Länge leve miljön och inlandet!

10 miljarder till Framtidsenergi AB och dessutom kapital till Norrlands inland från försäljning av en minoritetspost i Vattenfall. Visst är det en tanke som växer? I medierna förs Centerpartiets förslag tyvärr fram som om det skulle röra sig om en utförsäljning av hela bolaget, vilket naturligtvis inte är fallet.

Men hur mycket av Vattenfall måste då privatiseras? Faktum är att man kan göra båda dessa insatser för under 10% av aktiekapitalet i Vattenfall. Staten kommer fortfarande att ha ett betryggande starkt majoritetsägande.

Anledningen till att denna satsning bör göras i form av ett statligt investeringsbolag är att det gått för sakta för det privata kapitalet att upptäcka de möjligheter som finns, och/eller att våga satsa. Det globala klimathotet är akut och vi måste minska avståndet mellan forskning och introduktion av klimatneutral energi. Därför är det viktigt att staten agerar och gör en insats under en historisk omställningsperiod. Sverige får dessutom i och med en sådan satsning större konkurrenskraft i denna globala energiomställning.

Och det är ju naturligtvis fullt möjligt för staten att sälja Framidsenergi AB när utvecklingen senare står på egna ben.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

18 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    Håller med, jag undrar när Norrlänningarna i gemen börjar läsa raderna bakom mediatrummandet och rejält förstå vad som föreslagits, inte minst bland våra lokala företrädare. Jag ser det här som en form av Robin H-politik där vår landsända ÄNTLIGEN ska få tillbaka något konstruktivt. Jag tror inte det finns ett enda svenskt parti (el regering) som skulle sälja hela Vattenfall av den enkla anledningen att det vore politiskt självmord. Carl B Hamilton kristisk, jamen, när har han uttalat sig positivt om Norrland eller inlandet? Som sagt, ju mer jag läser och funderar – desto bättre blir förslaget

  2. Andreas Jansson

    Så du tycker att det C-styrda Vattenfall ska avsäga sig allt ansvar om all kolkraft de har haft, inte ta ansvar och använda sina höga vinster till att sanera utsläppen de själva har finaniserat?

    Jag får inte Centerns miljöpolitik att gå ihop och vi verkar vara många, även M, FP och KD.

  3. Stina Jansson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-08-03 07:32)
    Ja, det som inte kommit fram riktigt i detta är ju att det här förslaget även innefattar stora satsningar på Norrlands inland för att låta de områden som påverkats av vattenkraftsutbyggnaden ta del av kakan.

    Robin Hood-politik var ett ganska träffande uttryck tycker jag!

  4. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-03 19:57)
    Jag tycker inte att Vattenfall ska avsäga sig ansvaret för någonting alls, även om det naturligtvis känns skönt att de smutsiga kolkraftsförvärven som S-regeringarna ställt till med verkar vara de första söm ryker.

  5. Katarina Hampusson

    Hej Andreas och Stina, ursäkta jag lägger mig i. Andreas är nog den som ”slarvat” med läxan.
    Svaret blir (som vanligt 😉 )långt och går över ett par kommentarer. Beslut som fattas politiskt ackumuleras senare i verkligheten. Det betyder att en del beslut blir regeringsövergripande, dvs. att man ”ärver” vissa beslut som i en demokratisk process tar tid att ändra. Besluten runt vindkraften har också öppnat för nya aktörer på plan och de lär inte vara föremål för vare sig investeringsplanering eller redovisning från Vattenfall. Vindkraften har ökat flerdubbelt under den gågna mandatperioden.

  6. Andreas Jansson

    Självklart är jag garderad och förstår vart du vill komma med ditt utspel. Precis vad jag tänke 🙂

    Ska ikväll skriva ett inlägg om just detta och förklara min syn på saken.

    Sen är det väl lite märkligt hur Centern har börjat vända kappan efter vinden och ta kredd för sånt andra gjort? 🙂

  7. Katarina Hampusson

    FORTS:För att förstå bättre måste man veta att Vattenfall är ett eget bolag och gör sin egen investeringsplan vad regeringen har möjlighet att göra och har gjort är att man fastställt ägardirektiv. Nuvarande regering har gett ett nytt ägardirektiv som styr Vattenfall att satsa på förnybar energi. För att ge lite spännvidd:
    Anders Sellström har bloggat på VK i nov 2009.
    http://blogg.vk.se/anders/2009/11/18/vattenfall-och-tyskland-145978/

    Riksrevisionen rapport fr 2004: Vattenfall AB – Uppdrag och statens styrning, RiR 2004:18
    http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/NewsPage____692.aspx

  8. Katarina Hampusson

    FORTS bredden i frågan: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GP02N332
    En motion till riksdagen och ett litet utdrag: :”Förslag till riksdagsbeslut”
    ” Riksdagen beslutar att regeringen genom ägardirektiv skall ålägga Vattenfall AB att leva upp till sina egna miljöetiska krav och därmed skydda den kulturminnesmärkta sorbiska byn Horno i östra Tyskland och förhindra en tvångsförflyttning av dess invånare.”
    Motion signerad:
    Stockholm den 5 oktober 2001
    Ewa Larsson (mp), Sture Arnesson (v), Inger Strömbom (kd),
    Åke Sandström (c), Eva Flyborg (fp),Ingegerd Saarinen (mp)

  9. Katarina Hampusson

    Hoppsan, satt du på tangentbordet Andreas :)? Jag förstår inte riktigt dig, men ”garderat”, tror du att det här är någon slags boxningsmatch där ingen politisk samsyn råder? Blogga du, hoppas du får många läsare.

  10. Andreas Jansson

    Att Vattenfall under Mauds styre har köpt hollänska Nuon 2009 som består av 95% av kol och gas.

    Vattenfalls köp av holländska Nuon är ett naturligt steg i arbetet med att skapa ett ännu större värde i Vatten- fall, skriver näringsminister Maud Olofsson (C). 95 % kol och gas, 5 % förnyelsebar.

    Det finns hur många tvivelaktiga beslut som helst.

    Centern spelar inte ut alla kort.

    För all miljöförstöring Alliansen har gjort, så väljer man att sälja ut allt till privata mindre aktörer mid lägre miljökrav. Självklart ska vi ta ansvar för sörjan ni lämnar efter er och rena våra utsläpp.

  11. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 01:35)
    Katarina var snabbare än mig i att kommentera detta men jag vill gärna bemöta det jag också.

    Du behöver inte vara orolig eller ge mig ”hemläxa” Andreas. Om du hade läst hela artikeln du hänvisar till i din kommentar hade du sett att bakgrunden till dessa siffror är att förvärv av andra kraftbolag (där beslut tagits under den senaste S-regeringen) nu effektueras. På det sättet får alltså sittande regering bära hundhuvudet för tidigare regeringars dåliga miljöpolitik.

  12. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 01:35)
    FORTS.
    Det är företagets styrelse som beslutar om enskilda investeringar, men regeringen har möjlighet att styra inriktningen av dessa genom de ägardirektiv som ges. Förvärven av kol- och gaskraftverken som ibland läggs alliansregeringen till last har dock fattats under de ägardirektiv som S-regeringen satt upp.

    Alliansregeringen har nu i vår förnyat ägardirektiven för Vattenfall för att driva på utvecklingen att bolaget ska investera mer i förnybara energikällor och minska utsläppen av koldioxid.

  13. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 01:35)
    FORTS.
    När det gäller vindkraften har man nyligen lagt om strategin inom Vattenfall och prioriterar nu havsbaserad vindkraft. En enorm vindkraftsutbyggnad planeras utanför Storbritannien 2016—2017, d.v.s. bortom den nuvarande investeringsplanen.

    Men naturligtvis är det även som Katarina konstaterat så att vindkraftsetableringarna inte enbart sker inom Vattenfall utan genom att andra energiföretag ger sig ut på banan, vilket är jättebra!

  14. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 11:29)
    Du hade varit mer trovärdig om du hade tagit med hela Mauds uttalande:
    ”Vattenfall går bra och utvecklas starkt. Förvärvet av holländska Nuon är ett naturligt steg i att skapa ett ännu större värde i Vattenfall. Förvärvet ger Vattenfall både en bredare produktionsportfölj och starkare kompetens inom bland annat gas och förnybar energiproduktion.I Vattenfalls planer ligger att sänka koldioxidutsläppen kraftigt från Nuons nuvarande produktion till år 2020, genom att bland annat byta ut fossila bränslen mot biobränsle samtidigt som de investerar offensivt i annan förnybar produktion.” …

  15. Stina Jansson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 11:29)
    … ”Redan idag är det sammanslagna Vattenfall/Nuon det största bolaget i Europa på havsbaserad vindkraft och ytterligare utbyggnad av vind ligger i planerna. Det är glädjande att Nuons styrelse rekommenderar affären till ägarna, kommuner och regioner i Holland, eftersom den uppfattar Vattenfall som en god ägare som tar ett samhällsansvar och har en ledande roll i klimatomställningen i Europa.”

    Läs gärna själv på http://www.regeringen.se/sb/d/11610/a/121127

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.