En dag i varmt minne

Imorgon, lördag den 29 maj, håller Umeå universitet sin årshögtid i Aula Nordica, och vid denna högtid sker bland annat promotion av nyblivna doktorer. Jag promoverades förra året, en av de varmaste dagarna på hela året tror jag, och det var en helt fantastisk upplevelse! Det är en så speciell ceremoni som omges av sådan värdighet och så mycket tradition, med tal och prisutdelningar, och så promoveringsakten förstås.

Vårpromotion 2009

Promotionen (från latinets promovere = föra fram, bära fram) symboliserar att den nya doktorn har rätt att bedriva akademisk undervisning. Det är en väldigt speciell akt som här i Umeå ser ut som så att den nyblivna doktorn hälsas med ett handslag av promotorn (själv en doktor och den som utdelar insignierna). Promotorn utdelar sedan de tre insignierna: hatten/lagerkransen (vilket man får beror på vilken fakultet man tillhör), ringen och diplomet. När doktorn har tagit emot insignierna går han eller hon över en parnass (den lövklädda lilla bron på bilden).

Allt är mycket symboliskt och en större upplevelse än jag hade kunnat tro! Jag sitter förresten på näst bakersta raden på bilden, längst ut till höger om gången.

En filmsnutt från vårpromotionen 2007:

http://streaming.umu.se/infoglue/popup/doktorspromotion.html

Vårpromotionen är öppen för allmänheten, gå gärna dit och se om du inte varit med om detta tidigare.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.