Miljön och ekonomin

Ofta ställs miljönytta och ekonomi mot varandra – ”ska vi satsa på miljövänliga lösningar så kostar det”, och ”vi har inte råd att sätta miljönyttan före ekomonin” etc. Ni har säkert hört det där till leda precis som jag.

Men det behöver inte vara så. Det är faktiskt tvärtom så att det är oerhört viktigt med en helhetssyn på det ekonomiska och miljömässiga, för det ligger en hel del ekonomiska värden i ett miljövänligt agerande, både inom offentliga och privata verksamheter och det kostar att inte ta sitt miljöansvar. Detta har även näringlivet insett, och efterfrågar nu mer och bättre kunskap om att de gör rätt saker i sitt arbete med att minska utsläpp exempelvis. Kan resurserna användas på ett mer effektivt sätt? Vad kostar den politik som föreslås?

Vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Umeå universitet jobbar man på att besvara i alla fall en del av dessa frågor. Här finns numera nämligen CERE (Centre for Environmental and Resource Economics). På svenska blir det ”Centrum för miljö och naturresursekonomi” och syftet med centrumet är att föra samman miljöekonomi och naturresursekonomi och stärka samarbetet med beslutsfattare på olika nivåer i samhället i och med det nya centrumet.

Bra inställning till det här med att balansera miljöansvar och miljöetik med ekonomiska värderingar, förmodligen även något som många kommuner skulle lära sig en hel del kring!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Jan Nilsson (2010-06-15 21:29)
    Absolut, men alltför ofta ställs de ändå mot varandra, både inom det privata och det offentliga. Allt hänger nog på om man sätter ett värde på miljöansvaret eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.