Bluff med allvarliga konsekvenser!

DNs nätupplaga skriver om forskningsbluffen som avslöjats om det påstådda sambandet mellan vaccineringar och autism. Påståenden som man tror är största orsaken till att vaccinerningsfrekvensen i Sverige minskat från 97 till 88 procent sedan slutet av 1990-talet.

Det är oerhört viktigt att forskningen är omanipulerad. En forskare måste alltid se till att datat är korrekt och reproducerbart, dvs att om man upprepar samma försök ska motsvarande resultat uppnås. Annars tappar forskningen all trovärdighet hos allmänheten och hos beslutsfattare och makthavare.

Och hur ska vi föräldrar kunna fatta de beslut som är de bästa för våra barn om vi inte har korrekt information att basera dessa beslut på? Hur många föräldrar har inte avstått från att vaccinera sina barn av rädsla för det ”bevisade” samband med autism, ett samband som nu verkar vara betydligt överdrivet?

Jag har tidigare bloggat om meriteringshetsen inom forskarvärlden och kan bara konstatera att om än den vetenskapliga meriteringen kan vara ett användbart verktyg för att mäta en forskares duglighet så är det en bedräglig måttstock om man har med oärliga forskare att göra.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. sWiFt

    Dr Wakefield demands retraction from BMJ after documents prove innocence from allegations of vaccine autism data fraud.

    The BMJ, in essence, has been caught pulling off what may be the largest scientific fraud ever perpetrated by any medical journal in the history of the world. It grossly misrepresented the facts in falsely accusing Dr Wakefield of fabricating the clinical trial data that led to his landmark study being published in The Lancet in 1998. The innocence of Dr Wakefield has now been established!

  2. Stina Jansson

    Svar till sWiFt (2011-02-02 08:28)
    That remains to be seen.

    BMJ (British Medical Journal) is not the only one making accusations – colleagues and parents to children included in his studies are too.

    As long as Dr. Wakefields results can not be reproduced or in another way proven to be correct, the suspicion of fraud remains.

  3. Mamma till en förlorad son

    Min son insjuknade i autism med grav utveklingsstörning efter vaccinering i två års. Vad jag, min man och övriga släkt och vänner så tydligt såg känns så kränkande att påstå att det inte är sant. Att sjuksystern inte ens skrivit in omtalad spruta i journalen gör saken än mer oroväckande och att hon vid ett senare tillfälle när jag frågade henne on sprutan tittade mig i ögonen och sa att det var för att skada mig! Vad var det för spruta min son fick lär vi nog aldrig få veta. Men en sak vet jag och det är att min son blev gravt skadad av des innehåll.
    Denna sjuksyster joddar fortfarande kvar och vaccinerar barn…

  4. Stina Jansson

    Svar till Mamma till en förlorad son (2012-08-11 09:21)
    Ursäkta att det har dröjt så länge innan din kommentar publicerats, det var länge sedan jag loggade in på bloggen.

    Jag är ledsen för det som drabbat din son och er familj. Det som hänt er är naturligtvis något som inte får hända, oavsett vad som är den underliggande orsaken till din sons insjuknande.

    Jag hoppas att situationen förbättras, ta hand om er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.