Naturbilder .. Rickard Renmans bilder

 

BILDEN OVAN Rickard Renman t.v.

 

Det här är kanske den första bilden av Ammarnäsgården. Ingrid Renman har berättat om att huset hade en skiffergrund när Rickard och hans syster Britta kom till Ammarnäs för att överta efter fastrarna Mandis och Mattis Renman. Det drog kallt genom skiffergrunden och mössen sprang ut och in. Rickard fick börja med att göra en riktig husgrund och mura över skifferstenarna. Vad Ingrid har berättat finns återgivet i boken ” Ammarnäsbygdens historia 1803 – 2008 ”.  På bilden ser man skiffergrunden.

Bildkälla Sobb

 

Här håller de på med en senare utbyggnad. Byggnadsställningarna ser lite vanskliga ut men allt gick tydligen bra.

Bildkälla Sobb

 

Här är också en tidig bild av hotellet tagen från Stor-Ormbacken ser det ut som.

Bildkälla Sobb

I matsalen

Bildkälla Sobb

 

En riktigt fin bild av hotellet, i bakgrunden skymtar vi  Arbetsstugan eller om det hade hunnit köpas av Rockande samen då och kallades Jonsstugan.

Bildkälla Sobb

 

Rickards vän Karl Erik Grundström. Jägare och fiskare. Bodde vid Potatisbacken.

Bildkälla Sobb

 

Karl Eriks fiskafänge

Bildkälla Sobb

 

Karin Strömgren med någon av döttrarna… Har just fått reda på att det är vår bloggare Kinna Persson när hon var liten och hette Ann-Cathrine Strömgren.

Bildkälla Sobb

 

Tack till Rickard och Ingrids dotter Maj som skänkt bilderna till Hembygdsföreningen i Ammarnäs.

8 kommentarer

 1. Tomas Öberg

  Så kul att se dessa bilder. Rickard Renman var min mammas (Elisabet Öberg f. Renman) kusin. Själv träffade jag också Rickard flera gånger och på Ammarnäsgården har jag bott.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Tomas! Så roligt att du hör av dig. Ja de var trevliga människor både Ingrid och Rickard. Jag hann jobba i köket en kort period när jag var omkring 15 år. Sen så var vi ungdomar ofta där på kvällarna och hade trevligt. Ammarnäsgården var ju som medelpunkten i byn där man träffade deras gäster. Det var dans där ibland om helgerna men på Annandag Jul fick vi inte dansa för Ingrid, det var en helig dag. Ja vad skulle det ha blivit av turismen i Ammarnäs om vi inte haft Renmännen. Hilding Renman hade affär i en massa massa år. De var även mycket intresserade av sport och ivrade för att folk skulle röra på sig. Hilding höll på med backhoppning och slalom. Rickard och Ingrid gick nog mest på tur. Rickard var engagerad i Lappmarksloppet i Sorsele också. Det kommer nog mera av Rickards bilder.
   Tack för din kommentar…det var trevligt!

 2. Judy

  Kinna was such cute little girl. There is Renmans on Gary’s family tree. Will check if the names you mentioned come up. Thanks for the lovely old pictures!

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hi Judy! So very interesting about Garys connection to Renmans family. Let me know! Take care! Irene

 3. Martin Rudolfson

  Hit åkte jag med lina föräldrar, kanske 1957-58, för att åka skidor. Vi tog buss från Skellefteå där pappa Nils jobbade på Nordsvenska Dagbladet. Han skrev säkert om Renman och Ammarnäs i tidningen. Jag har inte varit där sedan dess men jag tycker att jag känner igen matsalen. På kvällarna visades det bilder på väggen (dia?) med vackra sommarbilder. Renman ville att vi skulle komma dit på sommaren också men det blev aldrig av.
  Men fina barndomsminnen har jag därifrån.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Tack för kommentaren Martin. Trevligt att du var i Ammarnäs då. Jag var ca 5 år då så det är inte troligt att vi träffades. Du får göra en tur till Ammarnäs till sommaren nu istället och uppleva barndomsminnen.
   Tack för kommentaren. Ha en trevlig Jul och ett gott nytt år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.