Naturbilder .. Julen förr

 

När jag var liten firade man jul för att Guds son Jesus var född.

Det berättades om att hans mor Maria och hennes man Josef var på en resa till Betlehem när han skulle födas. De hittade inget husrum för det var överfullt i stan. Alla hade blivit tvingade dit för att skattskrivas.

Det enda ställe där de kunde sova över  var i ett stall där det fanns några djur. Och precis då skulle ju barnet födas förstås. Ja det fanns ju inget annat att göra än att linda in barnet i något tyg och lägga honom i en krubba.

Så här såg det ut enligt vad jag fick lära mig i ettans skolbok.

Elsa Beskow- Siegvald ” Vill du läsa? ”

 

 

 

Och tidigt på juldagsmorgon skulle alla åka eller gå till Julottan i kyrkan. Den började klockan 07.00 och räckte alldeles för länge. Man ville bara hem för att få risgrynsgröt och skinksmörgås. Och sen ville man ju leka med de julklappar man fått, spela spel och äta frukt och knäck.

Bildkälla Sobb

 

Mor har berättat att när hon var ung och bodde i Hälsingland så hade hon åkt med häst och rissla till julottan. När ottan var slut så var det sed att bönderna körde ikapp hem till gårdarna.

Fotograf okänd/ Västerbottens museum

 

BILDEN NEDAN

Degerfors ( nuv. Vindeln) gamla kyrka vid Vindelälven. Här skulle jag ha velat vara med på julen i början av 1800-talet. Våra förfäder Pehr Mattsson och hans hustru Ulrika Johansdotter var med stor säkerhet här i juletid år 1800. Då bodde de i Innerträsk Hjuken. Deras son Nils som långt senare kom att bosätta sig i Aha Sorsele var 10 – 11 år då, han hade haft 8 småsyskon. Två hade dött i tidig ålder. En av småsystrarna, Magdalena som var 5 år den här vintern gifte sig år 1823 i Stensele kyrka med Nils Johansson från Grundfors Stensele. År 1827 bosatte de sig i Ammarnäs och blev förfäder åt Grundström, Strömgren och Forsvalls släktena.

Det var säkert många familjer som kom hit med häst och rissla. Vilken bjällerklang det skulle vara efter Vindelälvens isväg. Kyrkklockorna ringde in helgen kl 18 dagen innan helgen, den hördes vida omkring. Folket kom från alla håll som ekrarna mot navet i ett hjul. Kyrkan fungerade som mötesplats för alla inom socknen, det var här man fick råkas och språka med de som bodde långt bort. Man kan ana att det var feststämning.

Digital Bildbank

 

Slädfärd på Tjulträsk Ammarnäs

Foto Göte Haglund / Vbm

 

Jultomten hade hunnit hem till Rödingvik och gjort upp eld i spisen. På juldagen får tomten vila.

Foto Göte Haglund / Vbm

 

På julafton var det viktigt att vara extra snäll med djuren. De kunde nämligen tala med varandra just den natten.

Bildkälla Sobb……Jörel Holmberg matar fåren.

 

Alla barnen som varit snälla fick julklappar. Här kan man se att de var glada och väntade på att få öppna klapparna.

Bildkälla Sobb

 

 

En glad barnaskara…..

Bildkälla Sobb

 

Gretas första jul i stugan…..hon verkar också vara riktigt glad.

Bildkälla Sobb

 

Tack för att ni tittat in på bloggen……..Ha det så bra alla ni!

 

 

 

2 kommentarer

  1. Pia Andersén

    Den sången brukade min mormor sjunga för mig när jag var liten. Och när hon kom till ”Men ingen julklapp alls du fått” började jag gråta. Varje gång. INGEN JULKLAPP! Så oerhört orättvist tyckte jag.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Ha ha, ja det var likt dig Pia, att tänka på andra. Då är det väl du som är på bilden och ordnar med ett bord och tårta i bordets mitt.
      Ja det är kul med nostalgiska bilder, det kommer fram så många minnen. Det jag minns som något oerhört vackert var de färgade lampor som
      de satte upp över vägen vid Konsum och Hildings. Tala om flärd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.