Vem betalar?

Det är inte bara i Mexikanska Golfen vi får se vad oljan kan ställa till med. Även i Dalian i Kina har oljesanerarna bråda dagar efter en brand i en oljedepå. Enorma mängder olja har läckt ut i Gula havet, uppskattningar har gjorts på mellan 60 000 och 90 000 ton råolja vilket skulle göra det kinesiska oljeutsläppet till ett klart större utsläpp än Exxon Valdez-utsläppet i Alaska 1989.

Tusentals människor hjälper till med saneringsarbetet, utan skyddsutrustning eller ens handskar på när de skopar upp den giftiga oljan med händerna. Hälsoeffekterna låter inte vänta på sig – flera av sanerarna har drabbats av huvudvärk, kräkningar och hudutslag.

 

Även i Nigeria betalar befolkningen ett högt pris för västvärldens oljeberoende. Nigeria har 606 oljefält och varje år läcker det ut mer olja i Nigerdeltat än vad som hittills har runnit ut i Mexikanska golfen. Sedan sex månader läcker exempelvis en 40 år gammal ledning olja rakt ut i vattnet, förgiftat brunnar och täckt stora områden med olja.

 

Människorna i Nigerdeltat och i Dalian får dock inte samma uppmärksamhet i media som den amerikanska oljekatastrofen, utan utsläppen får fortgå i det tysta. Och medan vi diskuterar hur och i vilken takt omställningen till förnyelsebara drivmedel ska genomföras betalar dessa människor priset för vårt oljeberoende.