Naturbilder .. Hällebergs krok…

Jag har fått svar på vad det är för krok som Hälleberg använde vid vinterfiske med nät, vad den användes till.

 

Först måste Hälleberg använda sin ” Isbill” för att få upp ett lagom stort hål på isen  så att han kan dra upp ” Isbjörnen” och linan.

 

Sen får han använda sin hemmagjorda krok för att få tag på linan och isbjörnen om han inte prickat rätt från första hålet.

Från det första hålet skickar man ner en ” Isbjörn” som man fäst en lina i. Sen ska man med den apparaten och linans hjälp föra linan fram till nästa hål. Avståndet ska vara lika långt som ett fiskenät. Om man har tur så siktar man rätt och prickar hål nr 2, varom icke så använder man en stor krok som man för ner i hålet och får tag på linan och isbjörnen och fiskar upp det hela.

Linan är i andra änden fäst i nätet som ligger vid hål nr 1. Därefter drar man nätet under isen från 1 an till 2an. Nätets bakända ska vara fäst vid en stång som ligger tvärs över hål nr 1. Nätet skall vara väl förankrat från båda håll. Sen är det bara att vänta på att fisken ska fastna på nätet och vittjas med jämna mellanrum.

Förr använde man någon som hette ”Rackstång” som man skickade ut linan under isen med.  På hösten när isen var genomskinlig var det enklare att se var man skulle såga upp hål nr 2.

Hur ”Isbjörnen” fungerade är inte så lätt att förklara, skall försöka få någon kunnig att göra en ritning på den. Men med linan och  bra handlag så fick man ”Isbjörnen” att vandra under isen och föra med sig linan.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.