Fördyrad USA-resa

I fredags fattade amerikanska myndigheter beslut om en ny avgift på 14 dollar (ca 100 kronor) för ett formulär som måste fyllas i. Avgiften gäller alla länder som ingår i det så kallade Visa Waiver-programmet, bland andra Sverige. Medborgare i dessa länder som ska resa till USA på semester eller affärsresa får fylla i ett elektroniskt formulär i stället för att ansöka om visum. I formuläret får resenären svara på frågor om eventuella sjukdomar, drogberoende och brottslighet.

Från och med 8 september blir det här så kallade ESTA-formuläret avgiftsbelagt, vilket upprör EU-kommissionen. Kommissionen har tidigare sagt att systemet inte bör räknas som en visumansökan och därför inte kan beläggas med avgift. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström anser att avgiften utgör ett hinder för EU:s medborgare.

Själv åker jag till USA 11 september (ja 11/9, och nej, jag är inte särskilt orolig över att åka till USA just det datumet) och har redan skickat in ESTA-formuläret och fått ett elektroniskt godkännande. Kanske är säkrast att kolla hur det blir med avgiften så jag inte blir kvar på Arlanda…

DN    Expressen  

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Rafy

    Hej. Jag har gjort en likadan ansökan på nätet och inte behövde betala nått, men dt var förra året, och det är 2 års tid på ansökan, ska jag få betala nu eller det behövs inte ?

  2. Stina Jansson

    Svar till Rafy (2010-08-08 22:41)
    Jag ska kolla upp detta, för jag vill inte att det ska strula på vägen över. Det är ju ganska mycket byråkrati ändå att åka till USA. :
    Men efter vad jag har hört är en godkänd ansökan giltig i 3 månader, och med en godkänd ansökan nyare än 3 månader skulle man inte behöva betala.

    Återkommer om detta så fort jag vet mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.