Breddat ägande i Vattenfall löser knutar i energiomställningen

För mig som inte hade hunnit ta del nyheten tidigare kom förslaget om breddat ägande i Vattenfall som en överraskning under Mauds sommartal, en positiv om än oväntad nyhet. För mig som brinner lite extra just för miljö- och energifrågorna var det såklart extra spännande att dagens "snackis" ligger inom detta område, och jag har funderat en hel del över vad jag skulle skriva i detta blogginlägg. 

Att bredda ägandet i Vattenfall genom att sälja en mindre del frigör pengar som kan användas till att skapa ett bolag som tillsammans med andra aktörer ska investera i utveckling och produktion av framtidens energiteknik i Sverige. Vattenkraften ska dock vara i fortsatt statligt ägande. Dessutom ska en del av det kapital som frigörs, en del av de historiska vattenkraftsvinsterna, investeras i Norrlands inland, för lokal utveckling i de bygder som genom vattenkraftens utbyggnad starkt bidragit till Sveriges industrialisering och hundra år av vinster för Vattenfall.

Ju mer jag funderat över detta desto mer såld blir jag på idén. På Sveriges Energiting i mars som jag deltog i kom den här typen av frågor upp vid otaliga tillfällen – satsningar måste göras, NU! Vi måste våga satsa på den nya tekniken, på de miljövänliga lösningarna, på klimatsmarta innovationer, men det måste finnas kapital för dessa satsningar. Forskningen har kommit långt och fortsätter att driva på utvecklingen inom energiområdet, men för att fullt ut genomföra den energiomställning som Sverige så väl behöver måste investeringarna göras. Det kommer att ge nya, gröna jobb i Sverige!

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    När jag nåddes av nyheten så läste jag det som fanns tillgängligt på nätet bl.a. debatt på Dagens nyheter. Under dagen har jag funderat över förslaget, och det blir onekligen mer och mer attraktivt. Som du skriver, vi måste göra investeringar för framtiden.

  2. Stina Jansson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-08-01 23:51)
    Ja, miljöteknikinvesteringarna är absolut nödvändiga, och de måste ju finansieras på något sätt. Men det går ju förstås att höja skatterna också för dem som föredrar att gå den vägen… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.