ESTA-formuläret…

… som svenskar och andra nationaliteter som omfattas av Visa Waiver-avtalet måste fylla i på nätet före en resa till USA är giltigt i max 2 år, men kortare om passet hinner gå ut eller om förhållandena kring resan ändras, blev jag just informerad om av en hjälpsam kvinna på resebyrån. Den avgift som amerikanska myndigheter beslutade om i förra veckan har de inte hunnit få särskilt mycket information om på resebyråerna, men helt säkert var att om man som jag redan har hunnit fylla i ESTA-formuläret och fått det godkänt så tillkommer ingen avgift retroaktivt.

Det känns skönt att inte behöva fixa med ännu mer byråkrati, det är tillräckligt mycket ändå vid en USA-resa. De gånger som jag rest dit tidigare har jag hört många medpassagerare bli duktigt irriterade över allt pappersjobb och den utfrågning som man får genomgå på flygplasen. För att inte tala om den utökade säkerhetskontrollen… 

– Men vänta nu, vilka "förhållanden" är det som kan ändras, frågade jag resebyrådamen.

– Ja, till exempel om man hinner bli dömd till ett fängelsestraff före avresan.

Ok, det känns inte som något jag oroar mig särskilt mycket för, så då är det nog klart med förberedelserna nu! Då återstår den lilla detaljen att förbereda presentationerna jag ska hålla på de två konferenserna jag ska delta i…

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Vi fyllde också i ett ESTA-formulär online och fick det godkänt. Det innehåller samma frågor som det gröna kort som man måste fylla i, innan man försöker komma in i landet. Vi brydde oss därför INTE om att göra det på flyget. Men se det dög inte! Då fick vi, eller egentligen bara jag, lov att göra det, innan vi fick passera passkontrollen på O’Hare. Där han man inte fått någon annan information!

    Inför nästa resa till USA måste jag nog kolla upp om det jag har duger och sedan måste jag förstås hålla mig inom lagens ramar fram till dess :-).

  2. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-08-11 15:43)
    Nej, det är nog säkrast att göra allt pappersjobb MINST 1 gång.
    Och jag tror nog att du ska lyckas hålla dig i skinnet fram till nästa resa! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.