Sightseeing i skymningen

Vetenskapliga konferenser brukar ha tämligen späckade program med föredrag från tidig morgon till 17-18-snåret, och så upp på rummet för att svida om lite och iväg igen på middagar eller mingelbuffé till sen kväll/natt. Låter plågsamt, eller hur?  😉

Men de flesta konferensarrangörer vill också hinna visa upp sin stad för besökarna och därför ges en eftermiddag "ledigt" eller i alla fall med en förkortad eftermiddags-session, och då gäller det att kasta sig ut!

Jag har varit i Washington D.C. en gång tidigare och tycker att det är en fantastiskt vacker stad, men den här gången var jag i en annan del av D.C. (Arlington) med närhet till andra sevärdheter. Alla är ofattbart stora och hedrar nationen och de amerikaner som gjort stordåd för sitt land. Har vi ens den typen av "memorials" över landsfäder och krigshjältar i Sverige?

Vi började med ett besök på Arlington National Cemetary, men det får bli ett eget blogginlägg. Det var en alldeles speciell upplevelse och något som jag gärna läser lite mer kring innan jag bloggar. Alldeles intill Arlington Cemetary ligger i alla fall detta monument:

…som jag antar att de flesta har sett men kanske inte så många vet vad det representerar? Det är Iwo Jima Memorial som hedrar de som kämpade vid ön Iwo Jima, ett av de blodigaste slagen under andra världskriget. Den som vill läsa mer kan göra det här.

Vi fortsatte över Potomac-floden till Lincoln Memorial som ligger alldeles vid ena kortsidan av den enormt stora bassäng som sträcker sig bort mot Washington Monument med Capitol Hill skymtande i bakgrunden. Mycket vackert och välplanerat.

Bilden här ovanför visar utsikten från trappan upp mot Lincoln Memorial, och bilderna nedanför visar just Lincoln Memorial. Det är enormt stort, statyn av Lincoln tornar upp sig så man nästan får ont i nacken av att stå och stirra upp på den!

 

På vår väg mot Washington Monument, den gigantiska obelisken som kan skymtas nästan oavsett var i Washington man än befinner sig, gick vi längs den sida av bassängen där Vietnam War Memorial finns. Det är en svart stenvägg där namnen på de som stupade i Vetnamkriget är listade. Tyvärr var ljuset för dåligt för att min kamera skulle kunna få ett vettigt foto av den svarta väggen, men det finns bra foton att hitta på nätet.

Alldeles före Washington Monument ligger World War II Memorial, som är otroligt vackert, särskilt i skymningen tänker jag. Det är ett av de nyaste av statens memorials, från 2004. De två stora triumfbågarna är märkta "Atlantic" och "Pacific" och symboliserar de två haven där kriget fördes, och pelarna som går i halvcirklar från dessa två är märkta med namnen på USAs delstater under kriget och de amerikanska territorierna.

 

Och så till slut obelisken, Washington Monument. Vacker, stilren, och ännu större än vad i alla fall jag kunde tänka mig! Det går att åka upp i den, men då ska man ha skaffat biljetter i förväg och det hade inte vi. Jag får väl hoppas på fler konferenser i Washington D.C. …