin efter ett långt arbetsliv. Oskar som inte kan få bostad. städerskan som inte kan få löneförhöjning osv osv.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Alltså, du själv pekar ju på det – de som ”tar våra jobb” är främst personer i Asien. Sedan, återigen, vi har mycket små möjligheter att styra över vår ekonomi och vår arbetsmarknad idag. På 60-70-talen kunde det göras i större utsträckning. Om du inte gjort det, läs, inlägget som jag hänvisar till i inlägget, angående arbetsmarknadspolitik. Det är en forskare som uttalar sig som jag citerar. Det är oerhört lite som vi i Sverige kan påverka. Vi är beroende av omvärldsfaktorer för jobb och sysselsättning.

   • Bergis

    Just det Monica. Vi är beroende av omvärldsfaktorer för jobb och sysselsättning. Därför ska vi inte ha en massinvandring som om vi hade hur mycket jobb som helst. Du Monica är lite som Marie Antoinette. När det rapporterades att de fattiga inte hade något bröd att äta, så kommer det berömda svaret från henne: ”Varför äter de inte bakelser?”
    ”Låt dem äta bakelser!”. Att sitta i lilla Vännäs och påstå att vi inte har problem med integrationen av invandrare i Sverige är dumt. Vännäs har inga problem med invandrare. Det är i de stora utanförskaps områden problemen syns tydligast. Rinkeby, Husby, Tensta, Hammarkullen, Rågsved. Angered, Rosengård mfl mfl. Men att som du påstå att invandringen inte skapar några problem för oss, vad är det symtom på. Att du Monica vill ingå och passa in i en social krets. Där du får en ryggdunk om du kallar oss Sverigedemokrater för rasister. Är det inte lite av självbedrägeri? Jag är Sverigedemokrat. Några av mina bästa arbetskompisar är muslimer. Såg jag någon utlänning bli misshandlad på stan skulle jag ingripa. En utlänning vare sig han är muslin eller kines har lika mycket människovärde som en svensk. Men bara för att alla människor är lika mycket värda innebär det inte att vi som nation måste förgöra oss själva genom massinvandring. Det svenska folket ställer inte upp på det när de blir varse vad det kostar. Inte skulle väl du Monica hjälpa en person som håller på att drunkna om du visste att du själv kommer att drunkna om du gör det?

 4. Mimmi

  Hej Monica! Som jag ser det är problemet att endast SD har ”vågat” ta upp frågan om hur vi väljer att hantera vårt överskott. Nu har socialförsäkringssystemen avrustats, se bara på alla utförsäkrade och titta också på hur pensionerna utvecklas för oss som arbetar. Tandvården finns inte med i högkostnadsskyddet. Samtidigt, har Sverige möjlighet och råd att de som kommer på besök hos oss, får möjlighet till tand- och sjukvård. Det måste jag tycka blir lite fel! Och den berömda ”arbetskraftsbristen” förefaller åtminstone inte vara aktuell här uppe, då många av våra ungdomar söker jobb inom exempelvis vård och omsorg. SD tycker att bäst och mest kostnadseffektiv hjälp kan de som flyr få i sina närområden, något jag instämmer i, åtminstone så länge som Sverige är ett av få länder som öppnar sina gränser så förbehållslöst.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Det svaret till Roland känns det lätt att ”skriva under” även av mig, bra igen, Monica!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.