Science center i Vännäs

Det finns flera städer i Sverige som satsat på science center som erbjuder teknik- och naturvetenskapsupplevelser, exempelvis Tom Tits experiment i Södertälje, Teknikens hus i Luleå, och Technicus i Härnösand.

Dessa är satsningar som gjorts av i vissa fall universitet eller högskolor på orten, i andra fall av kommunerna ifråga och som sedan fått eget liv och utvecklats vidare i olika former. Jag var själv med och följde framväxten av Technicus i Härnösand och såg den entusiasm som mina elever på N- och T-programmen bidrog med i uppbyggandet och uppstarten av verksamheten.

Ingenting motsvarande finns dock i Umeåregionen, som ändå är en så expansiv och framstående region inom tekniksektorn och naturvetenskaperna. Det närmaste man kommer är Umeå Energis Energicentrum i Klabböle, men ett större och mer utvecklat science center behövs verkligen i Umeåregionen. Vännäs skulle t ex kunna spinna kring tåg och järnväg i sitt upplägg.

En sådan verksamhet har potential att locka inte bara familjer utan även skolklasser i alla årskurser både inom Vännäs kommun och från omkringliggande kommuner. Många kringverksamheter som restaurang och café kommer också att finnas behov av. Liljaskolan skulle kunna vara inkopplade på motsvarande sätt som i Härnösand med att utveckla verksamheten och eleverna i mån av intresse och behov även stå för en del av bemanningen, vilket skulle kunna ge möjlighet till välbehövliga feriejobb. Liljaskolan har ju en stark kompetens inom det tekniska området, och skulle kunna bidra mycket till ett science center, men även ha mycket att vinna själva.

Här tycker jag att Vännäs skulle kunna visa framfötterna rejält och som ett samarbete mellan kommunen, Liljaskolan, och exempelvis VUT börja skissa på detta och fundera på vilka lokaler som skulle kunna vara lämpliga.

Och jag är gärna med på tåget så ring mig om det finns plats för en till!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.