Entré SD

Idag samlas den nya riksdagen och inleder sitt arbete med att välja talman. Efter Björn von Sydows rakryggade nej till att ställa upp som S-kandidat kändes det ganska klart att Per Westerberg skulle få förnyat förtroende, men icke. Björn von Sydows motivering var nämligen:

”Talmannen ska stå upp för demokratiska värderingar. Jag vill inte vara Sveriges riksdags talman med Sverigedemokraternas röster i ryggen.”

Att efter detta uttalande kliva upp och meddela att man är villig att utmana Westerberg om posten  har nog krävt en del eftertanke. Får man hoppas. Helt klart är att riksdagsarbetet och oppositionsarbetet kommer att möta helt nya utmaningar under denna mandatperiod, för att inte spela SD i händerna mer än nödvändigt.

På SvDs ledarsida skriver idag Claes Arvidsson om "Ett olustigt (s)kådespel" och han har en del poänger, läs det gärna.

Efter kl 11 idag vet vi.

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Svar till Rune (2010-10-04 13:45)
    Del 1

    Jag har läst, och det var naturligtvis inte trevlig läsning. Men säkert inser vi alla att problemet på 20-, 30- & 40-talen var mycket större än så – den typen av åsikter stod alla dåtidens riksdagspartier för. Så det är många partier har haft en del sopning att stå i och jag tror att det har haft goda resultat.

    Det är bra att Larsmo lyfter dessa frågor och om du har följt debatten kanske du har sett att han fått svar från Maud Olofsson? Här är i alla fall en länk till hennes öppna svar (DN 27/7 2006):
    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/bondeforbundet-skall-granskas-1.570973

  2. Stina Jansson

    Svar till Rune (2010-10-04 13:45)
    Del 2

    Ola Larsmo har även skrivit om den antisemitiska ådran inom den tidiga Socialdemokratin (DN 10 juni 2006) baserat på Håkan Blomqvists avhandling ”Nation, ras och civilisation i svensk arbetarrörelse före nazismen”:

    http://www.olalarsmo.com/blomqvist.htm

    1921 fattade Sveriges riksdag enhälligt beslut om inrättandet av ”Statens institut för rasbiologi”. Rasbiologin baserades på en nationell reformvilja där rasegenskaper ansågs viktiga för en nation, och sanktionerades av dåtidens vetenskap, bland annat mendelismen.

  3. Stina Jansson

    Svar till Rune (2010-10-04 13:45)
    Del 3

    Den svenska rashygienen fick även starkt stöd från tidens kulturpersonligheter, exv Ellen Key, Selma Lagerlöf, & Anders Zorn:

    http://people.su.se/~benny/rasbiologin.htm

    Det finns mycket att läsa i ämnet, men ska vi verkligen gå tillbaka i historien och ställa dagens politiker till svars för partiernas inställning i rasfrågan under första halvan av 1900-talet? Tveksamt tycker jag.

    Men SDs inträde i riksdagen gör säkerligen att integrationsfrågorna kommer upp på bordet i högre grad än tidigare, och det tror jag kan vara positivt, för Sverige behöver en bra integrationspolitik.

  4. Rune

    jo, jag har läst de andra men mest skrämmande är nog centern i sammanhanget och deras avsaknande nationellt i dessa frågor..

  5. Stina Jansson

    Svar till Rune (2010-10-04 22:59)
    Jaha, då tycker vi olika. Jag tycker att Sverigedemokraterna är mest skrämmande.

    Den rasfientliga politik som låg bakom riksdagsbeslutet 1921 och 30- & 40-talets främlingsfientliga politik har dessa partier lämnat bakom sig. Centerpartiet tar ABSOLUT avstånd från detta vilket ju även Maud Olofsson har deklarerat. Det finns ju heller ingen anledning att lasta dagens socialdemokrati för den roll som ledande S-politiker spelade i rashygienfrågan på 20-talet.

    Dagens situation med SDs ökade stöd och det som detta representerar är det vi måste fokusera på. Eller vad tycker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.