”I skuggan av Alliansens framgång” – en kioskvältare!

Idag offentliggjordes den äntligen, Centerpartiets eftervalsanalys! En mycket välarbetad och insiktsfull analys som i många avseenden slår huvet på spiken! Under fyra månader har valanalysgruppen, bestående av tolv centerpartister från hela landet med duktiga Annie Johansson som ordförande, utvärderat varför det gick som det gick i valet, och framför allt hur vi går vidare. Och det är fantastiskt inspirerande läsning – en mängd konkreta slutsatser och förslag framöver vad gäller kommunikation, politik och organisation.

En del av resultaten är riktigt intressanta, bland annat när det gäller införandet av en vice ordförande, vilket i pratiken kan innebära ett delat ledarskap i partitoppen. Det tror jag är en styrka. Jag gillar även förslaget att bli det mest öppna partiet i Sverige genom bland annat ökad transparens – en känsla jag har haft ända sedan jag först fick upp ögonen för Centerpartiet men som vi måste lyfta fram och visa upp mycket tydligare än tidigare.

Allianssamarbetet har också synats i sömmarna, och man konstaterar att en gemensam utvärdering av samarbetet bör göras för att hitta strategiska politiska utvecklingsfrågor framåt, och att valteknisk samverkan på nationell nivå med de tre andra allianspartierna inte ska förordas.

Även förslagen om nytt idéprogram byggt på frihetliga värderingar och utarbetande av en ny kommunikationsstrategi för att stärka vårt varumärke är framåtsyftande och spännande, liksom att bedriva mer aktiv samhällskritik även i frågor där Centerpartiet inte har departementsansvar.

Hela den kommande mandatperioden kommer med andra ord att vara kampanj och idéutveckling inför valet 2014! Nu kör vi, och jag hoppas att vi ses – i både politiska och opolitiska sammanhang!

Mer att läsa:

Centerpartiet.se

Kortversion av valanalysen

Fullständig version av valanalysen

Annie Johansson på Expressens Sidan 4: Debatt

Annie Johanssons blogg

Magnus Anderssons blogg

Mattias Larssons blogg

Olle Edbloms blogg

SvD

DN

Expressen

Aftonbladet

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.