Världen behöver naturvetare

Jag har en bakgrund som gymnasielärare i kemi och biologi  innan jag ramlade in i forskningens underbara värld. Men jag trivdes jättebra som lärare också och saknar det ibland, det är ett fantastiskt yrke på många sätt.

Tyvärr verkar inte de naturvetenskapliga utbildningarna tilltala ungdomar i samma utsträckning nu som tidigare, söktrycket på dessa inriktningar minskar både på gymnasie- och högskolenivå. Det här kan leda till att vi inom ett antal år hamnar i en akut brist på kvalificerade naturvetare i samhället, ingen trevlig tanke.

Newsmill finns ett forum kallat "Den breda linjen" som lyfter de fördelar man kan ha av naturvetenskapliga studier på gymnasiet. Många intressanta inlägg. Dilsa Demirbag-Sten skriver så här:

Naturvetenskapen hjälper oss att förstå hur världen fungerar och hur allt håller ihop. På så vis blir livet mer begripligt. Tack vare de naturvetenskapliga ämnena har människan upptäckt läkemedel och teknik som har fört mänskligheten framåt på alla sätt. Det återstår en hel del att göra och nästa generation har en stor uppgift framför sig. Världen behöver naturvetarna mer än någonsin.

Dags att ta det vikande intresset för naturvetenskapliga studier på allvar med andra ord och vända utvecklingen. Men hur? Jag tror att vi måste börja i de lägre åldrarna för att väcka nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, och sedan varsamt förvalta detta intresse.

Vad tror du?

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.