Oljans pris

Idag blev det till slut officiellt att BPs vd Tony Hayward får lämna sin post. Det läckande borrhålet under oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen har visserligen förseglats med en gigantisk kupol men om detta ska hålla är fortfarande osäkert. Nu görs försök att borra avlastningshål för att lätta på trycket.

Omkring fyra miljoner fat råolja hann läcka ut i detta enorma oljeutsläpp. Miljön betalar naturligtvis ett högt pris, notan för BP blir svindlande och även Tony Hayward får betala genom att lämna sin position som vd.

Man kan ju verkligen fråga sig hur genomtänkt det egentligen är att borra efter olja i havsdjupen? Uppenbarligen finns tekniken för att borra och ta upp oljan, men man har inte gjort en tillräcklig analys av riskerna.

Olja är ett fossilt bränsle som på många sätt påverkar miljön negativt, effekterna av oljeutsläppet är tyvärr bara en i raden av dessa. Vi betalar alla ett högt pris för vårt oljeberoende och det är något att hålla i minne i energi- och klimatdebatten.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Stina Jansson

  Svar till Sven (2010-07-27 12:49)
  Hej Sven,
  hur mycket syre som skulle behövas för att bryta ner olja vet jag inte, det beror nog på ganska många fakturer. Vad jag har hört så sker naturlig nedbrytning av olja genom flera olika typer av reaktioner, både bakteriell nedbrytning och icke-bakteriell och syre krävs nog i de flesta av reaktonerna.

  Men visst är det oroande med de giftiga kemikalier man nu använder för att finfördela oljeutsläppet, d.v.s. man bryter inte ned den utan ser till att den sjunker. Och om den sjunker minskar riskerna för långväga spridning avsevärt.

 2. Stina Jansson

  Svar till Sven (2010-07-27 12:53)
  Har läst en del om dessa idéer tidigare. Det är inte svårt att tänka sig att oljeindustrin får stora skälvan vid tanken på Mayer´s bränslecell…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.