Miljöteknik i samhällets tjänst

För länge sedan lovade jag i ett inlägg återkomma till regeringens forskningssatsningar på miljöteknik. Det händer mycket inom miljöteknikområdet i Sverige idag, ett oerhört starkt och internationellt konkurrenskraftigt utvecklingsområde som alliansregeringen varit kloka nog att satsa stort på!

Dels har alliansregeringen satsat större summor på forskning än tidigare regeringar, men man har även valt att ge riktigt stora anslag till stora forskningsprogram som inkluderar fler än bara ett universitet. Det tycker jag är en mycket bättre strategi än den tidigare snuttifierande hållningen att fördela ut pengarna på väldigt många anslagstagare.

För Umeåområdet har de senaste årens forskningssatsningar varit rena rama guldgruvan, många miljoner har regnat över projekt som Umeå universitet och SLU varit delaktiga i. Bra både för universiteten och regionen som helhet!

Miljöteknik är en viktig framtida tillväxtbransch och Sverige är redan idag på god väg att bli ett föregångsland när det gäller forskning, utveckling och produktion av miljöteknik.

Centerpartiet har tillsammans med Allians för Sverige satsat en halv miljard på miljöteknik under den här mandatperioden, och mer lär det bli om sittande regering får förnyat förtroende den 19 september!

 

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-05-17 10:01)
    Det är egentligen flera satningar eftersom det är flera forskningsråd som delar ut anslag. Men som exempel kan jag berätta att Umeå universitet fick ta del av 225,6 miljoner kronor från de strategiska forskningssatsningar som gjordes 2009, man var delaktig i åtta olika projekt som fick pengar. Det största anslaget (50 miljoner kronor per år under 5 år) gick till forskningsprogrammet Bio4Energy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.