Naturbilder .. Stina Gaup Westerlund.

 

PÅ DEN VÄGEN ÄR DET…

Jag hittade en bild av Stina Gaup Westerlund i Sorsele bildbank som Sorselefotografen Hildur Backman tagit. Jag visste ej vem Stina var utan skickade ut en vädjan till er att hjälpa till med att få fram någon fakta om vem hon var. Någon hörde av sig som läst om henne via Google….och på den vägen är det.

———————————————————————————————————————–

Idag kan jag med glädje dela med mig något om hennes historia och levnad. Hon föddes i Laimoviken vid Torneträsk i Talma sameby 1917. Hon växte upp i en familj där hon var ett av åtta syskon. Hon var den enda av syskonen som fick gå en högre utbildning. Hon hade väl helt enkelt visat sig ha läggning för att studera.

Fotot är ifrån den dagen när hon tog sin lärarexamen 1939. Stina blev efter examen utplacerad på olika skolor. Hon undervisade bl.a.  i fjällkåtor och i Jutis och Jäkkvik. Hon kom tidigt underfund med att det inte fanns så mycket skrivet material för undervisning i nordsamiska varför hon själv började arbeta med att skriva läroböcker och sångböcker. Till slut fick hon jobb på nomadskolan i Arjeplog på 1950-talet. först fick familjen boende via skolan, men de köpte senare ett hus i Arjeplog där hon bodde resten av livet.

Fotot tillhör Stinas barnbarnsbarn Evelina Kallträsk som är doktorand vid Lunds universitet.

 

Evelina Kallträsk står här vid ett podium i Kulturen i Lund vid den utställning som hon varit med och producerat. Utställningen finns där från 2018. Den kolt och de smycken som Evelina bär har tillhört hennes farmorsmor Stina Gaup Westerlund. Här kan vi också se de böcker som Stina skrivit och ett foto taget i en tältkåta där Stina undervisade nomadbarnen. Stina bodde och arbetade större delen av sin verksamma tid i Arjeplog men var också ute som gästlärare på olika orter vilket kanske kan vara en förklaring till att hon lät sig fotas i Sorsele. I Sorsele fanns 1942 – 1945  den samiska folkhögskolan som senare flyttades till Jokkmokk.

 

Här ser vi en av de läroböcker som Stina Gaup Westerlund skrivit

 

Evelina Kallträsk doktorand vid Lunds universitet där hon undervisar och jobbar med ett forskningsprojekt som ska resultera i en avhandling och doktorsexamen i historia. Hennes forskningsområde är barndomshistoria.

Bilderna på Evelina är från samernas nationaldag 2020 då hon besökte Kulturens utställning Fokus Sápmi iförd Stinas dräkt och smycken.

 

Farmorsmor Stina Gaup Westerlund

Bildkälla Sorsele bildbank / Fotograf Hildur Backman

 

Elever vid den samiska folkhögskolan i Sorsele. Den fanns då i det som sedan blev Backmans skor.

Bildkälla Sobb / Fotograf Hildur Backman

 

 

Bilder från Gillesnuole kyrkplats.

Ett stort tack till Evelina Kallträsk som ställt upp med bilder och berättelse. Vänliga hälsningar till dig!

Jag återkommer med flera bilder från samiska folkhögskolan i ett senare inlägg.

4 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Men så roligt att höra jag skulle gärna vilja höra mer om din släktskap med denna fina intressanta kvinna. Jag ska skicka ett mail till dig så småningom. Tusen tack för din hälsning. Irene

  1. AnnMarie Westerlund

    Så trevligt att läsa denna fina Blogg om min fantastiska mor Stina samt om mitt barnbarn Evelina! MVH

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack snälla Ann-Marie, det blev så mycket trevligt med kontakterna med er alla bara genom ett foto som jag hittade i Sorsele bildbank. Jag undrar om du vet om Stina tjänstgjorde någon period i samernas folkhögskola i Sorsele? Den var igång här mellan 1942 och 1945 innan den flyttades till Jockmokk. Var din far född i Arjeplog och vad hette han? Jag hoppas att du sett fotot jag skickade till Magnus idag och kan avgöra om det är Stinas bror Nils? Om du vill kan du svara på frågorna på min mail. [email protected]
      Jag vill säkert fråga mer när jag skriver nästa inlägg så då skickar jag ett mail till dig. Tack snälla för att du hörde av dig! Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.