Jämställdhet ur olika perspektiv

Nyamko Sabunis utspel på Newsmill har uppmärksammats tidigare här på Vännäsbloggen, med all rätta för det är viktiga frågor hon tar upp. Skillnaderna i jämställdhetspolitiken mellan de två regeringsalternativen är tydliga. Nyamko pekar exempelvis på de rödgrönas märkliga fixering vid kvotering av bolagsstyrelser – vilken betydelse har detta som värdemätare på jämställdhet? Vi har orättvisor i samhället som vi måste komma till rätta med, orättvisor som slår mot både kvinnor och män, på alla nivåer i samhållet, men vägen dit går inte genom kvotering, det är jag helt övertygad om.

Newsmills fokusering på Kvinnornas val 2010 har för övrigt blommat upp och det gläder mig att dessa frågor får utrymme i valdebatten, som hittills mest handlat om skatter, sjukförsäkringen och jobben. Mycket viktiga frågor naturligtvis, men det finns mer som måste upp på bordet. Oavsett om man väljer att sätta etiketten "feminism" på frågorna eller inte så är det problem som måste hanteras.

Även Maud Olofsson har bidragit till debatten genom ett utdrag ur sin nya bok "Ett land av friherrinnor". Hon berättar väldigt gripande om sin farmors liv och de orättvisor hon utsattes för, och hur hon ibland hört sin farmors röst inom sig: "Stå på dig, Maud! Ta plats! Ta dig rätten att leva din dröm. Våga sticka ut!"

"Kanske är det därför som en del retar sig på mig. För att jag inte drar mig för att ta plats. För att jag vägrar förställa mig till någonting jag inte är – oavsett om det handlar om tonfall, kläder eller idéer. För att jag tar mig rätten att låta det engagemang jag känner inom mig synas också utanpå. För att jag tar mig rätten att öppet stå för vad jag tycker, och vägrar delta i olika typer av kotterier. För att jag inte ber om ursäkt, inte ber om lov, och inte viker undan ens för de mäktigaste av mäktiga män i kostymer. Den inställningen är det mest dyrbara arv jag någonsin fått, och jag fick det bland annat av farmor. Hon drömde, vis av egen erfarenhet, om att alla vi flickor och kvinnor som fanns runtomkring henne skulle kunna stå på egna ben och bli framgångsrika."

Det ligger en hel del i det hon skriver. Den inställningen skulle vi alla behöva ha, både kvinnor och män, för att kunna ta oss så långt i livet som det bara är möjligt!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.