Naturbilder .. VED

En flicka som fick hjälpa till att hämta in ved. Bockträsk. Bildkälla Sobb / foto okänd.

Det är inte bara skidskytten Linn Persson som fått hjälpa till med ved hemma. Linns far brukar stå vid spåret på hennes världscupstävlingar och ropa till henne ” Om du åk ännu fortare behöver du inte dra in ved ikväll”. Hon hade skickat in en filmsnutt till Insatagram där alla som följde Svt.s sändning kunde höra hennes far ropa det på Värmländska. Bra tränare!

Hon har en mycket mysig och rolig far Linn Persson och vi önskar henne lycka till under OS tillsammans med Hanna & Elvira och de andra.

 

Jag vet inte om någon av de här barnen har fått vara med på OS, men jag är nästan säker på att alla fått hjälpa till med ved hemma. De här vedklabbarna är så långa så de skall nog eldas i en panna, kanske i skolan där de går.

Bildkälla Sorsele bildbank / foto okänd

 

De här barnen kommer nog fån Grannäs med omnejd. Men vem är mannen med krimmermössa och bågsåg?

Bildkälla Sobb / foto okänd. Inlämnat av Margareta Eriksson.

 

Förr i tiden …åtminstone i början av 1900-talet och tidigare var det kvinnans sak att se till att göra i ordning ved.  Det har berättats om vår farfar att han trotsade den ordningen och skaffade in ved åt farmor och de gifte sig 1901, så vid den tiden fanns den seden. Det här fotot på Anny som kommer ifrån ladugården är nog från senare tid. Fjällsjönäs.

Bildkälla Sobb / foto okänd   Inlämnat av Staffan och Iris Linder

 

Ja vad skulle vi ha gjort om det inte funnits ved att hämta i skogarna?  Eliassons familj i Slätvik Överst-Juktan.

Bildkälla Sobb / foto David Nyström

Den här mannen verkade skicklig som kunde klyva ved med ett yxskaft.

Bildkälla Sobb / foto okänd.

 

Det här var sista gången det eldades i Sorsele kyrkas kamin. Efter reparationen bars den ut. Kondrad Holmgren var vaktmästare.

Bildkälla Sobb / foto David Nyström.

 

Men ved behöver vi än fast det är många som dragit in bergvärme, jordvärme etc. Den här veden skall sågas, klyvas, torkas och köras ut till vindskydden och kojorna vid Juktån.

Bilden är tagen för någon dag sedan av Roger Linder.

 

Ha en trevlig helg alla läsare! Jag hoppas att ni mår bra och slipper alla influensor. Själv mår jag bra, nu är det en fin tid framöver då man kan börja vara mera ute i friska luften. Vi ses och hörs!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.